Hrvatska je dva puta osvojila Davis Cup

 PHILIPPE HUGUEN Afp
PROSLAVA U ZAGREBU

Hrvatski tenis obilježio 110 godina postojanja, objavljeni film i knjiga povodom velike obljetnice

Prije Noći hrvatskog tenisa predstavljeni knjiga i film povijesti o jednom od naših najuspješnijih sportova
Piše: Dean BauerObjavljeno: 21. rujan 2022. 20:32

Jedna od definitivno perjanica sporta u nas, hrvatski tenis poprilični je vitalan starac. Ovo “starac” spominjemo samo poradi 110 godina življenja, postojanja, ali više od toga, uspjeha. Od Franje Punčeca i Josipa Palade preko Nikole Pilića, Željka Franulovića, Bore Jovanovića, Brune Orešara, Ive Majoli, Gorana Ivaniševića, Ivana Ljubičića, Marina Čilića... pa do danas jednog mladića koji silno obećava. Milija Poljička.

Povodom 110 obljetnice organiziranog igranja, postojanja tenisa u Hrvatskoj, u srijedu je u zagrebačkom hotelu Westin organizirana Noć hrvatskog tenisa. Prilika prisjetiti se najvažnijih, najznačajnijih trenutaka iz povijesti (za što su poslužili predstavljen film i monografija), kao i pokloniti se najboljima (uručene su ukupno čak 42 nagrade).

Sve je počelo u Županji

"Velika mi je čast što mogu ispred Hrvatskog teniskog saveza obilježiti uopće ovako bitnu obljetnicu, trenutak za prisjetiti se svih najznačajnijih imena iz povijesti našeg, hrvatskog tenisa. od igrača, preko trenera, sudaca, djelatnika odnosno dužnosnika", spomenula je prije same svečanosti, na konferenciji za novinare, Nikolina Babić, predsjednica Hrvatskog teniskog saveza.

"Kako knjiga, tako i film napravljeni su da se ništa od toga ne zaboravi. Djela za djecu, za budućnost, ali i za prisjećanje na sve velike trenutke u tako dugačkoj povijesti tenisa u nas, od Županje prije više od stoljeća, pa onda utemeljena Saveza, kao i osnivanja samostalnog Hrvatskog teniskog saveza u ožujku 1991. godine."

Autor filma ‘Povijest Hrvatskog teniskog saveza‘ je Bruno Kovačević, komentator HTV-a s brojnih velikih teniskim mečeva i turnira.

"Snimili smo ukupno 90 sati materijala, od toga smo izdvojili odnosno napravili film u trajanju 40 minuta. U njemu ćete pronaći emociju. Što se podataka tiče, to smo ipak više ostavili, prepustili autorima monografije. U filmu je objedinjeno 110 godina povijesti tenisa u Hrvatskoj, s naglaskom na one najveće uspjehe. Tu smo mislili na u ekipnoj konkurenciji svakako Davis Cup i četiri finala, kao i olimpijske igre, a u pojedinačnoj konkurenciji, uspjehe naših igračica i igrača na Grand Slam turnirima. Ovo je jednostavno dokument vremena, a koliko smo u tomu uspjeli, pokazat će publika."

image

Ivaniševićev Wimbledon je jedan od najvećih trenutaka hrvatskog tenis

GERRY PENNY Afp

Autori knjige odnosno monografije ‘Povijest Hrvatskog stolnoteniskog saveza‘ su Igor Rajković i Mario Kuss, a urednik knjige je Mihovil Švigir koji je u predstavljanju početno naglasio.

"Ne brinite, pronaći će te emociju i u knjizi, nije ona samo na filmu. Zadnju monografiju o hrvatskom tenisu je napravio još pokojni Fredi Kramer prije 25 godina i ona je završavala s pobjedom Ive Majoli u Roland Garrosu. Od tada smo imali i Goranov Wimbledon, i Čilićev US Open, četiri finala Davis Cupa. Knjigu smo razdijelili u 8 poglavlja i ostavljamo je na naraštaje koji dolaze."

Došli i reprezentativci

Od samih tenisača ili Davis Cup reprezentativaca, u Westin su jučer došli Nikola Mektić, Mate Pavić, Borna Gojo, mladi Mili Poljičak i dakako izbornik Vedran Martić. Gotovo pa izravno iz Bologne, a puni nade, optimizma, želje za nastavkom sjajnog puta u Davis Cupu i na jugu Andaluzije, u Malagi.

Linker
24. travanj 2024 12:27