AFP
FINALE DAVIS CUPA

Wawrinka sredio Tsongu, ali Roger Federer je protiv Monfilsa bio neprepoznatljiv!

Dvoboj Tsonge i Wawrinke na nogometnom stadionu u Lilleu uživo je pratilo 27,432 gledatelja što je novi rekord po broj gledatelja na nekom susretu Davis Cupa
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 21. studeni 2014. 19:25

Odluka o tome tko će biti pobjednik Davis Cupa za ovu godinu neće se znati prije nedjelje. Francuska i Švicarska su nakon prvoga dana podijelile bodove - 1:1 ostavlja u nadi obje reprezentacije. Francusku da će deseti put i prvi put od 2001. godine postati osvajač, dok bi Švicarskoj to bila prva titula.

Leđa Rogera Federera izdržala su meč, ali 33-godišnji Švicarac nije bio u dovoljno dobrom tjelesnom stanju da bi svladao eksplozivnog Gaela Monfilsa. Zapravo, Federer bez ozbiljnijeg treninga nije mogao nikako ugroziti raspoloženog Francuza, koji je hranjen energijom s tribina igrao kao da je u transu. Ozlijeđena leđa plus hladan stadion plus zemlja plus više od 20.000 Francuza plus Monfils na vrhunskoj razini, sve je to utjecalo na izvedbu Federera.

Monfils je u prvom setu pogodio čak devet asova u četiri servis gema (samo još jedan do kraja meča), što je dokaz da su Federera ograničavala leđa. Tek kad je ukočenost počela popuštati i Federer je postao ravnopravniji, ali do tada je Monfils već imao gomilu samopouzdanja i nije mu bilo na kraj pameti dopustiti scenarij s US Opena kad je u četvrtfinalu izgubio nakon 2:0 u setovima i dvije meč-lopte. Sve je bilo gotovo za sat i 46 minuta, prvi put u karijeri u meču na tri dobivena seta na zemlji Federer nije napravio break. Monfils je imao 19 winnera više (44-25) i jedanaest pogrešaka manje (18-29).

Stan Wawrinka je isporučio prvi bod Švicarskoj na putu prema besmrtnosti, nakon dva sata i 24 minute Švicarska je zahvaljujući njemu povela protiv Francuske 1:0 u finalu Davis Cupa, koja se igra na preuređenom i za ovu priliku skraćenom te zatvorenom Pierre Mauroy stadionu u Lilleu. Wawrinka, dokazani ekspert za zemljane terene (prvu titulu u karijeri osvojio je na stadionu Stella Maris u Umagu prije osam godina kad je pobijedio Novaka Đokovića!), nije imao previše problema s Jo-Wilfriedom Tsongom i napaljenom francuskom publikom. Bilo je 6:1, 3:6, 6:3, 6:2 u predstavi koju je ukrasio 61 winnerom i samo 29 neforsiranih pogrešaka.

Najbolji francuski tenisač to nije mogao pratiti, makar se uzdao u prednost od 3-2 u međusobnim susretima do ovoga finala, koje je izazvalo nevjerojatno zanimanje na svim svjetskim paralelama i meridijanima.

- Cijelo vrijeme osjećao sam da sam bolji tenisač. Nisam uzalud četvrti tenisač svijeta - rekao je 29-godišnji Wawrinka neposredno nakon pobjede koja je približila Švicarsku prvom naslovu u Davis Cupu.

- U petak je bilo važno pokazati da sam i ja ovdje. Možda su se oni previše fokusirali na Rogera i zaboravili da sam i ja u Lilleu. Ovo su trenuci zbog kojih mrzim, ali i volim tenis. Emocije te stvarno mogu povrijediti kad si nervozan, ali je prekrasno kad igraš dobro.

Samo je trinaest reprezentacija podizalo trofej Davis Cupa u znak pobjede, Švicarska je igrala samo jedno finale (1992) prije ovoga u Lilleu. Prvo finale i za Rogera Federera, koji je najbliže jedinom trofeju koji mu nedostaje bio 2003. godine, ali tada je u polufinalu u Melbourneu prosuo 2:0 u setovima i 5:3 u trećem protiv Lleytona Hewitta. Svjedoci pričaju da je tada dugo, dugo plakao zatvoren u svlačionici, nije mogao doći k sebi od šoka.

Wawrinka je bio potpuno dominantan Tsongi, koji je potpuno pao u formi nakon što je u Torontu u kolovozu osvojio Masters 1000 turnir. Švicarac je realizirao pet od 13 break-lopti, Tsonga je imao tek tri i iskoristio jednu za uzimanje drugog seta.

- Plačljivko? - prokomentirao je Wawrinka vrlo brzo nakon meča karikaturu koja ga oslikava kao “Stan the Man”.

Ako još nekome nije jasno, to je asocijacija na incident od prošle subote kad je opasno zamjerio Mirki Federer, Rogerovoj supruzi, što se glasno upetljala u njihov međusobni meč u polufinalu Mastersa u Londonu. Slučajno ili ne, gospođa Federer nije u Lilleu, očito se vratila u Bottmingen brinuti o četvero djece, ali ne bismo se okladili da u nedjelju neće biti na stadionu. Njen je muž u prilici osvojiti jedini veliki trofej koji mu nedostaje u veličanstvenoj karijeri. Je li moguće da će to pratiti iz fotelje putem televizora?

Bit će zanimljivo vidjeti tko će sutra od 14 sati na teren u igri parova. Prijave su jedno, stvarnost nešto sasvim drugo. Mogu li Federerova leđa izdržati tri dana tenisa i po kojoj cijeni? Isplati li se toliko riskirati jer njegov izlazak na teren ne može garantirati pobjedu.

REZULTATI:

Tsonga - Wawrinka 1:6, 6:3, 3:6, 2:6

Monfils - Federer 6:1, 6:4, 6:3

Linker
18. rujan 2024 03:54