ANTE NICHT DARINKA

Hadžihafizbegović: Imam 300 tisuća obožavatelja na Facebooku

'Tu sam reklamu snimio onako, kako da kažem, iz jaranske osnove. Cijeli sam svijet obišao sa svojim predstavama, a sada se najviše govori o reklami'
 Vladimir Ivanov/CROPIX

ZADAR - Iako iza sebe ima čak 33 filma i 19 glumačkih nagrada, oni neupućeniji su u petak ujutro u Zadru mogli pomisliti da se iza kultnog bosansko-hercegovačkog glumca i aktualnog ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Emira Hadžihafizbegovića krije samo neki svima dobro poznati Ante.

U jutarnjoj šetnji gradskim ulicama uoči hit predstave "Žaba" u zadarskom kazalištu, tim su ga imenom iz urnebesno smiješne reklame za mobilnog operatera Tomato oduševljeno pozdravljali gotovo svi koji su ga sreli.

- Tu sam reklamu snimio onako, kako da kažem, iz jaranske osnove, a ne zbog komercijale. Jedan dan upalio kola, otišao u Samobor, za pet sati snimio reklamu i nakon toga zemljotres. Sada imam 300 tisuća obožavatelja na Facebooku - kaže Hadžihafizbegović distancirajući se od popularnosti koja ga je doslovce preplavila nakon što je snimio svoju prvu reklamu u životu poznatu kao 'Ante je, nije Darinka'.

- To je groteska posla s kojim se bavim. Nije mi milo da govorim sam o sebi, ali cijeli sam svijet obišao sa svojim predstavama, a sada se najviše govori o reklami. Ne mislim da mi je Ante donio neku ekstremnu popularnost. To je više neki background naše poznate 'audicije', light motiv mog glumačkog života - pojašnjava poznati glumac koji je u svojoj dosadašnjoj karijeri, kako sam kaže, radio i Shakespearea i antičku dramu i Gogolja i Ibsena.

- Najteže mi je glumiti u psihološkim dramama u kazalištu kada ti prvi gledatelj onako puše za vrat i kada je svaka mala greška uočljiva. U filmu je ipak drugačije - govori Hadžihafizbegović koji je dosad glumio u čak u 9 hrvatskih filmova te osvojio tri nagrade hrvatskog glumišta.

- U zadnjih pet godina hrvatski fim je doživio pravu renesansu. Plejadom novih mladih hrvatskih redatelja poput Antonia Nuića, Gorana Devića, Zvone Jurića, Lukasa Nole, Branka Schmidta, Nikše i Ognjena Sviličića stvorila se jedna nova forma u hrvatskom filmu.

Predstava "Žaba" koju je prema tekstu Dubravka Mihanovića na scenu rediteljski postavio Elmir Jukić, čini vrhunska glumačka ekipa Mirsad Tuka, Aleksandar Seksan i Moamer Kasumović. Govori o problemu tranzicijske ambijentalnosti, potrage za smislom što i Zadar kao i drugi gradovi koji su bili u ratu prolaze. U Sarajevu je kroz što su prošli, kaže, sada dobro.

- Bili smo spržen grad sa četiri milijuna spaljenih knjiga u vijećnici. Tamo sada vlada dobar duh koji se razmnožava kao gremlini. Ovdje u Zadru postoji jedna mentalna ambijentalnost kao u Sarajevu. Jedna vrsta kompatibilne energije. Damar neki...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:51