Ronald Goršić / CROPIX
TRIJUMF U ZAGREBU

Marin Čilić uzeo četvrti naslov na Indoorsu: 'Ivanišević mi je složio taktiku za Haasa!'

Hrvatski tenisač u finalu je pobijedio Tommyja Haasa sa 6-3, 6-4
Piše: Tomislav PoljakObjavljeno: 09. veljača 2014. 19:46

Goran Ivanišević imao je samo tri pokušaja. Uzeo je sve naslove, od 1996. do 1998. nanizao 15 pobjeda i osvojio tri titule. Bilo bi pretenciozno reći da je učenik nadmašio učitelja, ali Marin Čilić od danas ima jedan naslov na Indoorsu više. Mnogo lakše od očekivanog Čilić je nadigrao Tommyja Haasa sa 6-3, 6-4 za deseti ATP naslov u karijeri. Samo Goran Ivanišević (22) jedini od Hrvata ima više, Ivan Ljubičić također je osvojio deset.

- Ne gledam previše statistiku, ne živi se od toga, ali lijepo je znati da sam došao do deset naslova i da je polovica došla kod kuće - rekao je nakon pobjede četverostruki osvajač koji ima i naslov iz Umaga 2012.

U 80 minuta finala Čilić je pokazao više nego cijelog tjedna zajedno. Prema vlastitim riječima, u tri meča ( Delić, Lajović i Phau) nije bio ozbiljnije testiran, a okršaj s Dodigom je bio tradicionalno „kumovski“, taktički. I zato je bilo jako teško najaviti finale, jer ni Haas, iako je pobjeđivao, nije briljirao u Zagrebu.

- Mislim da je taktika bila jako važna u ovom meču. Goran je gledao Haasa protiv Evansa i odlično me pripremio. Ne bi bilo pametno otkrivati detalje, ali rekao mi je da ne moram svaku lopticu udariti svom snagom. Zato sam i sa 60-70 posto snage udaraca otvarao Haasa i tjerao ga da trči, što mu nije snaga - analizirao je pobjednik.

Nijemac je na dodjeli nagrada pokušao biti duhovit kazavši da se „u ovakvim situacijama uvijek zahvaljuje linijskim sucima, ali ovoga puta neće to učiniti“ te dodao da mu „nedostaje Hawk Eye“.

- Malo sam se šalio, ali bilo je nekoliko odluka koje su išle njemu u korist, vjerojatno neke koje su favorizirale i mene. Na kraju se sve to izbalansira, sve dođe u ravnotežu, ali Hawk eye je nešto o čemu bi turnir trebao razmisliti u budućnosti. Igrači su već toliko naviknuti na njega, daje im osjećaj sigurnosti - kazao je Haas.

Čilić se složio da je bilo nekoliko sumnjivih loptica, ali sveo sve u granice normale.

- On se u drugom setu bunio na neke lopte koje su bile dosta vani samo kako bi stvorio pritisak. U prvom setu je možda i bila jedna ili dvije loptice koje su bile sumnjive, ali to se može očekivati u domaćem okruženju - kazao je Čilić.

Jedini segment na koji se jučer mogao potužiti bio je servis. U prvom je setu imao manje od 40 posto ubačaja prvog servisa.

- Nisam servirao sjajno, ali me servis izvukao u ključnim trenucima.

Za nastavak sezone, Čiliću će ovaj naslov biti od velike koristi, kako bodovno, tako i što se samopouzdanja tiče.

- Da nisam obranio bodove, plasman bi mi pao ispod 50. mjesta. Imam 90 bodova za braniti za dva tjedna iz Memphisa, pa četvrtfinale Miamija... Da padnem ispod 60. mjesta, bilo bi pitanje bih li izravno ulazio u glavne turnire na europskim Masters 1000 turnirima na zemlji - kazao je Marin i poentirao:

- Ovo mi daje pravo da budem optimističan uoči nastavka sezone. Dokle mogu doći? Teško je reći sa sigurnošću, ali siguran sam da ću do kraja godine biti među 10 ili 15 tenisača na svijetu.

Ivanišević: Rekao sam mu da ga hvata na krivoj nozi

Čilić nije bio sklon otkriti detalje taktike, ali Goran Ivanišević nije imao probleme s tim. Nedostatak suparnikove brzine iskoristili su maksimalno.

- Rekao sam mu da ga što više hvata na krivoj nozi. Obožavam Haasa, on mi je jedan od najdražih tenisača, ali trči napamet. Kod break lopte u drugom setu Marin je odigrao forhend paralelu u situaciji u kojoj je inače nikada ne bi odigrao, a uhvatio ga je na krivoj nozi i prelomio meč - kazao je Ivanišević.

Direktor turnira Branimir Horvat osvrnuo se na opasku od nužnosti uvođenja Oka sokolovog.

- Već smo tri godine pregovarali za njegovo uvođenje, ali se na kraju nismo odlučili. Dosta je skupo sve to skupa (minimalno 30 tisuća eura za tjedan, op. a.), nadam se da ćemo u budućnosti to moći napraviti - poručio je Horvat.

Linker
30. rujan 2024 06:30