TREĆI GRAND SLAM NASLOV

TURNIR IZ SNOVA Novak Đoković preoteo Rafi Nadalu i Wimbledon i svjetski broj 1!

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 03. srpanj 2011. 19:48

Srpski tenisač Novak Đoković nastavio je s iznimnim igrama i predstavama u 2011. godini. U finalu Wimbledona je pobijedio Rafaela Nadala sa 6-4, 6-1, 1-6, 6-3 i time je kompletirao savršena dva tjedna.

Pobjedom u polufinalu protiv Jo-Wilfrieda Tsonge je osigurao dolazak na prvo mjesto ATP ljestvice u ponedjeljak, a dan kasnije je dobio velikog suparnika Nadala za treći Grand Slam naslov u karijeri. Nakon dva puta što je bio slavljenik na Australian Openu, osvojio je i Wimbledon, čime je dokazao da je ove godine uistinu najbolji na svijetu.

S Nadalom je na središnjem terenu All England Cluba odigrao peti finale ove godine na raznim turnirima. Dobio ga je Đoković na tvrdim podlogama Indian Wellsa i Miamija, bio je bolji od njega u finalima Rima i Madrida, turnirima na zemljanoj podlozi, a sada je dokazao veliku kvalitetu i na travi.

Nadal je u finalni meč ušao kao aktualni pobjednik Wimbledona i kao dvostruki slavljenik na "svetoj travi", no sada je sasvim očigledno da se Nadalu itekako trese ruka kada s druge strane stoji Đoković. U prva dva seta je srpski tenisač dominirao, ali i poprilično zbog toga što Nadal nije nudio isti tenis kao protiv Del Potra, Fisha ili Murraya ove godine.

U prvom setu je kod vodstva 5-4 Đoković napravio break, dok je u drugom setu potpuno "razoružao" suparnika. Prvu break-loptu uopće u meču je Nadal imao početkom trećeg seta. Šansu je i zgrabio, te je tu dionicu odigrao kako se i očekuje od njega. Nepogrešivo je došao do 6-1 u trećem setu, te je nagovijesti nastavak velike finalne drame.

Početkom četvrtog seta je Nadal imao jednu break-loptu, ali ju nije iskoristio. Đoković je uzvratio breakom, ali je Španjolac uspio nadoknaditi taj zaostatak. No, kako je trajao četvrti set, tako je i rasla nervoza Nadala koji je sve više griješio. Đoković je, vidjevši takav razvoj događaja, pustio Nadala da "igra", odnosno, da - griješi. Đoković je opet došao do breaka prednosti kojeg do kraja meča više nije ispustio.

- Teško se može ovaj osjećaj opisati riječima. Ovo mi je omiljeni turnir koji sam gledao kad sam počinjao trenirati tenis – rekao je Đoković nakon velike pobjede.

- Sanjao sam o ovom trenutku. Nadal uvijek igra najbolje u velikim mečevima i zato sam znao da danas moram odigrati svoj najbolji tenis kako bi ga pobijedio – rekao je Đoković nakon pobjede.

Sada već bivši svjetski broj jedan, Rafael Nadal, bio je vidno razočaran, ali i optimističan kad je u pitanju Wimbledon 2012.

- Čestitam Novaku na izvanrednoj sezoni i na osvojenoj tituli u Wimbledonu koji je meni osobno najvažniji turnir. Sjećam se kada sam ga prvi put osvojio da sam bio u oblacima, pa mogu zamisliti kako se sad Novak osjeća. Vratit ću se iduće godine i pokušati ponovo osvojiti trofej – ostao je velik Nadal i u porazu.

Nadal je time ostao na brojci od deset osvojenih Grand Slam turnira. Đoković ih ima tri, ali uz ovakvu igru definitivno očekuje US Open kao prvi favorit i šansu za četvrtu Grand Slam krunu u karijeri.

Recimo da su oba tenisača u finalu imala po šest break-prilika, ali ih je Đoković sjajno koristio (pet), a Nadal tri.

Wimbledon, finale:

Đoković (2) - Nadal (1) 6-4, 6-1, 1-6, 6-3

Linker
28. rujan 2024 15:36