DIGLI GLAS

HGU: Nema humanitarki dok se izvođače reketari

Petar Grašo kaže da humanitarne nastupe organizira sam tako da uvijek zna kamo je novac otišao
Zagreb, 290408.U prostorijama Hrvatskog Drustva Skladatelja, odrzana je pressica Upravnog odbora nagrade Porin 2008.Na slici: Husein Hasanefendic.Foto: Boris Arbanas / CROPIX
 Boris Arbanas / CROPIX

ZAGREB - Izjava Tarika Filipovića u kvizu “Milijunaš“ vezana uz humanitarne akcije, unatoč činjenici da je smatrana nesmotrenom, pokrenula je čitav niz reakcija i pitanja poput onih gdje zapravo završava sav novac namijenjen u humanitarne svrhe.

Ispunjeni uvjeti

U međuvremenu su i u Hrvatskoj glazbenoj uniji odlučili pozvati glazbenike da ne prihvaćaju nastupe na humanitarnim koncertima ukoliko nisu ispunjeni uvjeti za njihovu organizaciju kakvi vrijede u civiliziranim državama, te da se donese zakon koji će to regulirati.

- Zbog sumnjivih i amaterskih organizatora neki humanitarni koncerti završe u minusu i postavlja se pitanje gdje su nestali novci.

No, kako su izvođači ti koji su eksponirani upitnost se svede na njih. Što se ‘reketa’ tiče, ponekad su pritisci na izvođače neizdrživi jer nemoguće je stalno nastupati humanitarno, a ako odbiju, proglase ih socijalno neosjetljivima, tako da se to teško može izbjeći i kad vam je egzistencija ugrožena.

S druge strane humanitarni su koncerti odrađivanje onoga što bi država trebala raditi, a umjesto toga država napla-ćuje i socijalnu osjetljivost građana.

Glazbenici su ti koji doniraju svoj rad, a na kraju veliki igrači čiji su troškovi podmireni dobiju zahvale - kaže predsjednik HGU-a Husein Hasanefendić - Hus.

‘I dalje ćemo se odazivati’

Luka Nižetić i Ivana Husar Mlinac tvrde kako će se i dalje odazivati na humanitarne koncerte budući da dosad nisu imali loših iskustava, iako je činjenica da se nerijetko humanitarni koncerti rade da bi se privukli izvođači i publika, a zapravo im je svrha komercijalna.

- Nastupe odabirem po srcu, nešto što mi je poznato. Ne uključujem se u to na način da dođem, otpjevam i odem kući - kaže Ivana.

Petar Grašo navodi kako humanitarne nastupe organizira samostalno i transparentno tako da uvijek zna gdje je novac završio.

Ponukana lošim iskustvima poput onog s akcijom “Mala kuća“ kad je novac završio u džepovima pojedinih političara, Vanna je zajedno s Eurolineom osnovala Zakladu koja okuplja eminentne javne osobe i koja ima stroge uvjete i kontrolu nad akcijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 12:42