Neja Markičević/CROPIX
PROTIV TSONGE ZA FINALE

Ljubičić u četvrtfinalu slomio Marcosa Baghdatisa, Viktor Troicki zaustavio Čilića

Ljubičić će za finale igrati protiv Francuza Jo-Wilfrieda Tsonge, koji u petak nije odigrao niti jedan poen. Čeh Tomaš Berdych predao mu je dvoboj bez borbe zbog gripe
Piše: Agencija TotalsportObjavljeno: 11. veljača 2011. 16:45

Ivan Ljubičić nastavio je s odličnim igrama i rezultatima na dvoranskom ATP 500 turniru u Rotetrdamu . U četvrtfinalu je pobijedio Cipranina Marcosa Baghdatisa 6-4, 6-7(6), 7-6(4) nakon 2 sata i 24 minute igre...

Ljubičić je praktički tri puta morao osvajati ovaj meč. U tie-breaku drugog seta nije iskoristio meč-loptu na svom servisu, a u trećem je ispustio break prednosti kod vodstva 4-3. No, tie-break trećeg seta je odigrao odlično, kao i veći dio cijelog dvoboja, te je na kraju potpuno zasluženo proslavio svoju tek drugu pobjedu u šestom dvoboju s Baghdatisom. Prethodnih pet mečeva, u kojima je trenutno 20. svjetski tenisač ostvario četiri pobjede, odigrali su u razdoblju od 2005. do 2007. godine.

Ljubičić je već u 3. gemu izgubio servis, a u četvrtom je vratio break. Pomogao je puno i Baghdatis s dvije dvostruke pogreške kod 30-0. Nakon toga je Ivan sjajno odigrao dva poena.

Novi break, koji je Ivana doveo do osvajanja prvog seta, dogodio se u 10. gemu. Ljubičić je bio vrlo raspoložen za igru, pogotovo s bekhend-udarcima s osnovne crte. Set loptu je, pak, realizirao izvanrednim reternom forhendom nakon prvog servisa ciparskog tenisača.

U drugom setu su gledatelji vidjeli samo jednu break loptu. Izborio ju je Baghdatis u sedmom gemu, ali ju je Ivan izvukao s asom. U tie-breaku je hrvatski majstor poveo s 5-3, samo da bi u sljedeća dva poena dva puta promašio forhend i vratio Baghdatisa u igru. No, Cipranin je vratio uslugu, kod 5-5 je zapucao forhend u mrežu. Ivan je na meč loptu ubacio dobar prvi servis kojeg je Baghdatis odlično vratio, te osvojio poen iz igre. Potom se Ljubo odlučio za servis-volej igru na drugom servisu, niti tu nije bio uspješan, pa je Baghdatis stigao do set-lopte na svom servisu, koju je i realizirao.

U trećem setu je hrvatski tenisač stigao do breaka u sedmom gemu, ali je odmah nakon toga izgubio svoj početni udarac. Odluka je opet pala u tie-breaku, u kojem se Ljubičić odvojio na 6-2, a kod 6-4 se opet odlučio na izlazak na mrežu nakon drugog servisa. Srećom, ovoga puta je Cipranin promašio bekhend kojim je pokušao proći Ljubičića na mreži.

Ivan je meč okončao s 18 asova i odličnih 85% osvojenih poena nakon prvog servisa. Osvojio je Ivan tri poena više u meču, točno koliko je bila razlika u tie-breaku trećeg seta.

- Bio je čudan meč. Izgubio sam rano servis, onda mi je on poklonio break s dvije dvostruke pogreške. Nakon toga sam se osjećao stvarno dobro na terenu. Morao sam uzimati dosta rizika u svojim udarcima. Izuzev tie-breaka drugog seta, u kojem sam bio napet i promašio neke udarce koje nisam smio, odigrao sam stvarno dobro - komentirao je Ljubičić nakon meča.

- Imao sam 2008. godine nezgodnu ozljedu, postao sam tada i otac. Imao sam tada osjećaj da su najbolje teniske godine iza mene, te da je sada vrijeme za uživanje u karijeri. Danas više nisam u tenisu 24 sata dnevno, nego 23 sata dnevno, a jedan sat moram odvojiti za sina i obitelj - rekao je figurativno Ivan, odgovarajući na upit kakav danas ima pristup tenisu.

Ljubičić će za finale igrati protiv Francuza Jo-Wilfrieda Tsonge, koji u petak nije odigrao niti jedan poen. Čeh Tomaš Berdych predao mu je dvoboj bez borbe zbog gripe. Ljubičić i Tsonga dosad su igrali tri puta,. Francuz je dobio prvi meč 2009. godine na Australian Openu, dok je Ivan uzvratio iste godine na madridskoj zemlji, te lani u Dubaiju.

Marin Čilić nije se pridružio Ljubičiću u polufinalu. Bolji je od Međugorca sa 7-5, 6-3 bio Srbin Viktor Troicki nakon sata i 27 minuta igre u četvrtfinalu. Čilić je već u prvom gemu meča došao do breaka, a s obzirom na sve prilike koje su uslijedile, pravo je čudo da je na koncu izgubio taj set. U trećem je gemu imao još dvije prilike za oduzimanje suparnikova servisa, pa onda još jednu u petom gemu, a kad ni to nije realizirao, stigla je kazna. Troicki je svoju šansu za break znao iskoristiti i izjednačio je na 3-3. Čilić je potom u devetom gemu imao još dvije break-lopte, ukupno ih je bilo devet u prvom setu, ali ponovno nije znao doći do prednosti. Srpski tenisač, 24. na ATP listi, nije, međutim, imao takvih problema u 12. igri. Svoju je jednu priliku znao ugrabiti i novim je breakom došao i do prvog seta.

U nastavku je Troicki oduzeo servis drugom hrvatskom reketu u osmom gemu, a u sljedećem je iskoristio treću meč-loptu. Imao je u toj igri Čilić i jedinu priliku za break u drugom setu, ali Troicki se izvukao iz te situacije. Bio je to sedmi okršaj ovih tenisača i tek druga pobjeda Troickog, ali za Čilića zabrinjavajuće, druga zaredom.

Naš tenisač ove godine, tako, i dalje ne može dalje od četvrtfinala. U Chennaiju, u kojem je bio branitelj naslova, ispao je u 1. kolu, na Australian Openu je dogurao do osmine finala, u Zagrebu, gdje je također branio lanjski trofej, do četvrtfinala, a sada je u istoj fazi turnira završio i svoj nastup u Rotterdamu.

ATP Rotterdam, četvrtfinale:

Ljubičić (7) - Baghdatis 6-4, 6-7(6), 7-6(4)

Tsonga (8) - Berdych (4) predaja Berdycha bez borbe

Troicki - Čilić 7-5, 6-3

Söderling (1) - Južnij (6) 6-4, 7-6(5)

Linker
22. rujan 2024 16:21