Francois Nel/Getty / 2014 Getty Images
MAJSTOR IZ PUSTINJE

U LOŽI NA DERBIJU KRALJEVSKOG KLUBA 'Ovdje je svaki šeik kao Mamić', a trening nikad nije počeo na vrijeme'

Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 25. siječanj 2016. 09:13

Rijetki je privilegij gledati utakmicu kraljevskog kluba iz kraljevske lože. Da ne bi bilo zabune, nismo bili na Bernabeu niti smo sjedili pored Juana Carlosa, ali se dogodilo u subotu u Al Ainu. Orlando Rivetti iz Novog lista i ja bili smo gosti Zlatka Dalića, trenera Al Aina, u derbiju Arabian Gulf Lige protiv Al Wasla iz Dubaija. Utakmica se igrala na najljepšem stadionu na svijetu "Hazza bin Zayed", po službenom izboru Fife. Sličan je Allianz Areni u Münchenu, samo je manji, arhitektonski ljepše izveden i u ljubičastim je tonovima. Malo je reći da navečer izgleda kao nestvarni svemirski brod, koji se spustio u pustinju...

Zlatko Dalić trener je vodeće momčadi lige Ujedinjenih Arapskih Emirata, kluba koji je u vlasništvu kraljevske obitelji. Njihov drugi klub je Manchester City, šeik Mansour je brat vlasnika Al Aina. Kad Dalića pitate hoće li se s Bliskog istoka pokušati probiti u svijet velikog nogometa, našalit će se:

"Ostat ću ovdje dok mogu. Jedino, ako mi šeik 'naredi' da preuzmem Manchester City. No, sve ovisi o tome kakve planove ima Guardiola..."

U jednoj furioznoj utakmici Al Ain je pred 10.852 gledatelja samljeo goste iz Dubaija (3-0), dirigentskom palicom je mahala čudesna desetka Omar Abdurahman. Kad sam pitao što on još radi u ovoj, za europske pojmove perifernoj nogometnoj ligi, rekli su: "A gdje će mu biti bolje nego ovdje? Pet milijuna dolara godišnje plaće..."

Zlatko Dalić je od 15 utakmica izgubio samo jednu i jednu je remizirao. Prvi je na tablici, tri boda je ispred najvećeg konkurenta Al Ahlija, koji ima bolje igrače. O prvaku će odlučiti međusobni susret u travnju u Dubaiju.

Liga je uređena, vode je Englezi, i po mišljenju Zlatka Dalića – jača od HNL. Na pitanje ima li ovdje Mamića, Dalić će se nasmijati:

- Svaki šeik je na svoj način Mamić; danas si pobjednik, a onda ćeš, bez obrazloženja, preko noći izgubiti posao. Ovdje nije lako zadržati posao, čak ni kad si osvojio 90 posto bodova. Moraš biti spreman na kompromise jer ako šeik kaže da je sutra slobodan dan jer će on prirediti party, onda je slobodan dan. Ovdje je disciplina "glupa njemačka izmišljotina", trening nikad nije počeo na vrijeme, svi kasne...

Zlatko Dalić počeo je kao trener drugoligaša u Saudijskoj Arabiji. Bacilo ga u pustinju, gdje nema ničega osim religije i nogometa, njegov trenerski lik je izrastao iz pijeska. Dobar rezultat se zakotrljao i pročuo, dogurao je do kraljevskog kluba. Dobio je posao u konkurenciji Waltera Zenge i Erica Geretsa. Već dvije godine nije izgubio utakmicu u Al Ainu i grabi prema drugom uzastopnom naslovu prvaka. Treba li reći da je izabran za trenera godine? Ali, kad se okupi društvo iz Hrvatske, a za stolom su bili, osim Dalića Borimir Perković i kondicijski trener Frane Leko, brzo ćemo se preseliti na hrvatski meridijan.

Zlatko Dalić je istresao na stol i jedno zanimljivo zapažanje:

- Kako će hrvatski nogomet napredovati kad ga vode nogometni suci? Peraić vedri i oblači u Rijeci, Šupraha u Splitu, Novak u Varaždinu, Širić u Osijeku, Kulušić u Šibeniku, Reno Sinovčić u Zadru. Oni su vizionari, najvažniji ljudi, a zna se kakvi su ljudi nogometni suci.

Dalić je blizu istine. Politiku vode doktori, a nogometom drmaju nogometni suci...

Druga rana je Hajduk:

- Ako ću se ikada vratiti u Hrvatsku, vratit ću se u Hajduk. Tamo sam počeo, tamo bih i želio završiti. I ne bih pristao na ovakav Hajduk, skrojen od jeftine tkanine, koji kupuje igrače po drugoj portugalskoj ligi. Hajduk mora imati svojih devet igrača, kupiti Baku Sliškovića i Branu Oblaka, onda je to moj Hajduk.

Vjerojatno će otići na Europsko prvenstvo:

- Nisam nepopravljivi optimist kao Ćiro Blažević, ali nitko danas u Europi nema bolju reprezentaciju od Hrvatske. Hrvatski igrači su bitni u Realu, Barceloni, Juventusu, Interu, pola Italije viri ispod kopačke jednog Kalinića, Badelja, Strinića. Ako bude sve štimalo, a nema razloga da ne štima, Hrvatska će se boriti za najviši plasman...

Tako zbori Zlatko Dalić, nostalgičar za varaždinskim bregima, ali i Hajdukovim Poljudom. Makar ga hrane zlatnom žlicom, makar sjedi za kraljevskim stolom, makar je na putu da osvoji šesti trofej na Bliskom istoku, Dalić je jednim uhom u Varaždinu, drugim u Splitu...

Varteks je uništila borba između Štimca i Mamića

Dvije rane u biografiji Zlatka Dalića još nisu zacijelile, Varteks i Hajduk. S nekoliko viđenijih Varaždinaca, Ivankovićem, Besekom, Vugrincem i Cvekom, pokušava klub podići iz nogometne anonimnosti.

- Mali su izgledi da će se to i ostvariti jer su Varaždinci i danas razjedinjeni. Unatoč uspomeni na Anđelka Herjavca, unatoč tome što je najbolji strijelac HNL-a Vugrinec Varaždinec, velikog trenera Branka Ivankovića, ne vidim naročitu perspektivu toga kluba. Iako ću pomoći koliko mogu, jer Varteks mi je sve dao. A Varteks je uništila borba između Štimca i Mamića, Varaždinci su trčali i ulizivali se malo jednom, malo drugom, a ceh je platio Varteks. Mnogi klubovi, koji su bili u lošijem stanju od Varteksa, opstali su zahvaljujući pametnim ljudima. Da bi se Varteks osovio na noge, treba opet postati – Varteks. Najveći kočničari te ideje bit će jalni ljudi, jal je uništio jedan dobar nogometni klub. Navijači su otišli u drugi klub i dok se ne vrate, ništa neće biti od varaždinskog nogometa.

Linker
29. rujan 2024 08:10