Neja Markicevic / CROPIX
SENZACIJA U UZBEKISTANU

Nema straha za hrvatski tenis: Odlična Donna Vekić stigla do finala u Taškentu!

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 14. rujan 2012. 12:27

U svom prvom nastupu u karijeri u glavnom ždrijebu nekog WTA turnira, u uzbekistanskom Taškentu, 16-godišnja hrvatska tenisačica Donna Vekić iz kvalifikacija je stigla do finala.

Sedmu pobjedu zaredom na ovome turniru je Osječanka ostvarila u polufinalu protiv 12 godina starije Čehinje Eve Birnerove, 133. tenisačice svijeta. Vekić je pobijedila 6-1, 3-6, 6-1 nakon jednog sata i 34 minute igre.

Nakon što je tri meča u kvalifikacijama dobila bez izgubljenog seta, a onda još tri u glavnom turniru, sve protiv igračica iz društva 100 najboljih na WTA ljestvici, odlična hrvatska tinejdžerica, koja je trenutno 183. u svjetskom poretku, najmlađa među 200 najboljih, protiv Birnerove je izgubila prvi set na turniru. No, preostala dva je dobila sa po 6-1, što je valjda dovoljan pokazatelj koliko je bila dominantna na terenu i u ovome meču.

Mogla je Vekić i ovaj meč dobiti u dva seta. Propustila je tri break-prilike na početku drugog seta, pa izgubila servis u četvrtom gemu. U petom je vratila break, pa je držala servis za 3-3, ali je Birnerova ipak osvojila preostala tri gema u drugom setu.

Osječanka je osvojila 85 poena u meču, Čehinja 20 manje. Vekić je imala čak 19 break-lopti, iskoristila ih je pet. Birnerova je obje realizirala u drugom setu, u prvom i trećem nije imala niti jednu. Štoviše, u trećem setu je uhvatila samo četiri poena protiv servisa.

Naša igračica zabila je 9 asova, te osvojila 74% poena nakon pogođenog prvog servisa.

U Taškentu se igra na tvrdoj podlozi uz nagradni fond od 220.000 dolara.

Vekić: Teško je povjerovati, ovo je kao san



Naša 16-godišnja tenisačica Donna Vekić postala je najmlađa koja se plasirala u finale nekog WTA turnira od Austrijanke Tamire Paszek, koja je kao 15-godišnjakinja 2006. godine osvojila turnir u Portorožu...

Sedam pobjeda u nizu ostvarila je Osječanka na WTA turniru u Taškentu, tri u kvalifikacijama i četiri u glavnom ždrijebu. U polufinalu je pobijedila Čehinju Evu Birnerovu, koja je lani igrala finale u Taškentu, 6-1, 3-6, 6-1. Bio je to prvi Donnin meč u Taškentu u kojem je izgubila jedan set...

- Teško mi je u sve ovo povjerovati. Osjećam se kao da sanjam. Ali, ovo je realnost i jako sam sretna što sam je plasirala u svoj prvi WTA finale. Bilo mi je teško igrati protiv Birnerove koja mi nije davala nikakav ritam. U drugom setu sam izgubila fokus, ali najvažnije je da sam pobijedila – izjavila je Donna Vekić.

Sa svakom novom pobjedom na turniru u Uzbekistanu, hrvatska tinejdžerica je postajala sve popularnija. Novinari su u njoj prepoznali veliku nadu svjetskog tenisa, te su marljivo bilježili njezine izjave iz kola u kolo.

Osječanka trenutno nastanjena u Londonu odlučila je ovoga ljeta prestati s juniorskim tenisom i u potpunosti se okrenuti utakmicama s ''velikim curama''.

- Nakon poraza u četvrtfinalu juniorskog Wimbledona, odlučila sam da je moja juniorska karijera gotova i potpuno sam se okrenula seniorskom Touru. To je sasvim drukčiji tenis. Lakše mi je prilagoditi se na seniorski tenis u kojem se ugodno osjećam. Ne razmišljam kao cura od 16 godina. U tenisu morate brzo odrasti, mislim da ja jesam. Jako volim igrati ovaj sport. Znam da moram i fizički i mentalno ojačati i napredovati u mojoj igri. Moj cilj je ući u 150 na svijetu i igrati Grand Slam turnire u bliskoj budućnosti – govorila je Donna ovih dana u Taškentu.

Onaj prvi cilj je već ostvarila. Točnije, ostvarit će ga u ponedjeljak. U Taškent je stigla kao 183. tenisačica svijeta. Ako osvoji turnir, na novoj rang-ljestvici bit će oko 120. mjesta, a u slučaju poraza u finalu, u kojem će joj suparnica biti Rumunjka Irina-Camelia Begu (87. tenisačica na WTA ljestvici), bit će plasirana oko 135. pozicije.

- Trudim se ne razmišljati puno o poziciji na rang-ljestvici. Ako puno s time razbijate glavu, možete izgubiti fokus. Moj jedini cilj je igrati dobro. Želim svaki meč odigrati bolje od onog prethodnog. Poraze ne proživljavam teško, jer nastojim iz svakog poraza izvući pouke i naučiti lekcije. Radila sam stvarno naporno ove godine i vjerujem da naporan rad uvijek dođe na naplatu – rekla je Donna Vekić.

U finalu protiv Begu

Rumunjka Irina-Camelia Begu, 87. tenisačica na WTA ljestvici, bit će suparnica našoj Donni Vekić u finalu WTA turnira u Taškentu...

U drugom polufinalu je 22-godišnja Rumunjka pobijedila 2. nositeljicu, Poljakinju Urszulu Radwansku, mlađu sestru poznatije Agnieszke, 6-3, 6-3 nakon 78 minuta igre.

Za razliku od Donne Vekić, koja je u Taškentu prvi puta u karijeri uopće zaigrala u glavnom ždrijebu nekog WTA turnira, pa je iz kvalifikacija stigla do finala, šest godina starija Rumunjka je izborila svoj treći finale u karijeri na turnirima ovog ranga. Prethodna dva, prošle godine u Marbelli i Budimpešti, je izgubila.

WTA Taškent, polufinale:

Vekić – Birnerova 6-1, 3-6, 6-1

Begu – U. Radwanska (2) 6-3, 6-3

Linker
24. rujan 2024 06:19