Novak Đoković

 TIZIANA FABI Afp
BIOLOGIJA RADI SVOJE

Je li ovo konačan kraj Đokovića? Na terenu djeluje neprepoznatljivo, jedna scena zabrinula je fanove

Premda je Đoković i dalje prvi reket svijeta, njegov strmoglavi pad već je u velikom zamahu
Piše: Mislav ZnaorObjavljeno: 25. svibanj 2024. 18:16

Prošle su već tri godine otkako je teniski svijet pustio suzu zbog odlaska legende, romantika i jednog od posljednjih pripadnika "stare garde" - Rogera Federera. Ove godine posljednje "zbogom" izreći će i Rafael Nadal, no prema svemu sudeći kraju se približava i Novak Đoković. Što god tko mislio o tome.

Premda je Đoković i dalje prvi reket svijeta, što je itekako impresivno uzevši u obzir da je prije nekoliko dana proslavio 37. rođendan, njegov strmoglavi pad već je u velikom zamahu, što najbolje pokazuju i rezultati ove godine.

Pet turnira, nula titula; rezime je dosadašnje sezone Novaka Đokovića koji će prvi put nakon 2018. doći na Roland Garros bez ijednog osvojenog turnira. Te je godine ispao u 4. kolu Australian Opena zaokruživši tako sedam uzastopnih Grand Slamova bez titule, a u Parizu se taj niz produljio na osam.

image
FABRICE COFFRINI Afp

Mnogi su i tada razglabali o Đokovićevom kraju, što se pokazalo kao potpuni promašaj; Srbin se u tom trenutku "naljutio", pomeo konkurenciju i osvojio tri uzastopna Grand Slam naslova (Wimbledon, US Open 2018., Australian Open 2019.), pa do danas još devet za rekordna 24 GS titule.

Nije nemoguće da Novak Đoković još jednom šokira svijet, ali biologija - protiv nje se jednostavno ne može. Iako su mnogi pokušavali i mnogi još uvijek pokušavaju, poput Cristiana Ronalda. Čovjek koji je zagazio u 38. godinu života, koji je već osvojio sve što se osvojiti može, teško da može pronaći motivaciju koja bi iz njega izvukla nadljudsku snagu, potrebnu za osvajanje turnira na tri dobivena seta. U dosadašnjem dijelu sezone vidjeli smo koliko se Đoković muči u mečevima na dva seta, a sad dolazi na Roland Garros gdje će u nekim mečevima možda biti potrebno odigrati i pet setova, na užarenoj pariškoj zemlji.

image
FABRICE COFFRINI Afp

Ni njegove izjave nakon poraza od Tomáša Macháča u polufinalu Ženeve ne ulijevaju veliku nadu...

- Nisam imao dobru večer, danas mi je bilo jako teško. Imao sam nevjerojatnu mučninu tijekom prvog dijela meča. Ne želim ništa oduzimati Macháču, koji je zaslužio pobjedu, ali ne znam što da mislim o ovom meču. Volio bih ga zaboraviti - kazao je Đoković, kojeg su tijekom prvog seta uhvatile kamere u trenutku kada se vidjelo koliko mu je zaista bilo loše. Toliko da su mu ruke drhtale dok je pio vodu iz bočice.

- Nije lijepo ovako patiti na terenu. Teško je fokusirati se na tenis kad imate brige na umu. Nadam se da ću biti zdrav za Roland Garros - dodao je Đoković i "bacio" još nekoliko upitnika.

image
FABRICE COFFRINI Afp

Kakve su mu brige na umu? Očito velike, jer na terenu djeluje neprepoznatljivo.

Na Roland Garrosu tako će se sigurno oprostiti Rafael Nadal, no ovisno o rezultatima i zdravstvenom stanju o istome bi mogao početi razmišljati i Novak Đoković...

Linker
25. svibanj 2024 18:16