Dennis Grombkowski/Getty Images
'IMAO SAM SREĆE'

ZAMALO SPORTSKA KATASTROFA NA ROLAND GARROSU Novak Đoković za dlaku izbjegnuo diskvalifikaciju!

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 03. lipanj 2016. 13:14

Novak Đoković nastavio je misiju prema kompletiranju titula sa sva četiri Grand Slam turnira, 11. uzastopnom pobjedom (ukupno 24-2) eliminirao je Tomaša Berdycha u tri seta za šesto polufinale u nizu u Roland Garrosu. Prvi tenisač svijeta svejedno je proživio jedan dramatičan trenutak na terenu Philippe Chatrier kad je frustriran u drugom setu bacio reket u pod, ali se njegovo oruđe za rad nezgodno odbilo unatrag, za dlaku promašilo suca na crti (u sredini) i udarilo u zid. Da sudac nije bio pribran i izmakao glavu, Novak Đoković bi bio diskvalificiran! Takva su pravila, tako je David Nalbandian diskvalificiran u finalu turnira u Queen’s Clubu 2012. godine protiv Marina Čilića kad je njegov reket pogodio u nogu suca.

- Imao sam sreće i to je sve - rekao je Đoković.

- Nisam to namjeravao, reket se čudno odbio.

Besmisleno bi bilo napisati da sreća prati hrabre, Đoković se provukao. Mogao je sve upropastiti u jednom nepromišljenom trenutku, bizarnom incidentu. Nezadovoljan vlastitom igrom napravio je nešto što većina tenisača radi, samo što je njegov reket odbio poslušnost i nije mu se vratio u ruku.

Opasan život Serene

- Ne znam zašto je to napravio, nisam sretan zbog toga. Moglo je ispasti naopako - rekao je njegov trener Marijan Vajda.

Berdych je pokušao sve, imao je break u drugom i trećem setu ali bez ikakve koristi. Na posljednjih 25 Grand Slam turnira Đoković je bio u 24 polufinala, samo ga je Stan Wawrinka zaustavio u četvrtfinalu Australian Opena 2014. godine. Kao što ga je zaustavio u finalu Roland Garrosa prošle godine. Srbin je postavio još jedan rekord, prolaz u polufinale osigurao mu je plasman na ATP World Tour Finals u Londonu, nitko to nije ostvario tako rano.

Drugo četvrtfinale bilo je daleko kvalitetnije, ili kao što je jedan navijač napisao, “ako su Dominic Thiem i David Goffin budućnost svjetskog tenisa, pretplatite me na njihove mečeve”. Bio je to spektakularan dvoboj, prepun atraktivnih poena, iz kojega je Austrijanac izašao kao pobjednik. Goffin će se dugo sjećati poena za 2:0 u setovima u tie-breaku, imao je gotovu situaciju, ali mu je Thiem utekao s udice. Činilo se da Belgijanca to nije slomio no nakon 4:2 u trećem setu uslijedio je - slom. Thiem je dobio deset od idućih 11 gemova i postao najmlađi (22 godine) polufinalist Roland Garros od 2009. godine ( Juan Martin del Potro, 20). Bila je to i bitka za Top 10, Thiem će biti sedmi nakon Roland Garrosa.

Serena Williams opasno je živjela protiv žilave Julije Putinceve, Ruskinje, koja je prihvatila državljanstvo Kazahstana. Napetost za prvu tenisačicu svijeta i braniteljicu naslova trajala je do pred kraj drugog seta jer je Putinceva imala set i dvije break-lopte na 4:4. Omjer neforsiranih pogrešaka u prva dva seta bio je 37-10, Serena je forsirala i griješila makar je pronašla izlaz. Što je jedan zaostatak od jednog seta u odnosu na lanjska epohalna četiri? Ništa.

Kiki Bertens nastavlja sjajnu priču, Nizozemka je dobila 12. meč u nizu, još tamo od kvalifikacija Nurnberga. Nekoliko puta se vraća iz breaka minusa u prvom setu protiv lanjske polufinalistice Timee Bacszinszky. Od 3:5 je prebacila u višu brzinu i protutnjala pokraj Švicarke.

Linker
25. rujan 2024 23:16