BEZ HRVATA I HRVATICA

TOP 100 U POVIJESTI Federer prvi, iza njega Laver i Graf, nema Ivaniševića!

Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 27. ožujak 2012. 16:56

Vjerojatno ne postoji sportski zaljubljenik koji s vremena na vrijeme ne uživa raspravljajući tko je najbolji u povijesti, bez obzira na to što u tim debatama rijetko ima pobjednika.

Tako se i američka televizijska postaja Tennis Channel primila nezahvalne zadaće i pokušala spojiti ono što se većini čini nespojivo. Stvorili su listu najboljih u povijesti tenisa, a na isti papir ugurali su i muškarce i žene.

Za žiri sastavljen od novinara, trenera, povjesničara, članova Kuće slavnih i predstavnika teniske industrije sa šest kontinenata najbolji je Roger Federer. Vlasnik rekordnih 16 pojedinačnih turnira iz kategorije Grand Slam tako je zaradio još jedan prilog biografiji u kojoj kod mnogih već odavno uz nadimke FedEx i švicarski maestro stoji i “najbolji svih vremena”.

Ravnopravnost spolova

U top 10 je ostvarena kolika-tolika ravnopravnost spolova, po pet je tenisača i tenisačica, ali su na listi ukupno 62 muškarca. Najbolja tenisačica svih vremena je Steffi Graf, a Rafael Nadal na šestom mjestu uz Federera jedini je aktivni sudionik ATP ili WTA toura među desetero izabranih.

Kriteriji su bili statistički (osvojeni turnir, rezultati na Grad Slamovima, Davis i Fed kupu, renking, rekordni dosezi...), ali i oni koji se ne mogu izmjeriti brojkama poput ukupnog doprinosa tenisu. Trebalo je usporediti muški i ženski sport, današnje gladijatorstvo u profesionalnom tenisu s davnim romantičnim pristupom, ali i ocijeniti one čije karijere ste kao suvremenici proživljavali u odnosu na one o kojima se samo čitalo. Zbog toga dio teniskih kritičara smatra da je među onima koji su na vrhu liste podcijenjena Margaret Court (igrala od 1960. do 1977.), koju i Teniska kuća slavnih u Newportu smatra nenadmašenom igračicom svih vremena. Brojni njeni rekordi, poput 24 pojedinačna Grand Slama, još uvijek ponosno stoje.

Ovaj izbor je zanimljiv i kao svjedok teniske povijesti. Više od polovice rangiranih dolaze iz dvije države, SAD-a i Australije (38 i 17), koje su daleko od svojih najslavnijih dana. Danas Amerikanci imaju dvojicu u prvih deset (8. Fish i 10. Isner), dok im je najbolja igračica 11. (S. Williams). Australski tenis predvodi Stosur na petom mjestu WTA ljestice, a najbolji igrač je Tomić sa 36. renkingom po ATP-u.

Bez Hrvatica i Hrvata

Teniski dominator u posljednjih godinu i pol Novak Đoković ovaj put je na 40. mjestu. S obzirom na to da se još ne nazire kraj njegovoj vladavini, može se očekivati da će u nekom sljedećem izboru biti bolje plasiran.

Hrvatskog tenisa u ovom izboru nema. Po svemu što je napravio najbliži mu je bio Goran Ivanišević, ali jedan osvojeni Wimbledon, drugo mjestu na ATP ljestici i karizma kojom je osvajao teniski puk nisu bili dovoljni.

Tennis Channel je 24-satni televizijski program u cijelosti posvećen tenisu. U njegovoj brojnoj vlasničkoj strukturi su i International Sports Management (njihov klijent je i Federer) te s manjim ulozima Andre Agasssi i Pete Sampras.

LJESTVICA TENNIS CHANNELA

1. Roger Federer (Švicarska)

2. Rod Laver (Australija)

3. Steffi Graf (Njemačka)

4. M. Navratilova (Češka, SAD)

5. Pete Sampras (SAD)

6. Rafael Nadal (Španjolska)

7. Björn Borg (Švedska)

8. Margaret Court (Australija)

9. Chris Evert (SAD)

10. Billie Jean King (SAD)

...

12. Andre Agassi (SAD)

13. John McEnroe (SAD)

14. Serena Williams (SAD

15. Jimmy Connors (SAD)

19. Monika Seleš (SAD)

...

22. Venus Williams (SAD)

...

40. Novak Đoković (Srbija)

...

45. Kim Clijsters (Belgija)

...

70. Patrick Rafter (Australija)

71. Marija Šarapova (Rusija)

...

92. Andy Roddick (SAD)

...

95. Thomas Muster (Austrija)

Linker
22. rujan 2024 11:41