DAVIS CUP

Poznati svi polufinalisti, Španjolska ugošćuju SAD-a, Česi protiv Argentine

John Isner još jednom je bio junak američke reprezentacije, kao i u 1. kolu, kada je pobijedio Rogera Federera
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 08. travanj 2012. 17:45

Reprezentacije Španjolske i SAD-a izborile su međusobni ogled u polufinalu Svjetske skupine Davis Cupa. Obje reprezentacije su do ukupnih pobjeda protiv svojih suparnika stigle u prvim nedjeljnim mečevima...

Španjolska je u Castellonu, na zemljanoj podlozi, povela protiv Austrije s nedostižnih 3-1, nakon što je David Ferrer pobijedio Jürgena Melzera 7-5, 6-3, 6-3. Usrpkos vjetrovitim uvjetima, Ferrer nije imao puno problema s Melzerom, te je ubilježio 14 uzastopnu pobjedu u Davis Cupu na domaćem terenu, a Španjolskoj je osigurao 23. uzastopnu pobjedu kod kuće u Svjetskoj skupini.

David Ferrer nije sudjelovao u pobjedi nad Kazahstanom u prvom kolu. Inicijalno je rekao da će propustiti ovu sezonu u Davis Cupu, kao što je to odlučio napraviti i najbolji španjolski tenisač Rafael Nadal. No, Ferrer, koji je sudjelovao u sva tri naslova Španjolske u protekle četiri godine, ipak se odlučio vratiti u nacionalnu momčad.

Peterostruki osvajači Davis Cupa i branitelji naslova Španjolci, u polufinalu će biti domaćini Sjedinjenim Američkim Državama, koje su u Monte Carlu, također na zemlji, povele protiv Francuske s 3-1.

- Odlično da su Amerikanci prošli, jer to znači da ćemo u polufinalu opet igrati kod kuće, pred našim navijačima – izjavio je Alex Corettja, koji je nakon prošle sezone preuzeo izborničku palicu od svog nekadašnjeg suigrača u španjolskoj reprezentaciji Alberta Coste.

John Isner još jednom je bio junak američke reprezentacije, kao i u 1. kolu, kada je pobijedio Rogera Federera u iznenađujućoj pobjedi SAD-a u gostima kod Švicarske 5-0, također na zemlji.

Isner je i u četvrtfinalu donio dva pojedinačna boda Amerikancima. Onaj drugi, svladavši u nedjelju najboljeg francuskog tenisača Jo-Wilfrieda Tsongu 6-3, 7-6 (4) 5-7, 6-3 u Monte Carlu. Tsonga je imao svoje šanse, ali je uspio samo jednom oduzeti servis 206 centimetara visokom Amerikancu.

- Dao sam koliko sam mogao u ovom meču. Nisam baš imao niti sreće, a John je znao iskoristiti svoje šanse – komentirao je Tsonga.

- Čestitke Isneru, odigrao je stvarno na visokoj razini. Američki izbornik Jim Courier je pravi vođa, odlično radi svoj posao – gospodski je pohvalio suparničkog igrača i kolegu Guy Forget, kojem je ovo zadnji susret u kojem obnaša dužnost izbornika Francuske.

Budući da Amerikanci od 14. do 16 rujna idu u Španjolsku, gotovo je sigurno da će i treće uzastopno gostovanje igrati na zemlji. Švicarci i Francuzi su im postavili tu podlogu, valjda pretpostavljajući da će ona manje odgovarati Amerikancima nego njima. No, prevarili su se…

Davis Cup, četvrtfinale Svjetske skupine:

Španjolska – Austrija 3-1

Ferrer – Melzer 7-5, 6-3, 6-3

Francuska – SAD 1-3

Tsonga – Isner 3-6, 6-7(4), 7-5, 3-6

Davis Cup: Berdych odveo Čehe u polufinale

U izjednačenom dvoboju sedmoga i osmog tenisača svijeta Tomaš Berdych u praškoj je O2 Areni pobijedio Janka Tipsarevića dobivši sva tri tie-breaka i time Česima donio presudni treći bod u četvrtfinalnom dvoboju Davis Cupa protiv Srbije...

Slavio je Berdych 7-6(6), 7-6(6), 7-6(7) nakon tri sata i 45 minuta totalno izjednačenog meča, u kojem je ipak osvojio osam poena više (136-128), te stvorio dvostruko više break-prilika (12-6). Obojica su iskoristili po četiri.

Činjenica da je bio poduzetniji tijekom meča igranog zemljanoj podlozi ne znači, međutim, da velikih prilika nije imao i Srbin. U prvom je setu tako servirao za 1-0 vodstvo u desetom gemu, no Berdych mu je izjednačio na 5-5. Imao je u tie-breaku drugog seta Tipsarević jednu set-loptu, a u 12. gemu trećeg seta dvije vezane. Još četiri propustio je u tie-breaku. Berdych je njegovo 6-2 vodstvo preokrenuo u svoju 9-7 pobjedu, čime je slavio i treći put u trima danima: u petak je nadigrao Viktora Troickog, a u subotu je sa Štepanekom pobijedio Zimonjića i Bozoljca.

Posljednji bi meč u srazu predlanjskih pobjednika, koji su se ovime oprostili od natjecanja, i finalista iz 2009. godine trebali odigrati Viktor Troicki i Radek Štepanek.

U polufinalu će Česi igrati protiv Argentine.

Češka - Srbija 3-1

Berdych - Tipsarević 7-6(6), 7-6(6), 7-6(7)

Linker
23. rujan 2024 18:22