EKIPA S NEWS BARA

HRVATSKA JE DOBILA TV MAGAZIN KOJI SATIRIZIRA POLITIKU Voditelj Borna Sor imitira klasičnog američkog ‘anchora’

Riječ je o uratku portala News Bar koji se na HRT-u prikazuje nedjeljom, a pratilo ga je 260 tisuća gledatelja
 Marko Todorov / EPH

Dugo smo čekali, ali vrijedilo je: Hrvatska je napokon dobila solidan televizijski magazin koji satirizira politiku, i to ni više, ni manje nego na javnoj televiziji. “Montirani proces” uradak je ekipe satiričnog portala News Bar i prikazuje se nedjeljom u udarnom terminu u 21 sat. Emisija ne otkriva nikakvu toplu vodu, preuzeti su ton i formati sličnih emisija iz Sjedinjenih Američkih Država, zemlje s fantastično plodnom i dugom tradicijom političke satire koja se pojavila još 60-ih godina, a u pravu je formu ušla s kultnom i još uvijek itekako postojećom emisijom Saturday Night Live. Očigledno je da su ekipi News Bara uzori nešto moderniji John Stewart, Stephen Colbert i John Oliver, od čijih su emisija posudili pojedine elemente i oformili svoju koncepciju.

Gradonačelnik Batman

Na početku emisije tako se komentiraju politički događaji i akteri, uglavnom iz prethodnog tjedna, ponekad i nešto stariji, uz voditelja emisije Bornu Sora koji imitira klasičnoga američkog “anchora”. U preksinoćnjem je izdanju prikazano i nekoliko snimljenih priloga, a u onome koji se bavio takozvanim registrom izdajnika gostovali su Nora Krstulović, Marko Rakar i Bojan Glavašević. U studiju su, pak, gostovali Saša Leković i “gradonačelnik” u Batmanovu kostimu - očita aluzija na Milana Bandića, s obzirom na promijenjenu boju glasa i hercegovačko-purgersku intonaciju te slavnu izjavu zagrebačkoga gradonačelnika da “nije on Batman da lovi pahulje po gradu”. Prikazan je i kviz “Hrvatska sudbina”, najavljen rečenicom “oni kojima se ovo ne sviđa znaju gdje im je traktor, znaju gdje je istok, sretan im put”, u kojemu su gostovali “predsjednica”, “ Tihomir Orešković” i - “premijer” (glumac koji imitira Tomislava Karamarka).

Lucidni komentari

Oreškovićev izgovor, usput, česta je meta “Montiranog procesa”. Glavni gost bio je Stipe Petrina (izabrani krokiji: “Ne mogu oni mene toliko malo platit koliko ja u Saboru mogu malo raditi”; “Baš je full dosadno biti političar”; “Kandidiralo me, ja prihvatio, ušao u Sabor”).

Sve u svemu, 45-minutni “Montirani proces” zasad je solidno koncipirana i duhovita emisija, dovoljno smiješna čak i unutar ograničenja koja zasigurno nameće prikazivanje na javnoj televiziji u terminu prije 22 sata. Politički događaji kao da se analiziraju onako usput, uz vrlo lucidne i često krajnje suptilne satirične komentare, a sudionike javnog života podbada se (uz neizbježne promašaje) uglavnom vrlo duhovito i ondje gdje ih najviše boli. Nema podcjenjivanja publike niti joj se sve servira na pladnju; oni koji žele shvatiti humor “Montiranog procesa”, moraju biti koliko-toliko upućeni u aktualna zbivanja. Emisija je plod kvarteta koji čine autor koncepta i kreativni producent Vlado Lucić, Zvonko Hrabar, Borna Sor i Domagoj Zovak, koji su još 2011. pokrenuli satirični kanal na YouTubeu, a sljedeće godine i portal News-Bar.hr na kojemu se objavljuju lažne vijesti i satira. Za emisiju im se priključilo još nekoliko suradnika.

Vlado Lucić o novoj satiri na TV: ‘Imamo Vladu koja nas nadahnjuje’

Neovisnoj političkoj satiri mjesto je upravo na javnoj televiziji, a velika je šteta što ovakvog show programa poput našeg dosad nije bilo na HRT-u, kaže Vlado Lucić, osnivač satiričnog portala News Bar koji je u nedjelju zaživio na HTV-u 1 u 45-minutnoj emisiji “Montirani proces”.

Ekipi koju čine Lucić, glumac Zvonko Hrabar, urednici Borna Sor i Domagoj Zovak, Ivan Golubić, Tomislav Klinac, Filip Balen, Josip Šomođi, Matija Knez i Dean Milekić u ponedjeljak ujutro čestitali su brojni gledatelji, ali zasad nisu primili niti jednu čestitku političara na čiji su se račun sprdali u emisiji.

- Očekujemo i njihove pohvale i čestitke jer znamo da su naši političari svjesni da nam namjera nije da nekoga uvrijedimo, nego da se svi dobro nasmijemo. Uostalom, političari su naša vječna inspiracija. Da nema njih, ne bi bilo ni nas, a jako nam je drago da je formirana nova Vlada čiji nas članovi nadahnjuju u našem poslu. Vjerujte, slavili smo na odlasku stare Vlade jer više nismo znali što bismo s njima radili. Baš su se bili pohabali. Dobro, priznajemo, bilo nam je žao što je pometen i Slavko Linić jer je on često bio naša meta. Gotovo smo se rasplakali kad smo shvatili da nam on odlazi, ali muški smo progutali suze i sami sebi obećali da se više ne smijemo za nekoga toliko emotivno vezati - prisjeća se Lucić koji ističe da mu je drago što su sada na scenu došli neki novi ljudi.

- Među novim licima zasad nas posebno inspirira Tihomir Orešković. Svjesni smo da ga je nepravedno posebno izdvajati jer nam svi članovi nove Vlade daju vjetar u jedra i inspiriraju nas za nove skečeve i emisije. Upravo oni nam svojim djelovanjem daju snagu da nastavimo s našim poslom koji nije lak, ali ga radimo s ljubavi- ističe Lucić. (piše Klara Rožman)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 19:49