ZVIJEZDA MALIH EKRANA

FOTO Sanja Vejnović, glumica koju je IMDB proglasio najljepšom ženom iznad 40: Muškarci me još uvijek doživljavaju, hahaha

Hrvatska glumica Sanja Vejnović po svojoj ljepoti poznata je diljem svijeta . Nedavno je na filmskom portalu IMDB osvanula kao najljepša glumica na svijetu iznad 40 godina, i to u elitnom društvu renomirane holivudske A-liste.

Osim po ljepoti, Sanja je prije svega znana kao izvrsna glumica, a njezina uvjerljiva gluma rezultat je više od tri desetljeća karijere. Zajedno sa suprugom Goranom Mećavom producirala je prvijenac Ivana Livakovića “Svinjari”.

Njezino bogato glumačko iskustvo dovelo ju je prije dvije godine i u društvo slavne Penelope Cruz, s kojom je snimila film “Venuto al mondo”, čija se premijera očekuje u studenome ove godine. Kao 23-godišnjakinja glumila je u dvije iznimno gledane turske serije.

Turci su je obožavali te su o njoj htjeli snimiti biografski film. S jednakom dozom fanatičnosti danas je gledaju obožavatelji serije “Larin izbor”, kao Miju, Larinu majku, koja uskoro kreće na Novoj TV.

• Sudjelovali ste zajedno sa suprugom na filmu “Svinjari” Ivana Livakovića kao producentica. Kakva su vam iskustva s tog projekta?

- Pravo je osvježenje raditi s mladim ljudima prepunim entuzijazma, novih ideja i velike energije za ostvarenje svojih zamisli.

• Koliko ste bili involvirani u sam koncept filma, ideje oko lokacija, glume, garderobe i slično?

- Ivan Livaković je mladi redatelj koji je u svojim dosadašnjim radovima pokazao talent, originalnost i svoj rukopis, za koji se već sada može reći da je specifičan. U tom smislu koncept filma, scenarij, lokacije, glumce i cijeli vizualni identitet filma vodio je sam autor. Mi smo u ovom projektu isključivo producenti koji se trude da se svi zahtjevi i vizije redatelja tehnički, organizacijski i financijski mogu ostvariti.

Film je financirao HAVC. Jeste li uspjeti osigurati dovoljno sredstava da se film snimi prema početnoj ideji? Koliki je ukupni budžet filma?

- Ukupni budžet filma je cca 6 milijuna kuna. Film je osim sredstvima HAVC-a realiziran uz pomoć Jadran filma, HRT-a i Inter filma.

Sa suprugom dobro radi

• Kako sa suprugom funkcionirate na radnome mjestu? Kako to izgleda?

- Podijelili smo se tako da je Goran radio pretprodukciju, ja sam vodila snimanje filma, a sad zajedno radimo postprodukciju. U poslu se dobro slažemo, vrlo se brzo sve dogovorimo i nadopunjavano. Mislim da smo dobar tim.

• Pripremate i neki novi filmski projekt na jesen. O čemu je riječ, kakvu ulogu tumačite?

- Na jesen počinje snimanje prvijenca mladog bosanskog redatelja Faruha Lončarevića ‘Berinine čakre’. Kad sam prvi put čitala scenarij, morala sam raditi pauze u čitanju koliko me je priča potresla i izazvala burne emocije. Izuzetno zanimljiva i dirljiva priča.

• Nedavno ste kao jedina hrvatska predstavnica dospjeli na listu najljepših svjetskih glumica. Koliko vam je ta informacija laskala?

- IMDB (Internet movie database) je profesionalna stranica koja donosi sve podatke iz svijeta filma i TV-a u svijetu. Na IMDB-u postoji i moja stranica, koju nisam ja sama otvorila, već su je napravili i ažurirali producenti koji prijavljuju podatke vezane uz svoje projekte. Kada se radila anketa u kojoj se bira najljepša glumica na svijetu 40+, sastavljač ankete je mene uvrstio u svojih top 10 i stavio na 5. mjesto, od 400 predloženih glumica. To je vjerojatno bio razlog da toliki broj ljudi samo na temelju moje fotografije, pogledom na moju stranicu, glasa za mene. Kada su tu vijest objavili naši mediji, tada je moja slika otvarala stranicu cijele ankete i ja sam bila na prvome mjestu. Ne znam kome to ne bi laskalo.

• Kako vas doživljavaju u muškom društvu, imate li udvarača?

- Doživljavaju me. Hahahaha...

• Kod nas su trenutačno popularne turske sapunice, i vi ste glumili u dvije njihove dramske serije.

- Serije koje sam snimila bile su produkcijski vrlo raskošne i kvalitetne te su obje bile povijesne, kostimirane, dramske serije s malim brojem nastavaka.

• Turci su onda htjeli napisati i knjigu o vašem životu. Bili ste, dakle, jako popularni.

- Serije su bile izuzetno gledane, jedna je čak imala 180 milijuna gledatelja. U tom momentu bila sam dovoljno popularna u Turskoj da su mi ponudili da napišu svojevrsnu biografiju o meni. To mi je tada bilo smiješno jer sam imala 23 godine.

Promjena kriterija

• Pokazujete li svoje emocije otvoreno ili ste više suzdržana osoba, na poslu i privatno?

- Uvijek pokazujem i govorim što mislim, i privatno i poslovno. Na poslu se ipak suzdržavam od pokazivanja prevelikih emocija iza kamere. Ispred ništa ne skrivam, dajem se do kraja.

• Jeste li zadovoljni svojom karijerom, imate li još neostvarenih želja?

- Što sam starija, to se kriteriji mijenjaju. Sve sam više zadovoljna onim što imam, pronalazim zadovoljstvo u svakodnevnom radu. Svoj posao doživljavam kao velik dar i veliku sreću. Zarađujem za egzistenciju kroz posao koji me ispunjava i koji volim.

• Imate li katkad ekstravagantne želje?

- Ne, ali mi se ponekad dogodi da ih drugi imaju pa ih u moje ime ispunjavaju. Što mene ne smeta, dapače, zabavno je.

• Vaš sin studira u Londonu, kći vam se približava danu kada će postati punoljetna. Imate li više vremena za sebe sada kada su djeca samostalna?

- Puno je zdravije da se djeca što prije osamostale i odvoje od roditelja. Ono što oni moraju osjećati na tom putu su sigurnost i podrška roditelja. Andrej je u lipnju ove godine diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, što me kao majku ispunjava ponosom, iako je za to zaslužan samo Andrej. Ja ću, naravno, uvijek biti tu za njega, kad god me bude trebao.

Marta je krenula u prvi razred gimnazije. I još je najmanje osam do deset godina školovanja pred njom. Isto kao što smo činili s Andrejem, i njoj prepuštamo da sama donosi odluke o svom životu. Pubertet je jedno teško razdoblje, teško za djecu koja ga prolaze, a bome i za roditelje.

• Kako punite baterije kada niste u filmskom svijetu?

- Sve više zadovoljstva nalazim u samoći. U meditaciji, opuštanju, prirodi. Naravno, tu su i moje najdraže prijateljice - Andrea, Sanja, Lada, Mirjam. Puno mi znače naša druženja, putovanja i puno, puno smijeha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 04:44