KĆI BIVŠEG PREMIJERA

FOTO Nova uloga Petre Sanader: S crvenom perikom glumi u jeftinoj parodiji ‘Terminatora’

Gledateljima na početku ove predstave dijele besplatno pivo i plastični pončo. Dobra je ideja uzeti oboje, kažu kritičari koji su pogledali interaktivni igrokaz u kojem od srpnja epizodnu ulogu ima i kći bivšeg premijera, Petra Sanader.

Predstava je ustvari niskobudžetna parodija u kojoj glumiti mogu i gledatelji. Zove se “Terminator Too-Judgment Play” i uglavnom vjerno prati radnju kultnog filma Jamesa Camerona iz 1991. godine u kojoj se Arnold Schwarzenegger proslavio u ulozi kiborga iz budućnosti.

Velik rizik

No, dok je za snimanje tog filma utrošeno tada basnoslovnih 90 milijuna dolara, u Petrinoj predstavi glumci koriste tek tricikl, plastične puške na vodu i pokoju repliku lubanje. Ono što ne pokriva budžet, nadoknađuju humorom.

Naslovnu ulogu Arnija, odnosno Terminatora, svaki put glumi netko drugi od gledatelja. Ponekad i više puta u večeri. Ostali glumci, uključujući i Petru koja tijekom showa nosi crvenu periku, samo mu asistiraju.

“Judgment Play” premijeru je doživio ne u kazalištu, već u njujorškom rock klubu Santos Party House ovog ljeta, a osim piva za raspoloženje, dobro dođe i plastični pončo, kažu oni koji su predstavu vidjeli uživo, jer po publici čitavo vrijeme prska voda i razne druge tekućine.

Osmislio ju je i režirao mlađahni Thomas Blake, a Petra Sanader dio je glumačkog ansambla koji nastupa u New Yorku. Ista predstava sljedećeg mjeseca prikazivat će se i u Los Angelesu, i to u razvikanom Viper Roomu, poznatom po svom bivšem suvlasniku Johnnyju Deppu i overdoseu Rivera Phoenixa. Još se ne zna hoće li i Petra, zajedno s dijelom njujorške ekipe, glumiti i u Viperu.

Kritičari ovaj koncept nisu dočekali s panegirikama, ali hvale duhovitost i otkačenost glumačkog ansambla. Slažu se da uspjeh predstave ovisi o tome je li glumac iz publike u naslovnoj roli dobar ili loš, što je velik rizik iz večeri u večer. Ako vam se se ne svidi, uvijek možete popiti još jedno pivo na šanku, piše kritičarka New York Posta. Kći bivšeg premijera, pak, koja svoj nastup istodobno ima pred puno strožom publikom sudaca i tužitelja, kritičari spominju tek usput.

Parodijom “Terminatora” Petra nastavlja svoju glumačku karijeru u SAD-u koju gradi još od 2008. godine.

Bijeg od stigme

Tada se u SAD zaputila sa svojim tadašnjim dečkom i glumcem Andrejom Dojkićem, a jedan od razloga odlaska preko bare svakako je “bijeg” od stigme koja ju je u Hrvatskoj, kako u svakodnevnom tako i u glumačkom okruženju, pratila - premijerova kći. Preko židovskog odvjetnika Yorama Ginacha, kojeg je obitelji Sanader poznavala godinama, pronašli su stan u New Yorku, od oko 50-ak četvornih metara, u Zeckendorf Towers na Manhattnu, čiji je vlasnik bila stanovita Lindsday Pike. Režije je nekako plaćao Dojkić, dok je stanarinu pokrivao odvjetnik Ginach, pa se Petra u potpunosti mogla posvetiti glumi.

Pohađala je govorne vježbe i glumačke radionice na Institutu za film i televiziju Lee Strasberg, pokušavala se usavršiti i pomoću svojih novih prijatelja iz svijeta glume doći do neke značajnije uloge.

A prva takva dogodila se 2009. godine kada Petra odlazi u Los Angeles gdje snima film “The Land of Austronauts” s Davidom Arquetteom. Radnja filma vrti se oko nekad uspješnoga filmskog producenta koji nakon gubitka djeteta proživljava psihološke probleme. Arquette tada počinje umišljati stvari, a jedan od likova kojeg umišlja je i njegova muza koju glumi Petra Sanader. Film je 2010. prikazan na filmskom festivalu u Montrealu gdje je dobio slabe kritike, a Petru Sanader organizatori su potpisali kao Sandovar. Mnogi su nagađali tada da je Petra namjerno izmijenila svoje prezime kako bi izbjegla moguća pitanja o ocu koji je tada samovoljno otišao s vlasti u Hrvatskoj. - Ona je taj lik dobro utjelovila i odigrala, ima i malo humora u njezinoj ulozi. Ne znam kako je došla na snimanje, ne znam gdje su je našli, ali to se na snimanjima stalno mijenja i nikad se ne zna kako će film izgledati u konačnici i tko će sve u njemu glumiti - rekao je tada Jutarnjem Seo Mutarević, direktor fotografije tog filma, inače rodom iz Splita.

Još jedna parodija

Petra nakon toga glumi i u predstavi “Shakespeare’s Gospel Parodies: A Medieval Mystery Tour”, parodiji na Shakespeareova djela, koju je kazališna trupa The Dark Lady Players West Park igrala u prezbiterijanskoj crkvi.

Petra Sanader bila je jedna od tri glumice, a njena je zadaća bila da glumici u roli Djevice Marije objasni kako se može začeti po Duhu Svetom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 07:16