AP
ATP FINALS

Murray 'preokrenuo' set zaostatka protiv Berdycha, Novak Đoković lako sredio Tsongu

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 06. studeni 2012. 00:18

Škotski tenisač Andy Murray nastavio je s pobjedama na britanskom tlu i u 1. kolu završnog ATP World Tour Finalsa u Londonu. Murray je s 3-6, 6-3, 6-4 slavio protiv češkog tenisača Tomaša Berdycha.

Bio je ovo osmi susret ove dvojice tenisača nakon kojeg je Murray konačno poravnao omjer pobjeda i poraza protiv Berdycha, koji je pak bolje otvorio prvi pojedinačni susret u londonskoj O2 Areni.

Iako je osvojio svega šest poena na servisu škotskog tenisača u prvom setu, Berdych je osvojio prvi set rezultatom 6-3, breaknuvši Murraya u šestom gemu. Spasio je Čeh na putu osvajanja prvog seta i čak sedam break-lopti.

Imao je Berdych kod rezultata 1-1 u drugom setu priliku dovesti Murraya u dosta nezgodnu poziciju, ali je prokockao tri lopte za oduzimanje servisa. U gemu nakon toga Škot radi svoj prvi break u meču i to iz tek 11. pokušaja, te prednost bez ikakvih problema zadržava do samog kraja seta.

Murray je još jednom breaknuo Čeha u trećem gemu odlučujućeg seta i stečenu prednost nije ispuštao do samog kraja. Štoviše, prepustio je Berdychu svega pet poena na svom početnom udarcu, a pritom je i osvojio svih 11 poena nakon prvog ubačenog servisa.

Škot je tako nastavio pobjednički niz na britanskom tlu koji je započeo na Olimpijskim igrama u Londonu, u finalu kojih je pobijedio Rogera Federera.

Prvi tenisač svijeta Novak Đoković pobjedom je otvorio svoj pohod na naslov pobjednika posljednjeg turnira, ATP World Tour Finalsa, koji se ovog tjedna igra u Londonu. Sa 7-6(4), 6-3 slavio je "Nole" protiv Jo-Wilfrieda Tsonge...

Đoković je u meč ušao s prednošću u međusobnim susretima 8-5, a istu je na kraju i podebljao na 9-5 nakon sat i 40 minuta igre. Francuz Tsonga je u prvom setu imao tri prilike za oduzimanje servisa i bio je opasniji tenisač od Đokovića sve do tie-breaka. Tsonga je propustio break-loptu u prvom i dvije u 11. gemu prvog seta. Đoković je s dva mini-breaka u tie-breaku slavio sa 7-4 i poveo s 1-0 u setovima.

Takav rasplet prve dionice psihički je utjecao na Tsongu koji je odmah po povratku s pauze izgubio svoj početni udarac. Na servisu Đokovića više nije pronalazio riješenja, te je u konačnici drugog seta osvojio svega dva poena protiv početnog udarca. Srbijanski je tenisač kod servisa Tsonge za ostanak u meču (3-5) još jednom napravio break i upisao prvu pobjedu na turniru, baš kao i u popodnevnim satima Andy Murray, koji je s 2-1 u setovima slavio protiv Tomaša Berdycha.

U utorak su na rasporedu susreti skupine B u kojima se najprije sastaju Roger Federer i Janko Tipsarević, a u večernjem programu David Ferrer i Juan Martin del Potro.

ATP World Tour Finals 2012 London, 1. kolo:

Skupina A

Murray - Berdych 3-6, 6-3, 6-4

Đoković - Tsonga 7-6(4), 6-3

Linker
22. rujan 2024 08:34