Reuters
UDARAC ISPOD POJASA

VIDEO Rasistički incident o kojem priča cijela Italija: Romin neofašist napao Marija Mandžukića: 'Šuti go**** cigane'

Piše: Inoslav BeškerObjavljeno: 25. siječanj 2016. 09:41

Hrvatskoga nogometnog reprezentativca i Juventusova napadača Marija Mandžukića (29) talijanski je reprezentativac i Romin pomagač Daniele De Rossi (32) "počastio" rasističkom uvredom, s prepoznatljivom aluzijom na Mandžukićevu hrvatsku narodnost.

Skandal se dogodio u 29. minuti utakmice Juventus-Roma, odigrane u nedjelju uvečer u Torinu. Juventus je ostvario jedanaestu pobjedu u nizu, Roma je zaostala 10 bodova za njim a 12 za vodećim Napolijem, ozbiljno ugrozivši mogućnost plasmana u Champions League. Nije pomogla ni promjena trenera, jer se, umjesto otjeranoga Rudija Garcije, vratio Luciano Spalletti.

Sudac Banti je dosudio prekršaj za Romu smatrajući da je Mandžukić igrao rukom. Mandžukić se okrenuo sucu tvrdeći da nije on. Snimak jasno pokazuje da je loptu rukom gurnuo De Rossi, koji se okrenuo Mandžukiću i zapovjedio mu: "Šuti, govneni Ciganine!" – što se lako moglo pročitati s De Rossijevih usana, pa je komentirano i u televizijskom prijenosu.

Poslije utakmice trener Spalletti je uzeo De Rossija u obranu, tvrdeći da je Mandžukić izazvao, te obećavši da će De Rossija poučiti da ubuduće pokrije dlanom usta dok govori. Dakle, trener smatra da De Rossijeva greška nije rasistička uvreda, nego naivnost što se dao "uloviti" kamerom.

De Rossi je poznat kao neofašist, simpatizer rabijatne Forze nuove. Više talijanskih vrhunskih nogometaša izjasnilo se u korist fašizma. Manje je jasno zašto s te strane tako formulirana uvreda hrvatskom reprezentativcu, kada se zna stav mnogih hrvatskih reprezentativaca i kada se ima na umu svojedobno savezništvo fašističke Italije sa svojim hrvatskim pristašama, koji su istrijebili 98 posto Roma s teritorija pod svojom kontrolom.

Linker
23. rujan 2024 17:52