NEVIĐENI PEH

'U GLAVI MI JE NASTAO KAOS, RAZMIŠLJALA SAM ODUSTATI' Bila je na korak do zvijezda, a sada pred sobom ima samo dvije stvari - neizvjesnost i želju!

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 30. siječanj 2019. 16:07

Ozljede leđa tijekom juniorskih dana. Prva operacija lakta desne ruke 2014. Uklještenje leđnog živca. Uganuće gležnja, ukočen vrat, ruptura trbušnog mišića. Druga operacija lakta 2017. pa treća operacija lakta 2018.

Ako i samo površno pratite tenis, onda znate da se vlasnica grozomorne liste zove Ana Konjuh. U zvjezdanoj prašini velikih rezultata hrvatskog tenisa proteklih mjeseci, mnogi su zaboravili na Dubrovkinju koja se ne tako davno strelovito uspinjala na WTA Touru. Kada je prije točno 18 mjeseci ušla u Top 20, izgledalo je da se Konjuh riješila debele medicinske prtljage i da je spremna izazvati najbolje na svijetu.

Danas ćete je pronaći na 548. mjestu ljestvice. U retrovizoru je upravo ostavila još jednu dugačku rehabilitaciju nakon zadnje operacije (ožujak 2018.), a pred sobom ima samo dvije stvari: neizvjesnost i želju. Nepokolebljivu, već mali milijun puta objavljenu želju da igra tenis bez boli i straha da će se opet ozlijediti.

Dragan Matic / Hanza Media
CROPIX

Proteklog vikenda je u Sankt Peterburgu odigrala prvi meč nakon Wimbledona. S pozivnicom je izgubila prvo kolo kvalifikacija od Kalinskaje, no rezultat je ionako bio nebitan. Ono puno važnije je da se vratila na teren.

- Bila sam nervozna. Nisam znala kakvi me uvjeti čekaju jer se već mjesecima ne mičem iz Zagreba. Čak sam i dobro servirala, ali sam u izmjenama bila malo izgubljena. Na kraju je bio tijesan meč, što je s obzirom na sve okolnosti dobro - javila se Ana iz Rusije.

Nakon dugog oporavka i iščekivanja, jeste li se bojali kako će tijelo reagirati?

- Definitivno, nije ti svejedno. Tim više što zadnji meč na Wimbledonu (poraz od Liu, nap. p.) nije bio baš sjajan. Prošlo je puno vremena, ožiljci i šokovi u psihičkom su smislu zacijelili, ali vidim da mi nedostaje ideja kako završiti poen.

Kako je reagirao lakat?

- Sve je bilo okej, ali sam zato dva dana prije meča istegnula list. Ne mogu ja bez peha. Lakat je mrvicu ukočeniji nego inače, no sa mnom je fizioterapeutkinja Meri Tranfić i svaki dan radimo na tome. Promijenila sam reket (Yonex), žice, bacanje loptice i tehniku forhenda. Nije sve bilo kako smo radili na treninzima, no ne želim gledati negativne strane, znam da će to doći s mečevima.

Tennis - Wimbledon - London, Britain - July 10, 2017   Croatia’s Ana Konjuh in action during her fourth round match against Venus Williams of the U.S.     REUTERS/Stefan Wermuth
REUTERS/Stefan Wermuth / REUTERS
Ana Konjuh

Što ste riješili zadnjom operacijom, rješava li se dugoročno problem s laktom?

- Upala koja se pojavila prošle godine je prošla, ali i dalje ne znamo razlog. U laktu je tekućina koja treba biti, i prije i poslije operacije bila je u normalnoj količini, no liječnici ne mogu objasniti što je izazvalo upalu. Svaki dan se moram dobro zagrijavati, radim vježbice koje omogućuju da lakat bude jak i fleksibilan, masaže za opuštanje i tako dalje. Sve ide po nekom osjećaju.

Koliko vas opterećuje neizvjesnost, situacija da ne znate hoće li se opet pojaviti bol?

- Živcira me, to je sigurno, iako nisam jedina koja se bori s ozljedama. Svi imamo neke svoje probleme. Prije ili kasnije doći će razdoblje s manje tenisa i više terapija, ali nemam rješenje osim da budem strpljiva. Naprosto sam se naučila boriti s tim.

DUBAI, UNITED ARAB EMIRATES - FEBRUARY 23:  Ana Konjuh of Croatia plays a backhand during her quarter final match against Angelique Kerber of Germany on day five of the WTA Dubai Duty Free Tennis Championship at the Dubai Tennis Stadium on February 23, 2017 in Dubai, United Arab Emirates.  (Photo by Tom Dulat/Getty Images)
Tom Dulat/Getty Images

Jeste li tijekom proteklih mjeseci razmišljali o kraju karijere?

- Jesam. Čak i prije zadnje operacije. Svi već znaju da sam sinonim za ozljede, ali nitko ne zna uzrok. Nema što mi nije prošlo kroz misli. Što ako me opet nešto zaboli, nema ni dijagnoza ni nalaza ni doktora koji bi mi više pomogli. Imala sam kaos u glavi, ali sam obećala sama sebi da ću napraviti sve što je u mojoj moći da čim duže radim ono što volim. Je li to godina dana, dvije, pet ili deset, ne znam.

Naomi Osaka je dva mjeseca starija od vas, upravo je osvojila svoj drugi Grand Slam. Dobijete li jači motiv kada vidite nekoga iz svoje generacije kako se probio na vrh?

- Definitivno, ali tu nije samo ona, prije su se već probijale Benčić, Ostapenko, Kasatkina… Uspješna smo generacija, motiviramo jedna drugu, a zbog Osake mi je jako drago. Dok smo bile juniorke nije igrala gotovo ništa, ali upoznala sam je na Touru i ako netko zaslužuje takve rezultate, to je ona.

Kad već spominjete vašu prijateljicu Belindu Benčić, ona je najsvježiji primjer da je moguć povratak nakon velike ozljede.

- Da, sad smo se vidjele prvi put nakon Wimbledona, rekla mi je da je potpuno zdrava i pokušava uloviti top-formu. Ušla je u Top 50, vjerujem da će samo napredovati. Bile smo u kontaktu cijelo vrijeme, naša je ekipa i dalje na okupu - Belinda, Mladenović, Kasatkina…

Koliko su se u međuvremenu promijenila vaša očekivanja od karijere?

- Ne previše, iako znam da si ne mogu postavljati konkretne ciljeve. Ne znam ni što nosi sljedeći dan, a kamo li tjedan i mjesec. Ići ćemo turnir po turnir, za početak Futurese i Challengere.

Novih pozivnica nema?

- Zasad ne. Pitala sam, čekamo neke odgovore, vidjet ćemo…

Linker
20. travanj 2024 06:39