NOVA ZVIJEZDA SAPUNICE

FOTO: NOVA FAZA ŽIVOTA PRIVLAČNE GLUMICE Iva Mihalić: 'Sad još samo želim muškarca!'

Iva Mihalić godinama u Zagrebu živi s cimerima i cimericama, da bi se nedavno odlučila na kupnju vlastitog stana na Gornjem gradu, a dobila je i ulogu u novoj telenoveli
 Ranko Šuvar/Cropix

U životu privlačne, mlade i posljednjih godina vrlo uspješne glumice Ive Mihalić počela je nova faza. Prvi put zaigrat će najesen u nekoj telenoveli. U RTL-ovoj sapunici, s njom će se naći i kolegice Lela Margitić, Ornela Vištica, Ksenija Pajić, Ana Begić, Barbara Nola kao i kolega Alen Liverić. Snimanje serije počinje uskoro, a koncept je napisala Diana Pečkaj Vuković. Iva Mihalić također se nedavno vratila s putovanja po dalekom istoku, a upravo je kupila i svoju prvu nekretninu.

- Obišla sam Kinu i Japan, velika mi je želja bila vidjeti Japan u proljeće, na moj rođendan 13. travnja. Dugo sam štedjela za to putovanje, bilo mi je to prvo u posljednje tri godine i trajalo je dva tjedna. Nisam u međuvremenu imala ni vremena, ni novca da si to priuštim - priča glumica koja je na dalekom istoku našla predah od posljednjih, vrlo intenzivnih godina u profesionalnom životu. Igrala je u nekoliko predstava u svojoj matičnoj kući, zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Bile su to “Na tri kralja ili kako hoćete” redatelja Aleksandra Popovskog, “Višnjik” Vite Taufera, “U znaku vage” u režiji Helene Petković, Ivana Plazibata i Olje Lozice , “Michelangelo” Tomaža Pandura, Magellijev “Na dnu” i Dolenčićeva “Luđakinja iz Chaillota”. Dobila je Nagradu hrvatskog glumišta za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do dvadeset i osam godina za ulogu Helene Vasiljevne Kuragine u predstavi “Rat i mir” Lava Nikolajevića Tolstoja, u režiji Tomaža Pandura i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, kao i Zlatnu arenu za sporednu žensku ulogu u filmu Dalbora Matanića “Čaća”.

Stambeni kredit

Iva Mihalić godinama u Zagrebu živi s cimerima i cimericama, da bi se nedavno odlučila na kupnju vlastitog stana na Gornjem gradu. Riječ je o potkrovlju koje će trebati ozbiljno renovirati, a koje bi nakon adaptacije trebalo imati, procjenjuje Iva, nekih šezdesetak četvornih metara.

- Podigla sam stambeni kredit i odlučila se upustiti avanturu stvaranja vlastitoga doma. Gornji grad mi je bio idealna lokacija za kupnju stana, jako volim taj dio Zagreba. Na gornjogradskim ulicama vlada predivan mir i nitko se tamo ne penje slučajno; romantik sam, volim te stare ulične svjetiljke na Strossmayerovu šetalištu na koje gledaju prozori mojega potkrovlja, šuma je u blizini, sve mi je u tom dijelu grada predivno.

Kinezi kažu - promijeni mjesto, promijenit će ti se i sreća. Vjerujem u tu poslovicu, energija svakog mjesta nosi nešto drugo - kaže Iva Mihalić koja je izračunala da će joj rata kredita biti visoka koliko i cijena podstanarstva kad bi sama živjela u nekome malome stanu.

Kad je riječ o njezinim filmskim angažmanima, nedavno je snimala jednu epizodu u omnibusu producenta Davida Lušića, u kojem sudjeluje dvanaest redatelja s vrlo kratkim filmovima od pet do deset minuta. Već je prethodno sudjelovala u projektu redateljice Sare Hribar u istom omnibusu gdje je glumila trudnicu, a prije mjesec i pol snimala je kratki film Filipa Šovagovića za koji kaže da je nešto “posve ludo, neopisivo”.

