SCENA ZA PAMĆENJE

Kate Winslet: Polanski mi je dao banane i tortu da bolje povraćam

 AFP

ZAGREB - Roman Polanski nije se pojavio na Lidu, a i tko bi ga osudio zbog toga? Nakon neugodne ‘švicarske’ epizode prije dvije godine kada je nekoliko mjeseci zaglavio u zatvoru i za dlaku izbjegao izručenje američkom pravosuđu zbog optužnice za silovanje maloljetnice 1977., ne pada mu na pamet pojavljivati se na filmskim festivalima: preskočio je i Mostru, gdje je predstavljen njegov posljednji film “Carnage”.

Sjajni glumci

Polanski nas je još jednom oduševio nepretencioznim, jednostavnim, skečerski zabavnim, ali intelektualno duhovitim filmom, spretno režiranim u minimalističkom prostoru veličine osrednjeg stana i začinjen glumačkim bravurama kvarteta Kate Winslet, Jodie Foster, Christoph Waltz, John C. Reilly.

Filmski maestro

- Mislim da se ne radi o tome je li netko veliki ili mali glumac, već kako se slažete, kakva je kemija - kaže Kate Winslet o impresivnoj glumačkoj ekipi s kojom je radila.

- Roman je svakako imao utjecaja na glumačko zajedništvo, zna kako na nas prenijeti silnu energiju koju ima, a njegov status filmskog maestra dodatno nas je motivirao da se dokazujemo. Nije to bio strah, već želja da pružimo najbolje što možemo jer on to zaslužuje - kaža britanska oskarovka.

Adaptacija predstave Yasmine Reze o dva bračna para koji pokušavaju izgladiti tučnjavu svojih sinova tinejdžera bila je primamljiva za Kate Winslet: - Kad ste i sami roditelj i kad dolazite iz velike obitelji kao ja, nekako je prirodno da vas ovakve priče privlače - kaže Kate Winslet, koja je prije desetak dana izbjegla smrt u požaru dok se s djecom odmarala na luksuznom karipskom otoku britanskog milijardera i vlasnika Virgina Richarda Bransona i pri tome spasila i njegovu 90-godišnju majku.

- Ma nije to bio nikakav junački čin - kaže Kate - svatko bi to učinio, a imali smo i sreće, moglo je završiti tragično jer se požar dogodio rano ujutro dok smo svi spavali.

Scena za pamćenje

Prizor u kojem Kate Winslet povrati po stolu i ‘uneredi’ rijetku monografiju Oscara Kokoshke svojih domaćina i hlače svoga ciničnog supruga odvjetnika (Waltz) izazvao je salve smijeha u publici i dugo će ostati u pamćenju filmofila.

- To je zbilja bilo zabavno! - priznaje Kate. - To mi je tek druga scena povraćanja u životu. Inače ‘sadržaj’ je bio pripremljen prema Romanovom receptu, miks banane i one torte koju smo jeli u filmu. Viski od kojeg sam se nacvrcala bio je, naravno, lažan, pili smo nekakav sok - objašnjava Kate Winslet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 19:39