US OPEN

Šarapova i Errani u polufinalu

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 05. rujan 2012. 23:54

Dvojica srpskih tenisača, branitelj naslova na US Openu Novak Đoković i Janko Tipsarević, izborili su plasman u četvrtfinale posljednjeg Grand Slam turnira sezone u New Yorku.

Obojica su dobili svoje mečeve osmine finala koji su bili prekinuti u utorak. Novaku Đokoviću je Švicarac Stanislas Wawrinka predao meč kod rezultata 6-4, 6-1, 3-1 za drugog nositelja. Do trenutka Wawrinkine predaje Đoković je bio apsolutno dominantan igrač na terenu.

U prvom setu se, doduše, Švicarac dva puta vraćao nakon breaka zaostatka. No, nakon što je na svom servisu izgubio gem kod 4-5 za ostanak u prvom setu, potpuno je potonuo i Đoković je brzo odjurio na 5-0 u drugom. Nikakve neizvjesnosti više nije bilo, a priču je okončao Švicarac predajom nakon četvrtog gema u trećem setu. Dok ovo pišemo, još nije poznato zbog čega je Wawrinka predao meč, ali se zna da mu je ovo bio 19. uzastopni poraz protiv suparnika koji su među trojicom najboljih na ATP ljestvici.

Đoković još ne zna protivnika u četvrtfinalu. Bit će to pobjednik ogleda između Argentinca Juana Martina del Potra i Andyja Roddicka koji je u tijeku.

Janko Tipsarević svladao je Nijemca Philippa Kohlschreibera 6-3, 7-6(5), 6-2. U drugom setu je Tipsarević vodio s 5-3 i propustio servis za set, ali ga je ipak osvojio u tie-breaku. Pobjedu je osigurao s dva breaka u trećem setu. Kohlschreiber je prednjačio u izravnim poenima (34-26), ali je napravio čak 53 neforsirane pogreške, Tipsarević je bio strpljiviji, napravio je samo 25 nepotrebnih pogrešaka što je bilo odlučujuće.

Tako je Beograđanin drugu godinu zaredom izborio četvrtfinale u New Yorku. Lani ga je pobijedio Novak Đoković, a ovoga puta će za polufinale igrati protiv Davida Ferrera, koji ga je pobijedio u dva od tri prethodna meča. No, zadnji su odigrali prije četiri godine na Olimpijskim igrama u Pekingu i taj meč je dobio srpski tenisač.

Četvrtfinalni meč između Marina Čilića i Andyja Murrayja prebačen je na teren Louis Armstrong i počeo je u 23 sata po našem vremenu.

Ruskinja Marija Šarapova, pobjednica US Opena 2006. i treća nositeljica ovogodišnjeg izdanja zadnjeg Grand Slam turnira sezone u New Yorku, teškom je mukom u četvrtfinalu pobijedila Francuskinju Marion Bartoli 3-6, 6-3, 6-4.

Meč je bio prekinut u utorak kod vodstva 11. nositeljice Marion Bartoli 4-0 u prvom setu. U nastavku je Šarapova uspjela nadoknaditi samo jedan break zaostatka, pa je Bartoli osvojila prvi set sa 6-3.

Francuskinja je odlično krenula i u drugi set, breakom u prvom gemu, ali joj je Šarapova već u sljedećem oduzela servis i poravnala na 1-1. Novi break u osmom gemu je Ruskinji omogućio odlazak u treći set.

U setu odluke je Ruskinja prva stigla do breaka za 2-1, ali je odmah nakon toga izgubila servis. Ipak, kod rezultata 4-4 je Šarapova još jednom oduzela servis suparnici, a onda uspješno odradila servis za meč i proslavila pobjedu nakon više od dva i pol sata igre.

Bio je to peti susret ovih tenisačica i peta pobjeda Šarapove, koja se nikada nije ovako mučila protiv Francuskinje kao ovom prilikom. Bartoli je prvi puta osvojila set, ali to će joj sigurno biti slaba utjeha s obzirom da je odlično odigrala i bila blizu pobjede. Bio je to vrlo kvalitetan meč u kojem je Šarapova morala pružiti svoj maksimum kako bi ukrotila borbenu Francuskinju.

Šarapova će u polufinalu igrati protiv prve nositeljice, Bjeloruskinje Viktorije Azarenke, koja ima 5-4 u međusobnim dvobojima.

Dvije Talijanke, Sara Errani i Roberta Vinci, odlične prijateljice i partnerice u parovima, u kojima su stigle do polufinala ovog turnira, nakratko su gurnule svoje prijateljstvo na stranu, jer su se sučelile u polufinalu pojedinačne konkurencije. Sa 6-2, 6-4 pobijedila je Errani, finalistica ovogodišnjeg Roland Garrosa, koja je, za razliku od Poljakinje Agnieszke Radwanske, koju je Vinci izbacila u prethodnoj rundi, znala odgovoriti na neugodne slice bekhende Vinci. Iako je Vinci imala 7 izravnih poena više, napravila je čak 37 neforsiranih pogrešaka, Errani samo 15, što je bila ključna razlika. Errani je slavila nakon samo 72 minute igre, a u polufinalu će igrati protiv pobjednice ogleda između Amerikanke Serene Williams i Srpkinje Ane Ivanović.

US Open, tenisači, osmina finala:

Tipsarević (8) – Kohlschreiber (19) 6-3, 7-6(5), 6-2

Đoković (2) – Wawrinka (18) 6-4, 6-1, 3-1, predaja Wawrinke

US Open, tenisačice, četvrtfinale:

Šarapova (3) – Bartoli (11) 3-6, 6-3, 6-4

Errani (10) – Vinci (20) 6-2, 6-4

Linker
25. rujan 2024 06:25