Srećko Niketić/CROPIX
ATP UMAG

Marin Čilić sredio Dolgopolova za svoje drugo finale, Marcel Granollers zadnja prepreka

Piše: Tomislav PoljakObjavljeno: 14. srpanj 2012. 22:42

Umag čeka 22 godine, Marin Čilić ni mjesec dana, od Queen'sa, ali zajednički im je interes jasan. Osmi Čilićev ATP naslov trebao bi i Umagu i Marinu, a manje od godinu dana nakon prošlogodišnjeg posrtanja na završnoj stepenici Čilić je dobio priliku za ponavljanje dosega Gorana Prpića iz 1990.

Za novu finalnu priliku Marin se morao obračunati s prošlogodišnjim duhovima. Aleksandr Dolgopolov jedini je naslov u karijeri osvojio baš u Umagu, i to baš preko Čilića. Najbolji hrvatski tenisač znao je što mora napraviti u revanšu, smiriti eksplozivnog Kijevljanina i onemogućiti mu rješavanje poena u dva ili tri udarca.

- Znao sam što moram napraviti, iako nisam u početku mogao napraviti što sam htio. Breaknuo me dva puta, ali nisam napravio mnogo pogrešaka. Znao sam da će se isplatiti ustrajnost - kazao je Čilić.

Početak je izgledao baš kao da se njegov plan raspao, jer je Ukrajinac krenuo ranim breakom. Marin je vratio na 3-3, pa opet kiksao u devetom gemu. Međutim, nakon toga više nije pogledao natrag. Spasio se novim breakom i - odjurio u pobjedu. Do kraja je izgubio dva gema. Čilić je igrao, a Dolgopolov prigovarao sucu zbog grbavog terena.

Protivnik u finalu bit će mu četvrti nositelj koji je u prvom polufinalu priredio poprilično iznenađenje. U španjolskom je obračunu nanio prvi umaški poraz Fernandu Verdascu, pobjedniku iz 2008. Iako bi uz njegove mečeve, zbog tehnike koju ne bi trebalo preporučiti ni devetgodišnjaku ni rekreativcu, HRT trebao konstantno držati upozoravajuću poruku tipa „ne pokušavajte ovo kod kuće“ ili „program nije primjeren za one koji žele naučiti igrati tenis“, 26-godišnjak iz Barcelone neugodan je suparnik protiv kojeg za osvojiti poen najčešće treba odraditi veliki posao.

- Ne bih ni sam učio djecu da igraju tenis kao ja, pogotovo ne kod bekhenda, ali tako sam se naviknuo i ne mogu to više promijeniti - kazao je nakon ulaska u finale.

Čertvrti nositelj trebao bi biti dobar odabir za Čilića. Marin ima međusobnih 4-1, ali i poraz u posljednjem u Valenciji prošle godine. Tada je Španjolac osvojio drugi i, za sada, posljednji ATP naslov. Od tada nije igrao finale, ali u Umagu je dokazao da je svojim atletskim tenisom neugodan za bilo koga. Umag čeka hrvatskog pobjednika već 23 godine, a Granollers je predobra šansa da bi je Čilić propustio.

ATP Umag, rezultati polufinala: Granollers(4) - Verdasco(1) 6-2 6-7(5) 6-1, Čilić(2) - Dolgopolov(3) 7-5 6-2.

Linker
23. rujan 2024 20:27