Foto: AFP/Profimedia, Ilustracija: SN
13 PUTA ZAŠTO

Iva Majoli: Još me ponekad uspoređuju s Monicom Seles. Zarada na Touru? To nije problem, obožavam šoping

Donosimo vam intervju s hrvatskom tenisačicom iz Sportskih novosti 1994. godine
Piše: Bojan VinekObjavljeno: 18. ožujak 2023. 08:48

U Sportskim novostima dugi je niz godina subotom izlazila kultna rubrika ‘13 puta zašto’ s intervjuima s najvažnijim osobama iz tadašnjeg sportskog života. Sada se prisjećamo tih tekstova, a danas vam donosimo intervju s Ivom Majoli kojeg je napravio Bojan Vinek 5. studenoga 1994. godine.


1. Prvi put imate priliku igrati na završnom ženskom turniru u New Yorku gdje je ulaz dopušten samo najboljima.

- To mi je bio cilj za ovu godinu i vrlo sam zadovoljna što sam ga ostvarila. Ako sljedećeg tjedna igram u Philadelphiji imam šanse biti među osam nositeljima na Virginia Slimsu, a to bi bilo sjajno. No, ako i ne bude tako neću biti nezadovoljna, dobro je što ću uopće igrati. Prvi put je obično najteže i samo iskustvo će mi sigurno koristiti.

2. Koliko možete napraviti na završnom turniru, kakve su ambicije?

- Svaka pobjeda velik je uspjeh, tamo nema slabih protivnica, moram gledati kolo na kolo. Ako prođem dvije prepreke, zaigram polufinale, bit će to sjajan uspjeh. Možda je to suviše ambiciozno, a možda ipak realnost. Igra se na istoj posloži kao i u Essenu, supreme, to mi odgovara.

3. Ono ‘ako budem igrala u Philadelphiji’ odnosi se na ozljedu zgloba. Zasad vam je desna ruka nesposobna za držanje reketa, može li nastup u New Yorku doći u pitanje?

- Do tada mora sve biti u redu, ne želim propustiti ‘šlag’ sezone Mislim da nije tako ozbiljno, vjerojatno je od umora. Doktori će reći mogu li igrati sljedeći tjedan ili ću produžiti boravak u Zagrebu.

4. Uoči prošle godine najavljivali ste brz ulazak u Top 10, prije ove su prognoze bile blaže, realnije. Iako su najave ostale bez podloge na WTA listi, ostaje činjenica da imate uzlazni put, ali bez ‘preskakanja stuba’. Prošlu godinu završili ste oko 20. mjesta, sada ste došli do 15. i možete još više. Čini se da je ove sezone definitivno učinjen posljednji korak prema društvu deset najboljih tenisačica svijeta?

- Do kraja godine ostala su još samo ova dva turnira, poslije njih mogla bih čak stići na 10. ili 11. Mjesto. Huber i Frazier brane dosta bodova, a za New York još nisu ni osigurale pozivnice. Ako pri tome sama nešto napravim u New Yorku, blizina 10. Pozicije bila bi realnost.

Sve skupa sam zadovoljna ovom godinom, ne samo boljim plasmanom. Danas imam drukčiji pristup tenisu uopće, zrelije razmišljam o treningu, ne može mi se više dogoditi unutrašnja dvojba ‘danas mi se baš ne da trenirati, hoću li odustati?’. Odradim trening 100% pa sam mirna. Radim i na tjelesnoj pripremljenosti s Miljenkom Rakom. Eto, ni izgled više ne mijenjam tako često, boja kose mi već duže ‘miruje’ Sve to skupa odraz je veće ozbiljnosti.

Već sam se opekla s najavama o svojim dometima, ali sljedeće godine u ovo vrijeme mogla bih biti među prvih pet!

image

Iva Majoli u ‘13 puta zašto‘

SPORTSKE NOVOSTI

5. Pet najboljih tenisačica svijeta popriličan je zalogaj. Kako ga mislite ‘progutati’, a da vam ne zastane u grlu?

- Ako dobro uđem u sezonu, a u Australiji ću biti nositeljica može se svašta dogoditi. Kažem, kvalitetno radimo, doći će red i na ‘berbu plodova’. Mislim da imam sve teniske elemente bolje pokrivene nego lani, ali isto tako svaki segment svoje igre mogu popraviti. Jasno, ima tu još dosta sitnica koje ne trebaju uklopiti, no osjećam se sposobnom ostvariti veliki rezultat.

6. U Essenu ste igrali treće finale WTA turnira u karijeri, još uvijek ste na finalistici?

- U Essenu je atmosfera bila fenomenalna, još od četvrtfinala su tribine bile pune. Moram biti zadovoljna nastupom, pobijedila sam dobre igračice. U ovom trenutku Novotna je bolja, u briljantnoj je formi, nanizala je tri turnira zaredom. To je bio naš treći međusobni meč i bilo je bolje nego u prva dva. Za mene, naravno. Nadam se da će sljedeći biti još tješnji, a jednom ću valjda i slaviti.

