Croatia's forward Ivica Olic (R) celebrates after unseen teammate and midfielder Ivan Perisic scored their second goal during the Group A football match between Cameroon and Croatia at The Amazonia Arena in Manaus on June 18, 2014, during the 2014 FIFA World Cup. AFP PHOTO / JAVIER SORIANO
 AFP / AFP
DAN 'D' U RECIFEU

UTAKMICA GENERACIJE Neka cijeli Mundial bude u znaku striptiza... Skinite i taj Meksiko!

Nemojte da svlačenje predugo traje, mogli bismo izgubiti živce. Treba nam blitz-gol, da protivnik oboli od nervoze
Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 23. lipanj 2014. 10:49

Ovo je već treće svjetsko nogometno prvenstvo kako Hrvatska traži svoju šansu u posljednjoj utakmici u prvoj rundi. Nije uspio Mirko Jozić 2002. godine u Yokohami, nije uspio ni Zlatko Kranjčar 2006. godine u Stuttgartu. A uvijek nam je bila dovoljna i minimalna pobjeda. Je li treća sreća, možemo li uspjeti u Recifeu? Rekao bih - teško, jer je Meksiko ozbiljnija momčad nego što su to bili Ekvador i Australija, kada smo padali na zadnjoj stepenici.

Nekada smo igračima znali poručiti “svucite suknje i obucite hlače”. Pokušavali smo ih dopingirati i čuvenom sintagmom - umrite muški! Danas ne mislimo da su “curice”, pred Meksiko će istrčati odlučna, muška momčad . Nije ni “lijep dan za umiranje” u Recifeu, ovaj put slogan glasi - skinite i Meksiko. Kao što su vas svukla dvojica fotorepotera, napunili prkosom i inspirirali za veliku igru i veliku pobjedu u Manausu. Sve je u našoj momčadi u znaku striptiza, pa ako je nas “svlačio” japanski sudac, tako i vi svucite Meksiko. Naravno, u sportskom smislu.

Porazi Europljana

Europske reprezentacije ginu kao muhe, kući se vraćaju Španjolska, Engleska, Bosna i Hercegovina. U opasnosti su i Grčka i Portugal, ni njemački marš više nije zastrašujući. Kada je govorio o reprezentacijama koje su zadovoljile njegov ukus, Niko Kovač je uz Njemačku, Francusku i Kostariku spomenuo i Hrvatsku. I zaista, Hrvatska je na ovom turniru igrala dobro, ozbiljan je to “rukopis” mladog trenera, koji besprijekorno barata taktičkim zamkama. Taktičke mine su raznijele i Volkera Finkea, Nijemca na klupi Kameruna, kojemu su ljutiti novinari nakon utakmice rekli: “Herr Finke, vi ne spadate više ovdje, ne vraćajte se u Kamerrun!”.

Dečki su gladni, vidjelo se to i na zadnjim press konferencijama, kada su govorili Perišić, Rakitić i Mandžukić. Naročito se to odnosi na veliki apetit Marija Mandžukića, koji, iako u zaostatku jednu utakmicu, ide stopama Davora Šukera. Iako je konkurencija izuzetna, Robin van Persie, Thomas Müller, Suarez...

Tri meksička aduta

Meksikanci se ponajviše uzdaju u trojicu igrača; golmana Ochou, centarhalfa Marqueza i napadača Peraltu. Ta trojica igrača bili su podloga da njihov izbornik najavi borbu za naslov svjetskog prvaka. Možda je to pretenciozno rečeno, možda bi meksički izbornik trebao posjetiti oftalmologa, jer, na tom putu trebaju mu i bod(ovi) protiv Hrvatske. A to neće biti lako, Hrvatska je žilav i vrlo kvalitetan suparnik i teško gubi utakmice.

Nisam uspio proniknuti u postavu koju će Niko Kovač poslati na teren. Ali, već smo rekli, velika bi bila stvar stići u Fortalezu i nakon 16 godina sudara na Parku prinčeva u Parizu, ponovno susresti Nizozemsku. Ili Čile, sasvim je svejedno, obje momčadi su svojevrsni hit ovog svjetskog prvenstva. Uz Kostariku, koja je “tamni konj” turnira...

Nemojte da svlačenje predugo traje, mogli bismo izgubiti živce. Treba nam blitz-gol, da protivnik oboli od nervoze. I neka bude i autogol... Samo da nam se ne dogodi još jedan “Nishimura”, koji nas je razgolitio beskrupuloznošću pred očima Blattera, koji nije ni trepnuo. Kao što nije trepnuo ni na pogrešku novozelandskog arbitra koji je otvoreno pokrao BiH. Suci mrze Balkan. Ali, to je već tema za drugu priču. U Fortalezu via Recife!

Linker
23. rujan 2024 04:13