NA UDARU JE MILITANTNIH FEMINISTICA

Carla Bruni: ‘Sviđa mi se obiteljski život. Postala sam prava buržujka’

Bivša francuska prva dama optužena je da je licemjerno izdala načela feminizma kojima je nekada bila simbol. No, ona tvrdi da se samo loše izrazila...

Bivša prva dama Francuske Carla Bruni-Sarkozy nekad je smatrana simbolom ženske emancipacije, no prije nekoliko dana morala se žestoko braniti protiv ozbiljnih napada i optužbi da je licemjerno izdala načela do kojih je prije držala, nepromišljeno izjavivši da feminizam više nije bitan . Supermodel i pjevačica nanijela je veliku štetu svom imidžu i navukla si brojne kritike na vrat kada je brzopleto naglasila da žena mora biti uvijek na strani svog supruga, iz čega se danima pokušava bezuspješno izvući.

Gospođa Bruni-Sarkozy, koja je ranije bila u brojnim ljubavnim vezama s muškarcima iz svijeta bogatih i slavnih, uključujući Micka Jaggera i Erica Claptona, pokušala se obraniti tvrdnjom da se loše izrazila u intervjuu za jedan francuski ženski časopis kada je pričala o vrijednostima unutar tradicionalne obitelji.

Monogamija je dosadna

- Sviđa mi se obiteljski život. Sviđa mi se raditi iste stvari svaki dan. Sviđa mi se sada imati supruga. Ja sam prava buržujka. Na kraju sam postala kao moja majka, unatoč osam godina psihoanalize - izjavila je 44-godišnja Carla.

Naime, pjevačica talijanskih korijena koja je odbacila svoj ekstremno boemski život da bi se 2008. godine udala za Nicolasa Sarkozyja, koji je u to vrijeme predsjedavao Francuskom, nastavila je u spornom tekstu opisivati svog supruga, doslovce ga kujući u zvijezde.

- Kad sam ga ugledala, vidjela sam njegove ruke, vidjela sam kako se kreće, gledala sam način na koji priča i odmah me snažno privukao - ispričala je žena koja je nekoć tvrdila da joj je monogamija jako dosadna. Nadalje, 57-godišnjeg Nicolasa Sarkozyja u tekstu je opisala kao “muževnog” i kao muškarca koji je pomogao da postane “puno više žena nego što je to bila ranije”.

- Zadovoljstvo, a ne samo seks postaje određenije s godinama. Puno je više kvalitete od kvantitete - dodala je Bruni-Sarkozy, a onda je uslijedila i rečenica kojom je izdala sve ono do čega je nekad jako držala, uključujući i jednakost među spolovima.

- Pripadnice moje generacije ne trebaju više biti feministice - zaključila je i na sebe navukla bijes do te mjere da je za svoju izjavu morala dati medijsko “objašnjenje”.

U idućem intervjuu, ovaj put za časopis Elle, rekla je da je njezina rečenica bila vrlo nespretna te da nije zorno prenijela njezino razmišljanje.

Napadi medija i udruga

- Ja sam feministica, ako biti feministica znači zahtijevanje slobode - rekla je za časopis Elle.

Ali, nagli zaokret u mišljenju i stavu nije polučio željeni rezultat niti ublažio kritike na njezin račun, već su je u medijima dodatno napali proglasivši njezino naglo preobraćanje lažnim. Poznata francuska novinarka Muriel Cousin napala ju je riječima: “Ti si prava buržujka. Nisi dovoljno inteligentna da bi shvatila nedoličnost svojih riječi”.

Vodeća francuska feministička udruga Osez le Feminisme pozvala je svoje članice da na Twitter profil Carle Bruni-Sarkozy šalju poruke: “Objasni zašto ovoj generaciji treba feminizam”.

Stand-up komičarka Isabelle Mergault izjavila je da su kampanje za jednakost spolova potrebne “sve dok vas frajeri koji slučajno prolaze pločnikom spontano navode kako da se parkirate u rikverc”.

Militantna feministica Claire Serre-Combe također je reagirala na izjavu bivše prve dame. Istaknula je da su u Francuskoj žene plaćene 27 posto manje od muškaraca za isti posao, da se silovanja događaju u prosjeku svakih osam minuta, da su prošle godine 122 žene umrle od posljedica obiteljskog nasilja, da je 73 posto članova parlamenta mušog roda te da se u 80 posto slučajeva u medijima kao stručnjaci citiraju muškarci.

‘Otvori oči, Carla’

- Otvori oči, Carla. Prazno zemljište seksualne jednakosti čeka nas da na njemu počnemo graditi - poručila je Serre-Combe gospođi Bruni-Sarkozy.

U ovu kontroverzu uključilo se i nekoliko političarki koje su uspjele izgraditi ime u zemlji koja nikad nije imala ženskog vođu države. Tako je Corinne Lepage, političarka desnog centra, rekla da je izuzeće žena iz izvršnog odbora Europske centralne banke prava ilustracija nedostatka perspektive gospođe Bruni-Sarkozy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 12:25