Osvajanje WTA turnira primarni mi je cilj karijere, kada osvojim prvi vjerojatno ću ući u Top 10, dakle ostvariti ono što sam najavila. A poslije prvog turnira sve će biti lakše.

7. Za razliku od prošle, kada je više nego uvjerljivo Steffi Graf dominirala ženskim tenisom, ove godine stvari su se izmijenile. Danas vaša najbolja teniska prijateljica Arantxa Sanchez ozbiljno gleda vrh WTA liste?

- Arantxa je u naletu, igra u dobroj formi, a Steffi je ozlijeđena, ima problema i moglo bi uskoro doći do smjene. Međutim, nisu to jedine promjene u ženskom tenisu. Popravila se srednja vrijednost, nekad je bilo nezamislivo da netko iz prvih deset izgubi od tridesete na listi. Danas je to realnost, događa se sve češće. Mogle bi se dogoditi promjene i u Top 10, danas je malo ‘nedodirljivih’.

8. Novinari su pronašli novu zvijezdu, 14-godišnja Martina Hingis proglašena je velikim talentom koji bi se uskoro trebao priključiti eliti. Je li onda doista sposobna opravdati velika očekivanja koja joj se nameću?

- Na Touru svi imaju respekt prema njoj, pomalo je se plaše jer protiv nje igraju pod pritiskom. Hingis je dobra, da nije ne bi mogla s 14 godina opstati u profesionalnom tenisu. Međutim, još uvijek nije vrhunska, ima dosta ‘propuha’ u igri. Slab joj je servis, igrala sam parove protiv nje u Essenu, redovito sam joj zabijala winnere poslije početnog udarca. Ni forehand joj nije naročit, noge slabo rade i mislim da će prave igračice brzo pronaći protuigru. Koliko je zaista dobra, vidjet će se tek za godinu-dvije kada se talent mora konkretizirati.

9. U New Yorku se od turnira oprašta Martina Navratilova, tenisačica koja je obilježila povijest ženskog tenisa. U početku vašeg teniskog odrastanja, poslije međusobnog meča, Martina vam je prorekla blistavu karijeru. Bit ćete dijelom oproštajnog spektakla. Kako doživljavate njen odlazak?

- Martina je bila najveća i to će ostati. Vrijeme je za mlađe tenisačice iako Martina još uvijek može pobijediti svaku. Mislim da je za ženski tenis dobro što odlazi. Ona je svoje napravila, i te kako. Na najbolji mogući način, teško će netko uspjeti to ponoviti. Zapravo sam uvjerena da je to nemoguće.

image
KAZUHIRO NOGI/AFP/PROFIMEDIA Kazuhiro Nogi/afp/profimedia

10. Ove godine zaigrali ste za reprezentaciju Hrvatske, prvi put?

- Igrat ću i ubuduće, tu nema dvojbe. U mojem premijernom nastupu nismo se baš proslavile, ispale smo u 1. kolu onakvog Federation Cupa, ali ni ždrijeb nas nije previše volio. Mogle smo napraviti više, ali teško je reći koja je današnja vrijednost hrvatske reprezentacije. Kada bismo imali još jednu tenisačicu među prvih sto, bilo bi daleko lakše.

11. U početku profesionalne karijere uporno su vas uspoređivali s Monicom Seles, tražili i nalazili masu sličnosti. Je li još uvijek tako?

- Da, još me ponekad žele usporediti s Monicom, u Essenu je bilo takvih pitanja. Nemam odgovora na te usporedbe niti me smetaju. Ali ipak je to sve rjeđe, Monica dugo ne igra, ja sam blizu vrha, više me pitaju o drugim stvarima. Usput, na Touru je manje vijesti o njenom povratku, a ako se i vrati, to neće biti tako skoro.

12. Sa 17 godina zaradili ste oko pola milijuna dolara samo na turnirima. Stignete li nešto i potrošiti?

- Ha, to nije neki problem. Obožavam shopping, svuda ima vrlo zanimljivih dućana. Kupujem gdje stignem, manje me zanimaju ekskluzivni dućani, više volim jeans i slične stvarčice, neobavezne, za mlade. Za sada imam sve što mi treba, s 18 godina planiram kupiti i auto.

13. Za kraj, hoće li Iva Majoli sama ponuditi odgovor?

- Žao mi je što je propala ekshibicija s Magdalenom Maleevom u Zagrebu, željela sam se predstaviti svome gradu 26. studenoga. Istog dana igrat će Ivanišević i Muster, trebala sam i ja. Rekli su da je sve OK, potom je naš meč otkazan, navodno zbog financijske konstrukcije. Žao mi je zbog toga. Zaista sam se veselila.

Linker
24. travanj 2024 04:47