Neja Markičević/CROPIX
ZEC O MUŠKOM TOURU

'Karlović je napredovao, Čilić mora u Top 10, a Đoković može do Grand Slama!'

Roger Federer ima kompleks Nadala, a Nadal, bez obzira na to što govori, ima kompleks Đokovića. Ja to najbolje znam jer sam imao kompleks Petea Samprasa
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 05. veljača 2012. 16:59

Subota je, osjećaj je čudan, iako nitko nema pravo vjerovati da će baš svake godine netko osvojili ili igrati finale. Netko od Hrvata. Bez obzira na to što postoje sportski analitičari koji će sve vidjeti "običnim turnirom". Pritom nisu jedini...

- Čuo sam i ja takve priče, ali za onoga koji zna 10 igrača, to je tako. Što se mene tiče, Zagreb Indoors je puno bolji ove godine nego lani.

Goran Ivanišević je prvi suradnik direktora Branimira Horvata. TV-sukomentator. Sve što treba.

- Prije ili kasnije to se moralo dogoditi, što ne znači da naši nisu bili dobri. Netko više, netko manje. Karlović je od naših daleko najbolji ove godine i stvarno je šteta što je izgubio u četvrtfinalu. I to od odličnog Mihaila Južnjeg.

Imao je Karlo sedam set-lopti u prvom, bio je na 6:6 u tie-breaku trećeg seta...

- Dobro, nikad ne možeš reći da imao dobiven meč, ali imao je toliko toga. Puno se popravio s crte, jednostavno, njegova igra veseli i naravno da nije samo servis, kao što neki misle. Daleko se bolje kreće, nekad to nije bilo tako u Zagrebu, ali sad Karlo igra s idejom.

Neki dan smo se dotakli muškog Toura.

- Oni igraju jedan, svi ostali drugi.

Mislio je, naravno, na Novaka Đokovića, Rafaela Nadala, Rogera Federera i Andyja Murraya.

- Na žalost, to je tako. Ono što je nekad bilo kod tenisačica, sad je kod tenisača. Iako je bilo naznaka i kod tenisača.

Onda se sjetio još jednog. Marina Čilića.

- Marin je igrač za Top 10 i Marin se mora vratiti u Top 10. Lani je imao lošu sezonu, a završio je na 23. mjestu. Toliko smo o svemu razgovarali, zna što mora napraviti i ja sam uvjeren da hoće.

Prva četvorica, dugo već nije viđena takva dominacija...

- Svi tu imaju nekakav kompleks. Federer ima kompleks Nadala, Nadal, bez obzira na to što govori, nakon 0-7 u međusobnim susretima ima kompleks Đokovića, jer da nema, sigurno bi kod 4:2 i 30:15 u petom setu pogodio onaj bekhend. A nije jer kad igra s Đokovićem misli da mora odigrati nešto ekstra. Što je znak kompleksa. Ja to najbolje znam jer sam imao kompleks Petea Samprasa, pa sam uvijek mislio da moram odigrati nešto ekstra.

I za kraj, može li netko u nekom budućem vremenu skinuti Đokovića s prvog mjesta?

- Kako igra, teško. Igra fantastično, fascinantno zapravo. Kako prelazi iz defenzive u ofenzivu. I dovoljno je drzak, samouvjeren da bi najavio lov na Grand Slam. Bilo bi sjajno vidjeti finale Nadala i Đokovića u Roland Garrosu. Federer je sigurno najneugodniji suparnik Đokoviću, ali tko će ga skinuti? On stvarno može osvojiti Grand Slam nakon toliko godina. Bojim se da mu Nadal teško može parirati, više ne. Kad sve posložiš, nitko ga još jedno vrijeme neće ugroziti.

Linker
22. rujan 2024 14:28