SLUČAJ DOPING

Zavjet šutnje u ATP-u i ITF-u: Čilić prijavio Kuala Lumpur, ali povratak je i dalje neizvjestan

Čilić Maleziju, kao i sve turnire otkako je otkriven njegov pad na dopinškom testu, može otkazati tri dana prije početka i nema nikakvih signala da se to neće dogoditi
Piše: Tomislav PoljakObjavljeno: 15. kolovoz 2013. 15:41

Marin Čilić prijavio je nastup na ATP turniru u Kuala Lumpuru. Peto izdanje Malaysian Opena, koji se igra od 22. do 29. rujna, tako bi moglo postati mjesto Čilićeva povratka na teniske terene, iako je to u ovom trenutku nemoguće tvrditi.

Čilić Maleziju, kao i sve turnire otkako je otkriven njegov pad na dopinškom testu, može otkazati tri dana prije početka glavnog ždrijeba i nema nikakvih signala da se to neće dogoditi, odnosno nema potvrde da će se Marin imati priliku uprizoriti u Kuala Lumpuru.

Čilić još uvijek čeka odluku Međunarodne teniske federacije (ITF) oko pozitivnog dopinškog nalaza na ATP turniru u Münchenu. Dok nema odluke, bilo kakvo prijavljivanje turnira spada u kategoriju “nadam se da ću moći”. Nadaju mu se i organizatori koji su skupili veoma respektabilno društvo za turnir iz serije ATP 250 ( Ferrer, Wawrinka, Almagro, Čilić, Monaco, Seppi, Melzer, Baghdatis, Davidenko, Tursunov...). Paradoks je da je ATP, koji šuti kao i ITF, Hrvatski teniski savez i svi subjekti uključeni u Čilićev slučaj, na službenim stranicama najavio Čilićevo prijavljivanje za Kuala Lumpur i dalje ignorirajući njegovu suspenziju koju samo institucije nisu potvrdile.

Iz perspektive HTS-a, informacija da se Čilićevo ime našlo na listi prijava za Kuala Lumpur može biti barem djelomično ohrabrujuće. Davis Cup ogled s Britancima igra se samo tjedan dana ranije u Umagu (13. - 15. rujna). Ako je Čilić dobio i najmanji signal da bi do Kuala Lumpura mogao dobiti zeleno svjetlo za povratak, možda ni dvoboj protiv Andyja Murraya i društva nije toliko nemoguć.

Kada smo već kod tog dvoboja, valja zabilježiti da se stvari u zagrijavanju za veoma važan meč za hrvatski tenis, kako natjecateljski, tako i financijski, odvijaju kao iz najgorih noćnih mora. Osim Čilićevih problema, Dodig se ozlijedio u SAD-u i predao kvalifikacijski singl u Cincinnatiju, na četiri turnira dobio samo jedan meč u paru s Marcelom Melom i pitanje je u kakvom će stanju biti uoči Umaga. Forma Antonija Veića je i dalje upitna, a ostali, uz iznimku Mate Pavića u paru, teško mogu biti dovoljni jer nema signala da će Ivo Karlović prihvatiti neslužbeni poziv HTS-a.

S druge strane cvjetaju ruže. Andy Murray je potvrdio nastup, a prošloga je tjedna u Montrealu s Colinom Flemingom stigao do finala parova. Drugi Britanac je na renkingu karijere (Dan Evans ATP 169.), a u srpnju je Challenger osvojio i James Ward (ATP 175.). Zeleno svjetlo za Čilića doima se kao jedini spas, a odluku donosi ITF koji je smješten u - Londonu.

Linker
02. srpanj 2024 17:47