POLIMAC PREPORUČUJE

Drama o kojoj bruji cijeli svijet: ‘Sezona je sjajna, opet ću gledati, ali ipak jedna stvar iritira‘

Četvrta "Kruna" je jedna od serija godine. Sezonu drže tri ženska lika: Elizabeta II, Lady Di i Margaret Tahtcher
Emma Corrin kao princeza Diana
 Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia

Tvorac "Krune" Peter Morgan nije imao lak zadatak, jer su događaji kojima se serija bavi u četvrtoj sezoni itekako dobro poznati, no izvukao se zahvaljujući nadahnutoj dramskoj konstrukciji.

Sezonu drže tri ženska lika i pažnja se premješta s jednog na drugi.

Elizabeta II. - oskarovka Olivia Colman ponovno je suverena u toj ulozi - dobila je dvije jake konkurentice, jedna je premijerka Margaret Thatcher kojoj je taj mandat povjeren nakon što je Konzervativna (torijevska) stranka pobijedila na izborima - nju tumači Gillian Anderson i njezina interpretacija potpuno zasjenjuje onu Meryl Streep u "Željeznoj lady" - a druga Diana Spencer: nju igra slabo poznata Emma Corrin, nije loša dok kao mlada cura obigrava oko Charlesa, no kasnije se suvereno pretvara u Lady Di koja donosi nove vrline u kraljevsku obitelj, javnu prezentnost i masovno obožavanje.

Redovni megdani između kraljice i premijerke isprva su "u rukavicama", no kako potonja povlači sve radikalnije poteze, stabilizira ekonomiju i osiromašuje narod, prva je tu i tamo upozori da pretjeruje, no ne smije joj ništa jer se "kruna" ne petlja u politiku.

Morgan je malo drukčije prikazao odnose Diane i Charlesa, pazeći da ih ne karikira, odnosno da nikoga ne favorizira. Diana pati od bulimije, gotovo da bismo je žalili jer je Charles zanemaruje, a kraljica ne želi primiti, no sama si je kriva jer se naivno pohlepila za titulama i raskoši.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje" filmski i televizijski kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac i novinar Jutarnjeg Damjan Raknić raspravljaju o balansiranju između tri kraljice, premijerke i Diane, pretjeranom korištenju usporednih radnji i prikazu naličja života kraljevske obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:18