ISPOVIJEST

Djeca Michaela Jacksona prvi put kreću u školu

Malo manje sam striktna, ali trudim se slijediti Michaelov način na koji ih je odgajao. Ali, oni nemaju prijatelja, ispričala je 80-godišnja Katherine

LOS ANGELES - Prije nešto manje od godinu dana, 25. lipnja, kralj popa Michael Jackson umro je od posljedica uzimanja prevelike količine lijekova. Konkretno, radilo se o propofolu, koji mu je dao njegov liječnik Conrad Murray, uoči velike povratničke turneje “This Is It“.

Troje djece jedne od najkontroverznijih ličnosti svih vremena ostalo je bez oca i na najtužniji mogući način dobilo priliku napokon živjeti normalnijim životom, bez maskiranja i zatočeništva u umjetnom dječjem raju koji je zamijenio dom njihove bake Katherine Jackson.

Ekscentričan život

Milijuni obožavatelja ni danas se nisu pomirili s činjenicom da je Jackson mrtav. U godinu dana iskorištena je svaka, na bilo koji način zabilježena sekunda njegova slavnog i ekscentričnog života, a zvijezda, prije smrti pred bankrotom, počela je nakon smrti zarađivati milijunske svote. Od početka je bilo jasno kako s jednim od najvećih glazbenika u grob neće otići nevjerojatne priče, činjenice, laži i istine koje su ga pratile za života.

Za njegovu majku Katherine Michael će, pak, zauvijek ostati njezino brižno, iznimno talentirano, nježno i neshvaćeno dijete, što je prvi put nakon njegove smrti ispričala u emocijama nabijenom intervjuu koji je dala za The Mail on Sunday.

Najviše je pričala o svojim unucima, Michaelovoj djeci kojima je postala skrbnikom i koja će nakon godina privatnih učitelja i učenja kod kuće na jesen krenuti u normalnu školu.

Zdrava rutina

- Rekla bih da sam malo manje striktna, ali trudim se slijediti Michaelov odgaj. Ali, oni nemaju prijatelja. Ne idu u školu. Imaju privatne poduke kod kuće. Krenut će u privatnu školu u rujnu prvi put u životu - počela je priču 80-godišnja Katherine. Na mogućnost da 13-godišnji Prince, godinu mlađa Paris i 8-godišnji Blankett ikada imaju normalan život njihova se baka samo nasmijala, ali smatra da će ući u zdravu rutinu svakodnevnih školskih zadataka, odlazaka na karate i plivanje.

Umjetnička crta

Bez maski su službeno izašli u svijet prvi put na očevoj komemoraciji, no zbog neobičnog odgoja oca nikada nisu smatrali čudakom ili ga manje voljeli. Dapače, u svojoj sobi, priča Katherine Jackson, Paris je napravila oltar u čast pokojnom ocu, a prvotne slike cvijeća i balerina s kojima joj je baka ukrasila sobu odmah je zamijenila očevim. Sve troje imaju izraženu umjetničku crtu.

- Paris želi postati glumica, Prince filmski producent, a Blankett svoj talent izražava kroz igru. Dvoje starijih odlučili su biti poput oca još 2001., kada ih je Michael odveo na veliki koncert kojim je slavio 30 godina solo karijere i tek tada su njegova djeca shvatila koliko je velika zvijezda - iznijela je Katherine.

Ni danas Katherine ne vjeruje da joj se sin drogirao i bio ovisnik o brojnim teškim i opasnim lijekovima i nikada ga nije ispitivala o tome. Teško se nosi s njegovim gubitkom, ali ne prihvaća ni to da je umro prirodnom smrću.

Sudskom odlukom Katherine će za brigu o unucima dobivati oko milijun dolara godišnje, a mjesečno 27.000 dolara. Svako dijete mjesečno na raspolaganju ima oko 60.000 dolara, no ta je svota u međuvremenu podebljana.

Djeca Prince Michael, Paris Michael Katherine i Prince Michael II među glavnim su nasljednicima Jacksonove imovine, zajedno sa svojom bakom i nekoliko dobrotvornih organizacija. U oporuci kralj popa nije ni spomenuo oca, Debbie Rowe, majku dvoje starije djece, kao ni bivšu suprugu Lisu Marie Presley, braću, sestre i najbliže prijatelje. No, punu svotu iz oporuke djeca će dobiti tek sa 40 godina, sa 30 trećinu, a sa 35 polovicu.

Stare nedoumice

Koliko će uistinu naslijediti tek će se vidjeti jer pjevač je nakon smrti nastavio zarađivati vrtoglave svote, a njegova imovina procijenjena na oko 100 milijuna dolara bacila je u vodu sve spekulacije o njegovu bankrotu. U samo nekoliko tjedana film o njegovu životu zaradio je oko 50 milijuna dolara, stari albumi prodani su nekoliko stotina tisuća primjeraka.

Prema procjenama časopisa Forbes iz listopada 2009., Jackson je nakon smrti zaradio 90 milijuna dolara, no zarada bi se tek trebala zakotrljati. Ta predviđenje pokazalo se točnim, te se sada procjenjuje kako bi u 2010. Jacksovo ime njegovoj tvrtki trebalo donijeti zaradu iznad milijardu dolara na temelju ugovora s izdavačkom kućom Sony, prodaje memorabilija, zarade filma “This Is It” itd.

Nakon smrti otvorila su se ili se nastavila prežvakavati i brojna pitanja o njegovu ekscentričnom životu: je li uistinu otac svoje djece, je li Omar Bhatti njegov treći sin, koje je seksualne orijentacije bio, što je istina iz priča o navodnom seksualnom zlostavljanju dječaka, koliko je plastičnih operacija imao, je li izbjeljivao kožu i tako unedogled. Jedno je sigurno - bio je glazbeni genij.

Injekcija za 5 milijuna dolara

Na nekoliko aukcija održanih nakon smrti Michaela Jacksona za vrtoglave su svote prodane brojne njegove osobne stvari, poput prepoznatljive bijele rukavice optočene dijamantima, jakne koju je nosio tijekom turneje “Bad“ i vjenčanog lista njega i Lise Marie Presley. No, nekolicina se pokušala obogatiti na pokojniku prodajom najbizarnijih detalja, a na samom vrhu je injekcija kojom je Jacksonu ubrizgana smrtonosna doza propofola koja bi za pet milijuna dolara trebala biti prodana na obljetnici Jacksonove smrti.

Njegov zaštitar pokušao je prodati i masku koju je Jackson nosio noć uoči smrti na kojoj su još bili tragovi šminke. Vlasnik bara “Mr. Lucky’s Lounge” u kojem je kralj popa napravio prve korake u karijeri odlučio se na prodaju ciglu po ciglu sad već zatvorenog lokala. Tvrtka My DNK Fragrance od Jacksonova je DNK izvađenog iz dlaka napravila parfem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 02:50