Iva Majoli i Nick Bollettieri

 Screenshot: Instagram (Iva Majoli)
ODLAZAK SLAVNOG TRENERA

Iva Majoli se od legende oprostila emotivnom porukom: ‘Nikad neću zaboraviti naša mala natjecanja...‘

Kroz njegovu je tenisku akademiju stasala i jedina hrvatska Grand Slam pobjednica
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 05. prosinac 2022. 21:28

Prije samo dva tjedna morao je slati demantije o vlastitoj smrti, ali, nažalost, legendarni teniski trener Nick Bollettieri nije se mogao više odupirati bolesti. Ovaj rođeni Njujorčanin talijanskog porijekla nakon duge je bolesti preminuo u 92. godini u Bradentonu, na Floridi, gradu koji će zbog njega na određeni način ući u tenisku mitologiju.

Jer, tamo je Bollettieri, koji osobno nije imao posebnu igračku karijeru, kao trener još 1978. godine oformio svoju tenisku akademiju koja će godinama kasnije postati sinonim uspjeha budući da su tamo stasali brojni velikani tenisa. Za to vrijeme inovativnog pristupa, jer su polaznici imali sve na jednom mjestu, budući da su mogli tamo živjeti, trenirati i pohađati školu, kroz Bollettierijevu akademiju prošlo je nebrojeno tenisačica i tenisača. Među najslavnijim njegovim učenicima svakako su Jim Courier, Andre Agassi, Monika Seleš, Venus i Serena Williams, Ana Kurnikova, Marija Šarapova, Tommy Haas, Maks Mirnji, a u nekom trenutku njihovih karijera surađivao je još s Borisom Beckerom, Jelenom Janković, Markom Phillippousisom, Mary Pierce, Marcelom Riosom, Sabine Lisicki... Koliko je tu brojeva 1, Grand Slam titula i ostalih trofeja, gotovo da je nemoguće i pobrojati.

Naša tenisačica, Iva Majoli, također veliki dio svoje uspješne karijere, okrunjene osvajanjem Roland Garrosa 1997. godine, duguje suradnji s legendarnim trenerom. Današnja izbornica hrvatske ženske reprezentacije oglasila se putem Instagrama, nakon vijesti o Bollettierijevoj smrti.

"Bio je jedinstven. Hvala ti na znanju i predanosti koje si mi pružio i svemu što si me naučio kroz sve godine koje sam provela u akademiji. Bio si mi istinska inspiracija. Učio si me da nikada ne odustajem, čak i kada je bilo najteže te da uvijek gledam pozitivne strane, a to je nešto čime se uvijek vodim u životu. Nikad neću zaboraviti naša mala natjecanja, kad sam bila dijete, tko će imati bijelje zube ili tko će više potamniti na suncu ili kako si tjerao mene i Tommyja Haasa da uvijek učimo.

Hvala ti na svemu, Nick. Nedostajat ćeš. Volim te zauvijek", napisala je Majoli.

Sličnim su se porukama oprostili i svi ostali iz teniskog svijeta koji su na bilo koji način bili vezani za Bollettierija. Inače, na njegovoj je akademiji jedno vrijeme boravila i Mirjana Lučić-Baroni, neposredno nakon što je pobjegla iz Hrvatske.

Akademiju je još 1987. kupila menadžerska agencija IMG, po kojoj danas nosi naziv, ali su i dalje vođenje prepustili slavnom treneru.

- Vjerujem da treneri na neki način pokušavaju oblikovati igrače u ono što žele da budu - govorio je svojevremeno Bollettieri.

- Ne može biti tako. Napravite neke prilagodbe, ali morate raditi s njima, njihovim vizijama, njihovim talentom, njihovom osobnošću.

U prošlogodišnjem intervjuu za Tennis365, Bollettieri je upitan koji mu se osobno njegov trenerski događaj posebno ističe.

- Agassijevo osvajanje Wimbledona 1992. bilo je prilično posebno. Uvijek ću se iz finala sjećati posljednjeg voleja Gorana Ivaniševića u mrežu, koji je donio Andreu titulu. Kakav je to trenutak bio. Jer s Agassijem nikad nisi znao što će se dogoditi i zato je bilo uzbudljivo raditi s njim - odgovorio je Bollettieri, koji je aktivno trenirao sve do 2020.

Potom su počeli problemi koji su mu osjetno narušili zdravlje. Štoviše, iako je i sam demantirao vijesti o vlastitoj smrti, njegova je kći potom suptilno najavila da se pripremaju za "miran odlazak".

image

Andre Agassi i Nick Bollettieri

COLA IMAGES/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Linker
26. travanj 2024 05:46