KONTROVERZNA NAGRADA

Gibonni: Nominacija za Porin i dalje mi je najveći kompliment

 Vjekoslav Skledar/CROPIX

Proglašenje nominiranih za diskografsku nagradu Porin pokazalo je potpunu dominaciju Jinxa i Gibonnija, ali i splitskih hip-hopera TBF-a u svim vodećim kategorijama, a njih i njihove albume učinila, kako prema ocjeni struke, tako i među najžešćim suparnicima, najkvalitetnijim i najuspješnijim glazbenim djelima u protekloj godini. Najveći broj nominacija, njih čak jedanaest, osvojili su Jinxi, za njih deset zaslužan je album “Diksilend”, a nominirani su i u kategoriji najboljeg reizdanja za nosač zvuka “Sextasy”. Svega jednu nominaciju manje dobio je stari porinovac Zlatan Stipišić Gibonni, koji ne krije koliko je presretan sa svojih deset nominacija za album “Toleranca”:

- Ovo mi je najljepši kompliment koji mi netko može dati. Poslije toliko dobrog prijema publike za “Tolerancu”, imponira mi priznanje kolega i ljudi iz struke i zahvaljujem svima koji su ovako odlučili - rekao je Gibonni, koji se nije ustručavao pohvaliti i svoje konkurente.

- Svaka čast TBF-u i Jinxima. Zaslužili su! Vesele me njihove nominacije jer ih i volim i poštujem. Uostalom, ako ti se već dogodi da ne dobiješ nagradu, lakše ti padne ako znaš da je ona otišla u dobre ruke - kaže splitski glazbenik, priznajući da bi se najviše obradovao nagradi za album godine.

Ime njegova albuma “Toleranca” bilo je pročitano u svim najistaknutijim kategorijama, a da su nominacije bile i više nego očekivane, potvrdio je i Nikša Bratoš, jedan od brojnih producenata koji su dali svoj doprinos da “Toleranca” istodobno osvoji naklonost publike, kritike i struke.

- Znam da glasačko tijelo Porina voli i poštuje Gibonnijev rad, pa sam i očekivao nominacije, ali ne u tako velikom broju - priznao je Nikša, te dodao kako također nije bio iznenađen niti nominacijama njegovih najvećih konkurenata, Jinxa i TBF-a, jer su oba njihova albuma kvalitetna. Bratoš je također prokomentirao i nominacije drugih izvođača te priznao tko je možda, prema njegovom osobnom mišljenju, zapostavljen.

Elemental je podcijenjen

- Prema mojem osobnom mišljenu i vlastitom glazbenom ukusu, mislim da je album Elementala malo podcijenjen te da su trebali biti nominirani u još nekim kategorijama - rekao je Bratoš. Što se tiče “trećeg mušketira” Porina, benda TBF, koje također možemo nazvati starosjediocima Porina, oni imaju devet nominacija. Mladen Badovinac i preostala ekipa osvojili su sedam nominacija svojim koncertnim albubom “Perpetuum Fritule”, a preostale tri rezultat su uspješne glazbene suradnje s kantautoricom Leom Deklevom na hit-singlu “Dogodila se ljubav...”. Da može birati, Lea Dekleva odabrala bi Porin za pjesmu godine, ali, naravno, ne bi odbila ni onaj za najbolju vokalnu suradnju ili hit.

- Sjajan je osjećaj imati tri nominacije. Ne želim fantazirati o mogućem uspjehu ili neuspjehu, ali čast mi je to što se nalazim u društvu velikih glazbenika - kaže Lea.

Badovinac, pak, nije baš bio spreman komentirati pozamašan broj nominacija.

- Ma ništa nismo očekivali. Svake godine me pitaju ista glupa pitanja. Ne znam što mi to znači - kratak je bio Mladen na pitanja o nominacijama. Jedno od iznenađenja prilikom nominacija zasigurno je bila kategorija najboljeg albuma zabavne glazbe, u kojoj se našao neobičan trio. Naime, nominirane su Feminemke s albumom “Lako je sve”, Jasna Zlokić “Dueti” te Rade Šerbedžija & Mirosalv Tadić “Ponekad dolazim, ponekad odlazim”, što je prema mišljenju Branimira Mihaljevića, producenta albuma “Lako je sve”, potpuno pogrešna kategorizacija.

- Mislim da album “Lako je sve” ne spada u zabavnu glazbu, nego više negdje između popa i urbane glazbe, ali opet nominacije su kruna za naš rad tri godine unazad i stvarno lijepo priznanje. Mislim da problem pri nominacijama ne leži u glasačkom tijelu, nego je greška u kategorizaciji. Naime, niti jednom od ova tri albuma, prema mojem mišljenju, nije mjesto u kategoriji zabavne glazbe. Rade Šerbedžija bi više spadao u instrumentalnu, a Jasna Zlokić u kategoriju vokalne suradnje - iskren je Mihaljević.

Ipak ponosni na Porine

Sinišu Škaricu ovogodišnje nominacije nisu osobito iznenadile.

- Ni Gibonni, ni Jinxi, ni Lea, ni TBF nisu me iznenadili. Ako već pričamo o iznenađenjima, ja sam više nego ugodno iznenađen nominacijom zagrebačkih rockera iz grupe Markiz, koji se zajedno s Kim Verson i skupinom Kinoklub natječu u kategoriji za najboljeg mladog izvođača. Nagrada poput Porina, koja traje već osamnaest godina, apsolutno ima svoju težinu, što između ostalog potvrđuje i dugovječnost ili, ako želite, punoljetnost same dodjele naših diskografskih nagrada. Naravno, svake godine ima glazbenika koji se na nešto žale ili prigovaraju, koji se osjećaju zakinutima. Međutim, zanimljivo je da i oni, baš poput svojih kolega koji na Porin nemaju zamjerki, u biografijama uredno navode koliko su Porina u karijeri osvojili ili koliko su puta bili nominirani - kaže Siniša Škarica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 09:03