Neja Markičević/CROPIX
A. OPEN (K)

Veić i Mektić već ispali

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 09. siječanj 2013. 12:53

Nikola Mektić, 24-godišnji hrvatski tenisač, nije se dugo zadržao u kvalifikacijama prvog Grand Slam turnira godine - Australian Opena u Melbourneu.

Godinu dana stariji Turčin, Marsel Ilhan (214. tenisač na svijetu) je za sat i pol vremena pobijedio Mektića, inače 257. tenisača na svijetu, sa 6-4, 6-2. Mektić se bolje držao u prvom setu, no globalno je gledano bio ispod Ilhanove razine, te je u konačnici ostao bez prave šanse za proboj u drugo kolo.

Mektić je jednom oduzeo servis suparniku, ali je svoj gubio čak četiri puta. Vrlo je loše hrvatski igrač reagirao u igri na svoj drugi servis, nakon kojeg je osvojio samo 37 posto poena (15 od 41).

Nakon Nikole Mektića u prvom kolu kvalifikacija Australian Opena u Melbourneu je zapeo i drugi hrvatski tenisač Antonio Veić (133. na svijetu i 16. nositelj). Bolji je od njega bio 31-godišnji Čeh Jan Mertl sa 6-3, 6-7(5), 6-4...

Jaki server Mertl (187. na ATP ljestvici) je odigrao izuzetno dobar meč na svoj servis, pa je tako ostavio Veića bez i jedne break-prilike u cijelom ogledu. Nakon lako izgubljenog prvog seta, u drugom je Veić zaigrao bolje, te je odvukao tu dionicu do tie-breaka.

U njemu je Mertl vodio s mini-breakom 4-3, ali je potom Veić dobio četiri od idućih pet poena i osigurao treći set. No, u njemu je pao na svom servisu na samom startu, te se do kraja više nije mogao vratiti u igru.

Mertl je iskoristio tri od šest break-prilika, te je dobio čak 95 posto (!) poena nakon prvog servisa (42 od 44) i zasluženo izborio prolaz u 2. kolo premijernog Grand Slam turnira godine.

Linker
22. rujan 2024 13:19