Zhang Gaoli i Peng Shuai

 AFP
RASTE PRITISAK

Kineskoj tenisačici tog se dana izgubio svaki trag, cenzura je otišla predaleko: ‘Vrlo smo zabrinuti‘

Peng nije viđena u javnosti otkako je 2. studenog optužila kineskog moćnika za silovanje
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 15. studeni 2021. 19:49

Ženska teniska profesionalna asocijacija (WTA Tour), odnosno njen čelnik Steve Simon, oglasio se nakon “nestanka” njihove članice Shuai Peng, nekada prve igračice svijeta u igri parova, koja je optužila jednog od bivših vrlo istaknutih članova kineske Komunističke partije Zhanga Gaolija za silovanje.

Simon je pozvao kinesku vladu da istraži njene optužbe, jer Peng je zaslužila da ju se čuje, a ne da ju se cenzurira. Peng je bivšeg vicepremijera prije dva tjedna optužila da ju je prisilio na seks prije tri godine, ali sve što je ona stavila na Weibo (kinesku inačicu Twittera) obrisano je u roku od trideset minuta.

image

Peng Shuai

JEWEL SAMAD Afp

Ne smije biti cenzure

I ne samo to, cenzura je otišla toliko daleko da se ne može pronaći ništa o optužbi za silovanje. Pritom se od toga dana 35-godišnjoj Kineskinji gubi svaki trag, nitko ne zna gdje se ona nalazi. Njen račun na Weibou, koji je pratilo više od pola milijuna ljudi, blokiran je.

- Vrlo smo zabrinuti, te optužbe moraju biti istražene u potpunosti, pošteno, transparentno i bez cenzure - napisao je Simon.

- Shuai Peng i sve žene zaslužuju da ih se čuje, nikako cenzurira. Njene optužbe protiv jednog od bivših kineskih lidera moraju biti tretirane s krajnjom ozbiljnošću.

Zhang, kome je 75 godina, bio je članom izvršnog politbiroa Komunističke partije od 2012. do 2017. godine za vrijeme prvog mandata lidera Xi Jinpinga, a kao vicepremijer se povukao godinu dana kasnije. Shuai Peng je u otvorenom pismu Zhang Gaoliju pisala o čudnom odnosu, isprekidanom tijekom deset godina.

- Zašto si ponovo došao po mene, odveo me u svoju kuću i natjerao me na seks?

image

Peng Shuai

ADRIAN DENNIS Afp

Tenisačica je napisala da nema dokaza za ono što tvrdi, ali i da je Zhang stalno bio zabrinut da će ona nešto snimiti.

- Ne mogu objasniti koliko mi se sve zgadilo i koliko sam puta upitala sebe jesam li još čovjek. Osjećam se kao hodajući mrtvac.

Za početak bi bilo dobro da se Shuai Peng pojavi u javnosti, da se vidi da je nije “pojeo mrak”, a što se tiče istrage oko njenih optužbi, čisto sumnjamo da će se tu nešto otkriti.

Ali, Kinezi plaćaju puno...

Inače, WTA Tour je kao organizacija itekako vezan za Kinu kao njeno najjače najjače marketinško polje iz kojega izvlači najviše novaca. Tako je barem bilo prije pandemije koronavirusa, jer od tada se WTA Tour nije vratio u Kinu. Nije ni ATP Tour, svi turniru koji su se tamo trebali odigrati u 2020. i 2021. godini otkazani su. Dragulj u kruni tih turnira za WTA Tour jest WTA Finals u Shenzhenu, koji se odigrao 2019. godine, lani turnira uopće nije bilo, a ove su zamjenu pronašli u Guadalajari u Meksiku.

Shenzhen, zapravo Kina je za WTA Finals osigurala nevjerojatan nagradni fond, duplo veći nego što ga imaju kolege s ATP Toura na svom Finalsu u Torinu. Bit će zanimljivo vidjeti kakav će odgovor poslati kineske vlasti na zahtjev Stevea Simona za pokretanje poštene i transparente istrage.

Linker
18. travanj 2024 05:52