OKTANSKI CIRKUS

Kovačević: Od Ecclestonea smo uspjeli izvući popust od 70%

Bernie je imao stav kako je svjestan da je recesija i pristao je spustiti cijenu, kaže urednik sportskog programa HTV-a
Mercedes' German driver Michael Schumacher sits in his car in the pits of Ricardo Tormo's racetrack during a training session in Cheste, near Valencia, on February 03, 2010. AFP PHOTO / PEDRO ARMESTRE
 AFP

ZAGREB - Zbog povratka Michaela Schumachera u Formulu 1, brojni obožavatelji ‘oktanskog cirkusa’ s velikim interesom iščekuju početak nove sezone. Sedmerostruki prvak svijeta, pobjednik 91 Grand Prix utrke, što ga čini najuspješnijim vozačem F1 svih vremena, naći će se ponovno na stazi u bolidu Mercedes GP Petronasa 12. ožujka na prvoj ovogodišnjoj utrci sezone koja se održava u Bahrainu.

Hrvatski gledatelji moći će na HTV-u pratiti Schumacherov ponovni povratak (morao je odustati 2009. zbog bolova u vratu nakon pada s motocikla), jer je javna televizija još prošle godine osigurala televizijska prava za Formulu 1 i to za sljedeće tri sezone.

Veliko iznenađenje

To je mnoge iznenadilo, jer se već početkom prošle godine s Prisavlja moglo čuti kako neće ponovno kupovati taj sportski događaj, koji je u to vrijeme koštao kao nekoliko elitnih manifestacija zajedno, gledanost F1 se u Hrvatskoj kreće oko sedam, osam posto, a recesija je već ‘debelo’ kucala na vrata.

- Oko te gledanosti se često lome koplja, no po meni je to događaj koji nije možda u rangu s hrvatskom nogometnom reprezentacijom, Olimpijskim igrama ili Svjetskim prvenstvom u nogometu, ali je odmah iza njih. Smatram da je tih 7-8 posto visoka gledanost i, ako se marketinški može pokriti, i nadalje bih je volio imati u sportskom programu.

Inače, što se tiče televizijskih prava za Formulu 1, jako sam ponosan kako smo ispregovarali i uspjeli smanjiti cijenu u razgovoru s ljudima vlasnika F1 Bernija Ecclestonea. On je imao stav kako je svjestan da je recesija i da se slaže s tim da se spusti cijena F1 kada su ovakva vremena, što je vrlo mudro. Cijena F1 za nas je zato pala za oko 70 posto - kazao je urednik Sportskog programa HTV-a Bruno Kovačević, dodajući kako ne zna je li tome pridonijela činjenica što su iz Hrvatske.

Oštra konkurencija

Kovačević međutim nikako nije želio odati iznos koji je HTV prije plaćao, a koliko sada izdvaja za F1, što je bio stav HTV-a i u dosadašnjim vremenima s obzirom na konkurenciju na tržištu. Međutim, kako doznajemo, sve do sada je javna televizija navodno plaćala 2,6 milijuna dolara po sezoni u kojoj se vozi 19 utrka, dok je nova cijena daleko prihvatljivijih 700 tisuća dolara za sezonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 07:56