AFP
DAVIS CUP

Hrvatska slavi Ćorića: U meču odluke slomio Belluccija i odveo nas među elitu!

Hrvatska teniska reprezentacija plasirala se u Svjetsku skupinu Davis Cupa nakon što je u Florianapolisu povela protiv Brazila s nedostižnih 3-1.
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 20. rujan 2015. 20:54

Najzaslužniji autor tog podviga je Borna Ćorić, koji je drugom pobjedom u tri dana dokrajčio Brazilce. Pri njegovom vodstvu 6-2, 4-6, 7-6(4), 4-0 Belluccija su uklještila leđa i predao je meč

Bellucci je bio vrlo blizu poraza kada je u četvrtom setu predao meč zbog ozljede leđa. Ćorić je imao 2-1 u setovima i 4-0, a 30. igrač svijeta tada je zaključio da nema smisla forsirati te nakon konzultacija s izbornikom odustao od daljnje borbe.

U Davis Cupu je pravi raritet da 18-godišnjak u ovako važnom dvoboju priskrbi svojoj reprezentaciji dva boda. Najbolji tinejdžer na Touru postigao je da se izostanak Marina Čilića gotovo i ne osjeti i natjerao nas da s uzbuđenjem čekamo 2016.

Ćorićev break u četvrtom gemu brzo je u Belluccijeve udarce utjerao nesigurnost. Dok je Borna istrčavao i strpljivo vraćao udarce, njegov je suparnik puno lopti pobacao u mrežu i u aut. Mentalna nestabilnost koja često muči 27-godišnjaka iz São Paula postala je ključan faktor. Ćorić nije ni trebao servirati za set jer je kod 5-2 ponovno breaknuo Belluccija.

Drugi set vratio je dramatiku u dvoboj. Na početku su obojica propustili svoje šanse, no Bellucci je malo-pomalo postajao precizniji. Kod rezultata 3-3 iskoristio je slab Ćorićev servis gem i stekao vodstvo koje je na tribinama izazvalo glasne ovacije i pjesmu. Borni je u tim trenucima nedostajalo kreativnosti i za širu paletu udaraca s druge strane nije imao adekvatan odgovor.

Kao i u drugom, njegov je početni udarac zakazao i u sedmom gemu trećeg seta, no Brazilci se nisu dugo veselili. Odmah u sljedećem gemu Ćorić je stigao do 0-40 i vratio priključak nakon Belluccijeve dvostruke pogreške. Pri vodstvu 6-5 izborio je i dvije vezane set lopte, no Bellucci je okrenuo 15-40 te osigurao tie-break.

U njemu je domaći adut otvorio minibreakom, što Ćorića nije izbacilo iz tračnica. Uzvratio je agresivnijom igrom, odapeo dvije bekhend paralele i serijom 6-2 izborio nove tri set lopte. Za Belluccija je taj zaostatak bio prevelik.

Početkom četvrtog seta Bellucci je zatražio liječničku pomoć. Poslije tri sata igre leđa su počela "štekati“ i otežavati mu kretanje. Ćorić je relativno lako napravio dva breaka i poveo 4-0, nakon čega su Brazilci zaključili da im je Svjetska skupina postala nedohvatljiva. Bellucci se uzalud pokušavao razgibati i nakon minutu ili dvije razgovora s izbornikom João Zwetschom stisnuo ruku našem tenisaču.

Prvo kolo Svjetske skupine igrat će se od 4.-6. ožujka 2016., a Hrvatska će suparnika doznati na ždrijebu u Santiagu, u noći sa srijede na četvrtak u ponoć po našem vremenu. Nositelji će biti objavljeni danas.

Linker
27. rujan 2024 03:30