VELIKI POVRATAK

ESTRADNO USKRSNUĆE MAJE BLAGDAN 'Otišla sam kao grešna Maja, a vraćam se kao Marija Magdalena'

Ja sam vam slobodni umjetnik, ne znam što nosi sutra, hoće li moja pjesma, moja ljubav doći do vas. Nikad nisam znala kuda će me glazba odnijeti, to se ne da isplanirati, karijera iskrojiti. Ja je živim kao i život, dan po dan. I krivudavo i ravno, nekad bolje, nekad lošije, pjesmu po pjesmu, nastup po nastup... Sretna sam, jer živim i radim ono što volim.

Mudro odgovara Maja Blagdan na moje začuđeno pitanje zašto joj karijera, unatoč sjajnom glasu, nekako krivudavo ide, uz dosta stagnacija i trijumfanih povrataka. Dvostruka dobitnica Porina i niza festivalskih nagrada, osvajačica 4. mjesta na Eurosongu, ovih je dana u ruke čvrsto uhvatila novi comeback - jedno posve novo iskustvo u karijeri, piše Globus.

U preduskršnjem ozračju na sceni zagrebačkog kazališta Komedija (u koprodukciji sa Župom Sv. Antuna Padovanskog i glasnikom Sv. Antuna Padovanskog “Veritas”) održana je premijera rock mjuzikla “Uskrsli” talijanskog skladatelja Danielea Riccija, u kojem Maja nosi ulogu mitske pokajnice Marije Magdalene.

Je li imala tremu, budući se našla u novoj izvedbenoj koži? “Da, imala sam tremu, ali ona nije prestala izlaskom na pozornicu i prvim otpjevanim taktovima kao obično, što je i mene iznenadilo. Trema je bila prisutna jer sam zajedno sa zborom Kolbe, plesnim ansamblom, bendom Novo svitanje, i ostalim članovima, nas preko šezdesetak, šest mjeseci radila na projektu.“

Velika vjernica Uloga Marije Magdalene iznimno je kompleksna i zahtjevna. Pitam ju, da li je, približavajući se njenom liku, došla do nekih novih spoznaja o toj ženi, o personifikaciji koju zrači kroz milenije? “Ona je za mene sjajan primjer osobe koja se uspjela izdignuti iznad svojih slabosti, tada za nju počinje nov život u kojem uspijeva otvoriti svoje srce do kraja, zavoljeti sebe i tek tada zapravo upoznaje ljubav. Ona je osoba kojoj se Isus prvoj ukazuje tako da na njoj leži sva odgovornost prenošenja radosne vijesti uskrsnuća, a ono je temelj kršćanske vjere“, gorljivo izlaže ona.

Dakako, uživala je gledajući Monicu Belucci u istoj ulozi u Gibsonovoj “Pasiji“, i oduševljena je filmom u cijelosti. „Koliko se sjećam, gledateljima je bio dosta brutalan, istina je valjda uvijek takva.“ Ta ženska linija, Magdalenina ženska linija oko Isusa, stoljećima se zatomljuje, negira iz muških crkvenih krugova kao skaredna, neprimjerena. Zašto se, zapravo, ta linija ljubavi tek tako odbacuje? U čemu bi bila hereza ako su se Isus i Magdalena voljeli? Kakav je u tome Majin stav?

“Kod Marije Magdalene je upravo najvažnije da je ona od grešne ljubavi uspjela sebe uzdići ka božanskoj ljubavi. Važan je njen razvoj, njena samospoznaja, buđenje njene svijesti. Ljubav tu nije upitna, ali kao i u svakom odnosu važno je da poznavajući sebe dobro preispitamo koje su namjere našeg srca, da li iza svega onoga što mi nazivamo ljubavlju stoji povjerenje, odanost, iskrenost, predanost...“, odgovara Maja.

Maja Blagdan je od svoje 18. godine na estradi, prava prekaljena veteranka. Nagađam, i kažem joj to, da je morala proći svega i svačega na sceni, pa je li njeno pribježište u vjeri možda i neka potreba svojevrsnog “pranja grijeha”?

“Evo me, da, već sam 29 godina na estradi! Otkad znam za sebe pjevam, to je moja velika ljubav i sad kad pogledam unazad shvaćam da je upravo taj dar, od boga dan, oblikovao cijeli moj život i privatni i poslovni. Uvijek je sve dolazilo zbog i kroz glazbu, i svi ljudi i svi događaji i ljubavi i prijateljstva. A onda kad sam se, priznajem, već pomalo i zasitila, možda malo umorila, čak sam se malo i prepala da moja ljubav nestaje, tada su se otvorila nova vrata. Vrata vjere, duhovnosti, tu sam našla novi izazov i novu inspiraciju za stvaranje, izražavanje, i kao žena i kao pjevačica“, priznaje mi Maja. “Ja se nadam da se moji grijesi peru u ovom mom nastojanju da bogu budem bliže, ali ću vas razočarati jer nemam baš nešto skandalozno za podijeliti s vašim čitateljima. Proći ‹svega i svačega› mene sjeća na bezbroj prijeđenih kilometara i pozornica, te na nevjerojatno iskustvo kad ono što voliš i ispunjava te, možeš podijeliti s jako puno ljudi. Već odavno, eto, imam ljubav, a sada sam joj našla i izvor.“

Dogovor s roditeljima Roditelji mora da su zamračili, dobili slom živaca, kad je, onako mlada i neiskusna, odmah nakon škole, iz Splita otišla u Zagreb?

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 18:10