CAGLIARI, ITALY - JANUARY 24: Duje Cop of Cagliari celebrates a goal during the Serie A match between Cagliari Calcio and US Sassuolo Calcio at Stadio Sant'Elia on January 24, 2015 in Cagliari, Italy. (Photo by Enrico Locci/Getty Images)
 Enrico Locci / Getty Images / 2015 Getty Images
PIŠE TOMISLAV ŽIDAK

U Splitu podcijenjen, u Zagrebu afirmiran: Dečko iz Vinkovaca na putu u Primeru

Pred hrvatskim napadačom je možda i najvažnija sezona u karijeri.
Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 12. srpanj 2015. 11:22

Nova destinacija hrvatskog reprezentativca Duje Čopa je Malaga! Solidni španjolski klub želi se pojačati za novu sezonu u Primeri i već mjesec dana njihov je cilj - Duje Čop. Spremni su za posudbu Cagliariju platiti 500.000 eura, uz pravo prvokupa, ako se Čop pokaže kao pravi izbor.

I ako Cagliari ne uđe u prvu ligu, iz koje je ispao kada je Čop došao, ali klub je već tada bio u bezizlaznoj poziciji, ostat će u Malagi. Njegovi golovi nisu pomogli Cagliariju...

Duje Čop je vrlo zanimljiv lik hrvatskog nogometa. Rođen je u Vinkovcima gdje je njegov otac Davor, najbolji strijelac jugoslavenskog prvenstva, igrao za vinkovački Dinamo. Inače je Dalmatinac, Hajdukovo dijete, ali ga Hajduk nije prihvatio. Afirmirao se u zakletom Hajdukovu neprijatelju, u zagrebačkom Dinamu, gdje je odigrao 62 utakmice i zabio 42 gola. I u europskom smislu vrlo dobar prosjek.

U sezoni 2013. - 2014. u Dinamu je zabio 22 gola i postao reprezentativac. No, u udarnu reprezentativnu postavu nije se mogao ugurati pokraj Mandžukića, Olića, Jelavića i Perišića, ali je stalno u fokusu izbornika Kovača. Pamte se njegovi golovi Mariboru u pretkolu Lige prvaka, zatim hat-trick protiv Rijeke, a i njegova dva nastupa za A reprezentaciju.

U Cagliariju je igrao dobro, ali se klub, ipak, nije uspio spasiti od ispadanja. Nisu digli ruke od njega, ali žele da igra u jačoj ligi, po mogućnosti u Seriji A, spominjao se Frosinone. No, Čopu je ipak draža Primera, nakon engleske najjača liga u Europi. Iz Malage bi se lakše ugurao i u nacionalnu momčad. Dok je bio u Dinamu, natjecao se u golgeterskim vještinama s Andrejem Kramarićem, sada su u sličnoj poziciji i u inozemstvu. Krama se traži u Leicesteru, Duje u Cagliariju ili Španjolskoj...

Podcijenjen u Splitu, afirmirao se u Zagrebu. Odmara se u Trogiru, ali sljedeća destinacija je španjolski jug i šansa da sljedeće godine igra protiv Rakitića (Barcelona) i Modrića (Real Madrid). Pred njim je možda i najvažnija sezona u karijeri, u najboljim je nogometnim godinama (25), izbrušenog golgeterskog “filinga”, ali zbog skromnosti je samo jednom bio lice s naslovne stranice. Kada je zabio hat-trick Rijeci.

Linker
23. rujan 2024 16:55