Michael Dodge Getty Images
IMA LOGIKE

JEDAN OD NAJBOLJIH TENISAČA SVIJETA BEZ PARDONA ODBIO IDEJU NOVAKA ĐOKOVIĆA 'Zašto bih njima davao svoj novac? Nitko od njih neće umrijeti od gladi'

Dominic Thiem nije oduševljen idejom o osnivanju Fonda za pomoć tenisačima i tenisačicama s financijskim poteškoćama uslijed pandemije koronavirusa
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 29. travanj 2020. 17:30

Fond za pomoć tenisačima i tenisačicama s financijskim uslijed pandemije koronavirusa samo što nije osnovan nakon što je Novak Đoković kao predsjednik Vijeća igrača predložio način na koji bi se skupila sredstva. Bilo je to prije desetak dana, u međuvremenu su sve glavne organizacije u teniskom svijetu (ATP Tour, WTA Tour, ITF, četiri Grand Slam turnira) potvrdile da će sudjelovati značajnim iznosima kako bi se dostigla ciljana svota od četiri milijuna dolara na više.

Đokovićev prijedlog zasniva se na uplatama Top 100 igrača u singlu i Top 20 igrača u paru, s tim da bi najbolja petorica po rang-listi izdvojila najviše, 30.000 dolara. Mnogi su bili oduševljeni njegovom idejom, no jasno je da ima i onih koji ovu ideju i akciju ne podržavaju. Jedan od njih je treći tenisač svijeta Dominic Thiem, koji se oglasio u Krone Sportu.

- Nitko od niže rangiranih tenisača se ne bori za svoj život, niti će umrijeti od gladi - rekao je Austrijanac, trostruki Grand Slam finalist (posljednja dva izdanja Roland Garrosa, te Australian Opena u siječnju).

Austria's Dominic Thiem hits the ball during a quarter-final match against Italy's Gianluca Mager during the ATP World Tour Rio Open 2020 tournament, Jockey Club in Rio de Janeiro, Brazil in the early hours of February 22, 2020. - The match has been suspended in Rio de Janeiro due to rain. The two remaining quarterfinals are slated to resume Saturday at 2pm local time, if weather permits. (Photo by MAURO PIMENTEL / AFP)
MAURO PIMENTEL / AFP

Da se razumijemo, nije Thiem škrtac i tih 30.000 dolara njemu apsolutno ne predstavljaju problem, jer je u karijeri zaradio gotovo 24 milijuna dolara samo od turnirskih nagrada. Thiem ima svoje mišljenje o tim igračima ili o većini tih igrača.

- Viđao sam igrače na ITF Touru koji se nisu sto posto posvetili sportu, puno njih su daleko od pojma profesionalca. Ne vidim zašto bih njima davao svoj novac.

Thiem je također na svojim počecima igrao na najnižim teniskim razinama, pa i na našoj Istarskoj rivijeri. On iz toga izvlači zaključke.

- Radije ću novac donirati ljudima i institucijama kojima je to doista potrebno. Nema niti jedne profesije u svijetu gdje vam je garantiran uspjeh i visoka zarada na početku karijere. Nitko od vrhunskih tenisača nije dobio ništa na poklon, svi smo se morali boriti da bismo došli gdje smo sada.

Znači da je kod Thiema stvar principa. I vjerujemo da se u otprilike dvije godine provedene na ITF Touru nagledao svega i svačega. Odatle njegova sumnja u ispravnost osnivanja Fonda i osobnog sudjelovanja u tome. Čim su njegove izjave ugledalo svjetlo dana, uslijedili su napadi sa svih strana. Toga je ionako bio svjestan i teško je vjerovati da će promijeniti mišljenje.

Linker
23. rujan 2024 02:15