'SVRGNUTA KRALJICA'

Hloverka Novak-Srzić: Rado bi se vratila na visoku uredničku funkciju

 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Hloverka Novak-Srzić ne krije da uživa u svom novom početku. Jedna od najpoznatijih televizijskih novinarki za koji će dan postati baka, što je neizmjerno veseli. Uz to, kako kažu njeni bliski prijatelji, preporodila se otkako više nije glavna urednica Informativnog programa HTV-a. U razgovoru za Studio voditeljica i urednica emisije “Otvoreno” otkrila je kako su je donedavno zvali uraganom i metlom, a sad ima novi nadimak: svrgnuta kraljica.

No, priznala je i da uživa u kraljevanju bez krune, jer sada ima mnogo manje odgovornosti. Unatoč svemu što je prošla, Hloverka kaže da bi se jednog dana rado vratila na neku visoku uredničku funkciju, s tim da tada više ne bi ponovila, po njoj, svoju najveću grešku: vjeru u pogrešne ljude.

• Je li istina da je gledanost 'Otvorenog' porasla otkako ste samo urednica i voditeljica te emisije? Kako to objašnjavate?

- Točno je da su rezultati gledanosti dobri (u posljednjih mjesec dana emisije koje sam vodila imale su prosječnu gledanost od devet posto), ali treba uzeti u obzir da živimo u vremenima punim značajnih političkih događanja što također utječe na gledanost. Možda je gledanost veća i zbog toga što gledatelji žele vidjeti kako izgleda pala urednica …(smijeh)…

• Jesu li u pravu vaši prijatelji koji kažu da ste se preporodili otkako više niste glavna urednica Informativnog programa?

- Nisu. Samo im se tako čini. Međutim, najveća mi je satisfakcija da je čovjek koji je organizirao prosvjede protiv mene potpuno propao na izboru za glavnog ravnatelja gdje nije dobio niti glas. To govori da u konačnici pobjeđuje talent i profesionalizam, a ne spletka.

• Kako danas na vas gledaju kolege novinari kojima ste donedavno bili šefica? Osvećuju li vam se i na koji način oni koje ste zakinuli, čije ste 'profile' izradili ili s kojima niste bili u najboljim odnosima dok ste im bili urednica?

- To biste morali pitati njih. Znam samo da se i dalje družimo po hodnicima kod našeg omiljenog aparata za kavu: komentiramo i tračamo kao i prije samo što su sad uloge zamijenjene. Čini mi se da su neki koji su od revolucije očekivali puno ostali malo razočarani, u očekivanju nekih boljih pozicija za sebe. S novim vodstvom sam u odličnim odnosima, posebice jer im je postalo jasno da ne želim ništa osim svoje emisije.

• Kako surađujete s vašim nasljednikom Renatom Kunićem? Jeste li mu dali kakav savjet i kako je on glasio?

- Suradnja je dobra i korektna. Nisam dijelila nikakve savjete jer bi mu to na Prisavlju možda moglo samo otežati položaj, pogotovo kod Nikole Kristića i njegovog društva. Ali zato je Renato meni dao više savjeta koje sam odlučila poštovati. Ali neka to ostane među nama.

• Neposredno nakon što ste ponudili mandat na raspolaganje, pročulo se kako su tu vašu odluku najveselije pozdravili upravo oni novinari koji su tijekom vašeg urednikovanja napredovali. Kako to komentirate?

-Vjerojatno su dobili ono što su trebali, a sad se prilagođavaju novim okolnostima i to nije ništa novo, ne samo na Prisavlju nego i šire. Mi koji smo dugo na javnoj sceni već smo na to naviknuti.

• Zbog čega ste ponudili mandat?

- Da bih zaustavila blokadu Informativnog programa i omogućila novoj rukovodećoj ekipi da krene u nužne reforme. Istodobno, željela sam zaustaviti i neviđene napade kojima sam bila izložena. Stvorila se atmosfera da će mojim odlaskom na Prisavlju poteći med i mlijeko, međutim sad se vidi da nije baš tako. Onima koji moraju voditi kuću zato nije ništa lakše, ali je meni sada puno lakše jer imam mnogo manje odgovornosti.

• Što mislite po čemu će se pamtiti razdoblje u kojem ste bili glavna urednica Informativnog programa?

- I dalje mislim da je program koji sam vodila bio uravnotežen i u funkciji javnog interesa. Većina emisija ostvarila je u mom mandatu veću gledanost dok smo kod nekih uspjeli usporiti pad.

• Koje su bile vaše glavne uredničke greške, što više ne biste ponovili?

- To što sam previše vjerovala nekim lošim ljudima.

• Nedavno ste kazali da je vaš životni slogan isti poput onog Scarlett O'Hare i Jadranke Kosor: 'Sutra je novi dan'. Znači li to da postoji šansa da se i u budućnosti vratite na neku visoku uredničku funkciju?

- Postoji, postoji!

• Po anketama što ih je naručio Blago Markota, vi ste jedno od najpoznatijih TV lica. Jeste li očekivali takav rezultat?

- Žali bože HTV-ovog novca koje je Blago Markota potrošio na svoje besmislene ankete . Normalno je da sam poznato lice jer godinama radim utjecajne i gledane televizijske emisije. To je velika odgovornost i zadaća jer se svaki dan morate boriti da zadovoljite interes gledatelja.

• Po istim anketama ispada da vam trećina gledatelja ne vjeruje. Zbog čega?

- Ta je anketa dobrim djelom bila manipulirana. Emisije HTV-a bile su jedna drugoj konkurencija tako da su neki rezultati bili nerealni. Ispalo je da gledatelji najviše vjeruju spikerima koji samo čitaju ono što drugi pišu.

• U ovo doba prije tri godine prešli ste na Novu TV, no na javnu televiziju vratili ste se par mjeseci kasnije. Koja je razlika između rada na komercijalnoj i javnoj TV?

- Razlika je velika. Na komercijalnoj televiziji ste pod stalnim pritiskom gledanosti nauštrb ozbiljnijih političkih sadržaja. Razlika je velika i u normama za novinare i urednike. Dok sam bila glavna urednica često sam govorila kako bi bilo dobro da naši novinari malo odu na Novu TV pa da vide što znači zaraditi svoju plaću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 13:49