Slavljenički zagrljaj Kanađana  - Frank Dancevic (lijevo), Vasek Pospisil (gore), Felix Auger-Aliassime (okrenut leđima) i Denis Shapovalov (desno)

 THOMAS COEX Afp
TENISKI SVJETSKI PRVACI

Kanađani su u nedjelju ipak slavili, i to sa Slavoncem kao izbornikom

Prvi je puta cijenjeni trofej osvojila druga najveća država svijeta, na čijoj klupi sjedi ‘naše gore list‘, Frank Dancevic
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 29. studeni 2022. 14:50

Jednom je otac iz Toga, drugi je podrijetlom Rus s izraelskim državljanstvom, trećem su roditelji Česi, koji su krajem 1980-ih pobjegli iz Čehoslovačke, četvrti je produkt afričko-ukrajinske ljubavi, peti je "naše gore list" jer otac mu je Slavonac.

Ta petorka zajedno je, pak, postala svjetski prvak braneći boje - Kanade! I to ne u hokeju na ledu, već tenisu.

Kvintet junaka imenom i prezimenom su redom Felix Auger-Aliassime, Denis Shapovalov, Vasek Pospisil, Gabriel Diallo te izbornik Frank Dancevic. Oni su, naime, Kanadi donijeli premijernu titulu pobjednika Davis Cupa, odnosno prvi puta u povijesti onaj ogromni pehar s nekoliko katova ide u drugu najveću državu svijeta. Koja je, kada je tenis u pitanju, pravi melting pot nacija.

Jer lako se sjetiti i Milosa Raonica, Kanađanina crnogorskog porijekla, Daniela Nestora, rođenog Beograđanina s makedonsko-srpskim-hrvatskim korijenima, pa i još jednog Čeha, Petera Polanskog. Svi su oni posljednjih godina bili dio reprezentacije i pomogli joj da stasa te da sada nova generacija tenisača pokupi konačnu nagradu.

Pa dok je dio sportske Kanade u nedjelju naricao zbog poraza od Hrvatske na nogometnom SP u Kataru, gotovo istovremeno slavili su nove svjetske prvake. U finalu su tenisači u Malagi svladali Australiju sa 2-0, odnosno riješili pitanje pobjednika već nakon pojedinačnih mečeva u kojima su Shapovalov i Auger-Aliassime svladali Thanasija Kokkinakisa (6:2, 6:4), odnosno Alexa de Minaura (6:3, 6:4).

Hrvatska je, kao što znamo, zapela u polufinalu kontra Australaca, ali eto ipak je svoje prste u osvajanju trofeja imao jedan Hrvat. Ili, barem djelomičan Hrvat.

Jer izbornik Kanade, Frank Dancevic, rođen je u gradu Niagara Falls, odrastao je tamo, ali prezime će odmah jasno sugerirati da su obiteljski korijeni negdje s ovih prostora, ali to zapravo ne moramo ni pogađati. Naime, Dancevic je prije 15 godina bio jedan od igrača na, sada nažalost ugaslom, teniskom ATP turniru Zagreb Indoors te tom prilikom i objasnio svoje korijene.

- Moj je otac iz Slavonskog Broda, odnosno tatina strana obitelji iz sela Šumeće. Ondje još i danas imam mnogo rodbine, neki od njih došli su i gledati moj susret - pričao je tada Frank i to ne na engleskom, već na prilično dobrom hrvatskom.

- Majka Doris je Kanađanka, ali jezik sam naučio od oca Johna, s njim te s bakom i djedom kod kuće često govorim hrvatski. Imam i tri sestre, Moniku, Kristinu i Sonju.

image

Kanada je 16. nacija koja je uspjela osvojiti Davis Cup

THOMAS COEX Afp

Dancevicu, nekoć solidnom Top 100 igraču, ali bez ATP titule, to je bio prvi posjet domovini njegovih predaka, ali kasnije je došao još jednom, štoviše baš u Slavoniju. Naime, 2018. Hrvatska i Kanada su (po starom sustavu) igrali Davis Cup dvoboj, a Dancevic je već tada bio izbornik kanadske reprezentacije.

