DOLAZE U HRVATSKU?

Gradonačelnik Raba poslao poziv Williamu i Kate: Vaša Ekscelencijo, bila bi nam čast da budete naši gosti

Kralju Edwardu VIII. i Wallis Simpson priredili smo 1936. kraljevski doček
FILE -- Britain's Prince William and Kate Middleton, watch the England against Italy Six Nations rugby match at Twickenham stadium in London, in this Saturday Feb. 10, 2007 file photo. According to an announcement by Clarence House in London, Tuesday Nov. 16, 2010, the couple are to wed in 2011, Further details about the wedding day will be announced in due course.(AP Photo/David Davies, pa, file) **UNITED KINGDOM OUT: NO SALES: NO ARCHIVE:**
 AP

ZAGREB - Vaša Ekscelencijo, bila bi nam iznimna čast da budete naši gosti..., navodi se u upravo upućenom službenom pozivu gradonačelnika Raba Zdenka Antešića britanskoj kraljevskoj obitelji. Pismo je odaslano protokolu Buckinghamske palače, a poziv je upućen princu Williamu i njegovoj skorašnjoj supruzi Kate Middleton.

U neviđenu euforiju oko dugoiščekivanog vjenčanja koje je već proglašeno glamuroznim događajem desetljeća, uključili su se tako i Rabljani koji bi budućega britanskog kralja i njegovu lijepu suprugu rado ugostili na njihovu medenom mjesecu. Nimalo slučajno. Tiražni Daily Mail u spekulacijama oko dobro čuvanog detalja, odabira lokacije kraljevskog “honeymoona”, sugerirao je upravo Rab kao odličnu lokaciju za to putovanje.

Kako smo se radovali

- Kako nas je obradovao tekst u britanskom Daily Mailu, još bi nas više radovalo da ih doista možemo i ugostiti. Uostalom, Rab i britansku kraljevsku obitelj povezuje povijest. Davne 1936. godine u našu gradsku luku uplovila je jahta Nahlin s također u to vrijeme svjetski poznatim, eksluzivnim putnicima. Kraljem Edwardom VIII. i njegovom ljubavnicom, Amerikankom Wallis Simpson, i priredili smo im još u to vrijeme pravi kraljevski doček - kaže Antešić.

Toj ljubavnoj priči koja je rušila predrasude i stroge okvire ponašanja aristokratske elite svjedočili su i Rabljani, koji ni tada a ni danas nisu nimalo bili opterećeni lošim imidžem američke raspuštenice, koja je brzo nakon tog krstarenja postala i Edwardova supruga.

Slavni turisti

Njih naprosto zanima samo činjenica da su engleski kralj Edward VIII. i njegova prijateljica Wallis Simpson bili najslavniji rapski turisti u razdoblju između dva svjetska rata, čiji je boravak trajno obilježio turistički razvoj otoka. Sa svojom jahtom Nahlin usidrili su se 11. kolovoza 1936. godine u Banjolu.

Dočekao ih je tadašnji gradonačelnik Karmelo Kvadranti, u čijoj su pratnji razgledali grad Rab te ručali u hotelu Imperial ispred kojeg je bio uređen travnjak sa znakom “pound sterling”. Cijelo vrijeme za njima su trčala znatiželjna djeca, priča nam jedan od živućih svjedoka Zoran Marčić. Prisjeća se da je u gradu zavladala neviđena gužva jer su svi mještani htjeli vidjeti slavne goste. No najintrigantniji detalj dogodio se daleko od očiju Rabljana.

Nakon obilaska grada kraljevski je par unajmio barkariola koji ih je poveo u razgledavanje otoka morem. Priča kaže da su se zaustavili u uvali Kandalora na poluotoku Frkanj i ondje goli kupali. Taj dio zove se i danas “otok ljubavi”, a Kandalora je i poznata nudistička plaža.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 08:17