U svijetu holivudskog filma Iva Mihalić od glumačkih diva najviše cijeni Cate Blanchett, Isabelle Huppert, od starijih glumica voli Judi Dench i Meryl Streep. Od hrvatskih kolegica drage su joj Nataša Janjić, Olga Pakalović i Ana Maras, te nešto starije Alma Prica i Ksenija Marinković.

- Sve su te naše glumice različite, a opet svaka je interesantna na svoj način. Volim biti fascinirana tuđim rješenjima u nekom glumačkom procesu - priča simpatična i spontana glumica. Smatra li Iva Mihalić sebe femme fatale hrvatskog glumišta, je li je drugi možda tako vide ili joj na taj način komplimentiraju.

Femme fatale

- Ne, ne, nitko mi nije rekao da sam femme fatale, niti ja toliko polažem adute u fizički izgled. Bitnije je uložiti adute u svoj glumački razvoj. Uživam u glumačkom procesu stvaranja neke uloge, zanimljivo mi je kad, učeći interpretaciju nekoga lika, naiđeš na blokade u sebi koje onda treba pokušati razbiti - govori Iva Mihalić koja se jako veseli novoj suradnji s Vitom Tauferom na Schillerovim “Razbojnicima” najesen u HNK gdje će igrati ulogu Amalije.

Ima li Iva Mihalić klub muških obožavatelja, zaustavljaju li je na cesti muškarci zbog uloga u filmu i kazalištu te njezine eterične ljepote.

- Nije da muškarci trče za mnom, niti me komplimentiraju na javnim mjestima. Ne znam da li danas više itko za ikim trči. Na francuskim ulicama još uvijek ima bezazlenog flerta , dok ga na zagrebačkim ulicama, na žalost, nema, a dobro bi nam došao - kaže Iva Mihalić koja bi, što se tiče hrvatske klasike. Voljela bih jednog dana igrati Evu u Krležinom “Putovanju u Vučjak”, koju je svojedobno u TV seriji utjelovila legendarna Mira Furlan, kao i Melitu u Krležinoj “Ledi” te Lauru u predstavi “U Agoniji”.

Iva Mihalić je sa svojim bivšim dečkom Goranom Bogdanom ostala u prijateljskim odnosima. Nema, ističe, nikakvih negativnih emocija prema bilo kojem bivšem odnosu.

Samo budućnost

- Ne volim se zamarati prošlim događanjima, sadašnjost i budućnost su mi zanimljivije stavke. Trenutno sam slobodna i voljela bih se sretno zaljubiti - govori Iva Mihalić.

Glumica je sudjelovala u posljednoj sezoni popularnog TV showa “Ples sa zvijezdama” u kojem je plesala zajedno s Robertom Schubertom i od žirija je dobivala poprilično dobre ocjene. Kasnije je znala dolaziti na snimanja ovogodišnjeg showa “Zvijezde pjevaju” da podrži u nastupima kolegicu Lanu Barić. Kaže, međutim, da se sama ne bi usudila sudjelovati u pjevačkoj emisiji.

- Sumnjam da bi me i zvali, budući da sam bila u plesačkom showu. Gledajući kolege koje su bili u “Zvijezde pjevaju” primijetila sam da svi - neki više, neki manje - imaju tremu. Ne znam da li bih se sama upustila u takvo što - govori mlada glumica, naglašavajući da joj ples općenito u životu nekako bliži.

Naime, kako je već bila izjavila kad je sudjelovala u plesnom showu, koji jedini na televiziji i voli gledati, kao mala kratko je išla na klasični balet, kasnije se zanimala za suvremeni ples, no nije se ozbiljno njime bavila. U svakom slučaju, surađujući sa Robertom Schubertom uživala je, dobro su se slagali, iako je mentor bio zahtjevan i iako nije bilo lako uskladiti televizijske obaveze s kazališnim

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 20:03