Tada je Hrvatska pobijedila i kasnije te godine otišla sve do kraja, osvojila Davis Cup po drugi put, svladavši u finalu Francusku. Kanada je, pak, godinu kasnije, 2019., igrala svoje prvo finale, iznenađujuće je stigla do tamo u prvom izdanju novog formata natjecanja Davis Cupa, ali je poražena od Španjolske.

No, sada je ipak došao red na Kanadu, koja je postala 16. različita država na listi pobjednika najcjenjenijeg momčadskog natjecanja u tenisu, čiji su začeci bili još u ranim 1900-ima, a koje danas kiti epitetom svjetskog prvenstva u tenisu.

A ono što je najbolje - Kanada uopće nije trebala biti u Malagi! Jer još u ožujku su tenisači Zemlje javorova lista poraženi u kvalifikacijama, štoviše isprašila ih je Nizozemska 4:0. Međutim, isključenjem Rusije iz natjecanja, Kanada je "upala" jer je bila najbolje rangirana od onih koji nisu bili među 16 najboljih. I onda su u rujnu prošli skupinu u kojoj su još bili Španjolska, Srbija i Koreja te na završnici u Malagi izbacili Njemačku i Italiju prije konačnog trijumfa protiv Australije.

U apsolutnog junaka prometnuo se Felix Auger-Aliassime, koji suprotno svom imenu nije u Malagi imao samo sreće, već demonstrirao vrhunski tenis. Igrao je četiri meča, tri u singlu i jedan u paru, upisao četiri pobjede uz set-razliku 8-0. Praktički perfektan tjedan. Za perfektan kraj sjajne godine. Odigrao je FAA, naime, čak 87 mečeva (najviše na ATP Touru), ali i pobijedio u 60, osvojio u veljači prvu ATP titulu u Rotterdamu (nakon 0-8 u finalima), pa to podebljao s još tri uzastopna jesenska naslova (Firenca, Antwerpen, Basel) i uspeo se do šestog mjesta na svijetu.

K tome, pokazao se kao pravi momčadski igrač. Jer vodio je Kanadu u siječnju i do osvajanja ATP Cupa, a tamo je pobijedio Zvereva i Norrijea, u Laver Cupu pobjedom nad Đokovićem pomogao je Svijetu da prvi puta svlada Europu, a u Davis Cupu ove godine pobijedio je i Alcaraza i Musettija i De Minaura. Svi nabrojani protivnici su iz Top 25 na svijetu.

- Teško je opisati emocije - pričao je 22-godišnji Felix, inače rođen na isti datum kao Roger Federer (8. kolovoza), ali, jasno, uz 19 godina razlike.

- Denis i ja smo odrasli zajedno sanjajući ovakve trenutke.

Denis je već spomenuti Shapovalov, godinu stariji od FAA, ljevak s jednoručnim bekhendom koji je dosad u Davis Cupu bio najpoznatiji po diskvalifikaciji jer je još prije pet godina, u naletu bijesa napucao lopticu, a ona je, na njegovu žalost, pogodila glavnog suca ravno u oko.

- Kao klinci smo gledali Milosa, Vaseka, Nestora u Davis Cupu i sanjali da ih jednoga dana naslijedimo, pa čak i osvojimo trofej. I evo nas sada tu - rekao je Shapo, rođen u Tel Avivu, nakon što su onamo još prije iz SSSR-a emigrirali njegova majka Tessa, bivša tenisačica, i otac Viktor.

Ako su 2019. bili premladi da bi osvojili, u međuvremenu su Felix i Denis odrasli, a tu je još uvijek i Vasek Pospisil, sada već 32-godišnji veteran. Njegovo iskustvo i rutina također su imali bitnu ulogu. Uostalom, i Nijemce (Pütza i Krawietza, koji su dotad imali savršenih 8-0 zajedno u Davis Cupu) i Talijane (Fognini, Berettini) prošli su u parovima, a tu je Pospisil majstor. Osvajač je, između ostalog, Wimbledona iz 2014. s Amerikancem Jackom Sockom.

Imali su, dakle, Kanađani sve, igrače, formu, mladost, ambiciju, iskustvo... I Hrvata izbornika. Kompletan paket.

Linker
25. travanj 2024 20:45