Ilustracija

 SEBASTIEN BOZON Afp
NEOBIČNE IDEJE

Osvojila je 39 Grand Slamova, ali bodovanje u tenisu joj ide na živce: ‘Riješimo se toga‘

"Trebali bismo se riješiti tih brojki 15, 30 i 40 i imati jedan, dva, tri i četiri", predlaže Billie Jean King
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 29. rujan 2024. 08:36

Legendarna Billie Jean King, jedna od najvećih tenisačica svih vremena, oduvijek je bila više od sportašice. Amerikanka je bila jedna od ključnih figuru u izgradnji profesionalnog tenisa i dovođenja ovog sporta na razinu na kojoj je danas, uostalom upravo je ona početkom sedamdesetih bila osnivačica Ženske teniske asocijacije (WTA).

Osvajačica 39 Grand Slam naslova - 12 u pojedinačnoj konkurenciji, 16 u ženskim i 11 u mješovitim parovima - s godinama se prometnula u veliku zagovornicu jednakosti spolova, a njezina borba za društvenu pravdu donijela joj je brojna priznanja i nagrade za životno djelo.

"Svaki bi igrač trebao imati svoje ime i broj"

I danas, na pragu 81. rođendana, King je vrlo aktivna i puna ideja, a ovih su dana glasno odjeknule njezine riječi o budućnosti tenisa, odnosno prijedlozi za modernizaciju sporta koji ju je proslavio.

“Ljudi me stalno pitaju o budućnosti igre koju svi volimo i što bih, ako bih išta, promijenila da mogu. Dakle, evo mojih misli. Neke od njih mogle bi vas iznenaditi”, napisala je King uz video koji je objavila na društvenim mrežama.

Članica Teniske kuće slavnih uvjerena je kako je njezin sport u nekim segmentima zapeo u prošlosti te da se, kako bi se približio novim generacijama i zadržao popularnost, mora mijenjati. A ono što je posebno zanimljivo, najviše joj smeta sustav bodovanja. Poznato je da tenis ima jedinstveno brojanje poena unutar gemova, pa umjesto 1, 2 ili 3 poena, imamo 15, 30 i 40. Upravo to iznimno živcira tenisku ikonu.

image

Billie Jean King na Wimbledonu 1975.

COLORSPORT Dppi Via Afp

- Ne mogu podnijeti tenisko bodovanje. Mislim da je s takvim sustavom teže privući nove ljude u sport, posebno mlade. Trebali bismo se riješiti tih brojki 15, 30 i 40 i imati jedan, dva, tri i četiri.

Kao ideju kako bolje promovirati tenisačice i tenisače, King predlaže uvođenje imena i broja na opremi, kao što postoji u mnogim drugim sportovima.

- Svaki bi igrač trebao imati svoje ime i broj. Zašto? Moramo promovirati naše igrače kao što to čini svaki drugi sport. Pogledajte košarku, pogledajte nogomet, pogledajte bejzbol - svi imaju i ime i broj na dresu.

A kako se oduvijek zalagala za jednakost, ne čudi da treći prijedlog ide upravo u tom smjeru.

Roddick: Ne treba skraćivati mečeve

- Definitivno želim da se svi mečevi igraju na dva osvojena seta. Muškarci i žene moraju igrati za isti iznos. Budući da se plaća po medijskoj zastupljenosti, žene su tu uvijek uskraćene jer im mečevi traju kraće.

Ovaj posljednji prijedlog izazvao je već dosta rasprava, pa se tako javio i bivši svjetski broj 1 Andy Roddick koji je priznao da mu se ne sviđa ideja skraćivanja mečeva.

- Na Grand Slamovima imate gužvu u rasporedu prvi tjedan, ali kako turnir ide prema kraju, potreban vam je prošireni format da popunite program. Ako televizijama ponudimo osam sati tenisa ili pet sati tenisa, jasno je da će osam sati vrijediti više. Strah me je ne složiti se s Billie Jean, ali ipak bih ostavio ovakav format - poručio je Roddick.

Linker
29. rujan 2024 08:36