RAT NA ESTRADI

Jelena Rozga: Nina Badrić ide na Eurosong kao moja zamjena. Ja sam odbila!

S HTV-a su pozvali Rozgu, Massima, Škoru, klapu Intrade, bend Madre Badessa, Ninu i Coloniju. Većina ih je rekla ‘ne’
Varazdin, 091211.U gradskoj sportskoj dvorani u Varazdinu odrzava se koncert Karlovacko live toura, na kojem nastupaju Bajaga i Jelena Rozga.Izvodjaci su napunili dvoranu i zabavili Varazdince i goste iz okolnih krajeva lijepe nase i Slovenije.Na slici: nastup Jelene Rozge.Foto: Andrej Svoger / Cropix
 Andrej Švoger / CROPIX

Urednici s HTV-a pozvali su me još prošle godine da sudjelujem na ovogodišnjoj ‘ Dori’ i predstavljam Hrvatsku na Eurosongu u Bakuu. Ovim putem zahvaljujem i svojoj vjernoj publici koja je glasovala za mene u mnogim anketama i predvidjela mi najveći uspjeh. No, tada sam odgovorila da mi je takav poziv velika čast, ali u mojim aktualnim planovima nema Eurosonga jer sam se s cijelim timom fokusirala isključivo na našu regiju. Zato priče da su vijećali i između Nine Badrić i mene odlučili se za Ninu zbog ‘urbanoga glazbenog izričaja’ nisu istinite. I to je sve što vam imam reći na tu temu, a vi sami shvatite poantu - poručila je za Jutarnji list Jelena Rozga s odmora u Lisabonu.

Najpopularniji izvođači

Potvrđuje to i Ivan Horvat, glavni urednik našeg eurovizijskog portala eurosong.hr.

- Već nakon Düsseldorfa govorilo se da će se ove godine vjerojatno odustati od talent showa kakav smo imali lani jer takva selekcija hrvatskog predstavnika nije donijela nikakvog ploda. HTV je bio vjeran tradiciji ‘Dore’ i natjecateljskom konceptu pa su stoga za ovu godinu predvidjeli izbor pobjednika, ali da se gledatelje izbaci iz glasačkog odabira i da samo struka glasa. Ideja je bila da se pozovu najpopularniji izvođači, prema nekom pozivnom natječaju. Početkom prosinca odlučili su tako u Zabavnom programu pozvati sedam izvođača - Jelenu Rozgu, Massima, Miroslava Škoru, klapu Intrade, Tončija Huljića tj. bend Madre Badessa, Ninu Badrić i Coloniju - otkriva Horvat.

Pregovori s pjevačima

Rozga ih je prva odbila, a potom su i drugi izvođači počeli odustajati iako su svi, osim Rozge, na takvu selekciju i natjecanje pristali već na početku. Tijekom pregovora, koji su se odvijali isključivo preko diskografskih kuća, odustali su s vremenom i Massimo i Huljić. Pokušala se pronaći zamjena, ali nisu uspjeli. Na kraju su u izboru ostali samo Nina, Colonia, Miroslav Škoro i klapa Intrade. HTV je tada odustao od natjecateljske forme i usvojena je ideja da će se odabrati jedan izvođač kao što su u regiji već odlučili Srbija i BiH.

Danima se razmišljalo oko ta četiri imena, mnogi su urednici navijali za svoje favorite, a najveća se rasprava, navodno, vodila između klape Intrade i Nine, da bi konačnu odluku o izboru Nine Badrić donijela osobno urednica Elizabeth Homsi; željela je u Bakuu imati najjače ime. Znajući sad ovu pozadinu, vrlo je logično potom bilo posložiti sve kockice i razumjeti da se Homsi za Ninu odlučila zbog “urbanoga glazbenog izričaja” jer je s druge strane imala tradicionalni dalmatinski melos. Nadalje, vrlo je znakovito da je Nina svoj zadnji album “Nebo” izdala u prosincu pa bilo koja nova pjesma može na Eurosong.

TEKST U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 23:04