ap
RONALD GARROS

Federer okrenuo dva seta zaostatka protiv Del Potra, Nole spasio četiri meč-lopte!

Švicarac Roger Federer prvi je polufinalist Roland Garrosa, nakon što je u četvrtfinalu pobijedio Argentinca Juana Martina del Potra 3-6, 6-7(4), 6-2, 6-0, 6-3
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 05. lipanj 2012. 22:37

Švicarac Roger Federer prvi je polufinalist Roland Garrosa, nakon što je u četvrtfinalu pobijedio Argentinca Juana Martina del Potra 3-6, 6-7(4), 6-2, 6-0, 6-3...

Sjajno je prva dva seta odigrao Argentinac iz Tandila. Prvi set osigurao je s čak tri breaka, uz jedan izgubljeni servis. U drugom je Federer napravio break za 3-2, ali je Del Potro odmah odgovorio na isti način i poravnao na 3-3. Set je otišao u tie-break u kojem je Argentinac slavio sa 7-4.

Međutim, od početka trećeg seta se Del Potro više nije kretao tako dobro, može se pretpostaviti da je opet imao problema s bolnim koljenom, a Švicarac je podigao svoju igru na najvišu razinu. Del Potro je u trećem setu imao jednu break-loptu, u četvrtom niti jednu, u petom još dvije, niti jednu od njih nije uspio iskoristiti. Nakon zaostatka 2-0 u setovima, Federer je dobio uvjerljivo tri seta i na kraju je ipak zasluženo izborio pobjedu. Imao je 26 izravnih poena više (59-33), a u neforsiranim pogreškama su bili potpuno jednaki, obojica po 43. Treba istaknuti da je Del Potro osvojio samo 31 poena nakon drugog servisa, a Federer visokih 60%.

Najbolji svjetski tenisač, Srbin Novak Đoković, bio je na izlaznim vratima Roland Garrosa u četvrtfinalnom dvoboju protiv Francuza Jo-Wilfrieda Tsonge, ali je uz četiri spašene meč-lopte pobijedio u pet setova...

Đoković je pobijedio 6-1, 5-7, 5-7, 7-6(6), 6-1 nakon više od četiri sata igre. Nakon što je protiv Andresa Seppija okrenuo zaostatak 2-0 u setovima, protiv Tsonge se našao na još težem iskušenju. Meč je samo formalno dobio u petom setu, a faktički u četvrtom, u kojem je spasio četiri meč-lopte i osvojio ga nakon 77 minuta obostrano sjajnog tenisa. Tsonga je nakon toga potpuno potonuo i u petom setu više nije bilo prave borbe.

Đoković je imao 6-1, 4-2 i tek tada je počela prava bitka na središnjem terenu. Tsonga je napravio break za 4-4, počeo je igrati sa puno više samopouzdanja u svoje udarce. Novi break napravio je u 12. gemu i poravnao na 1-1 u setovima. U trećem setu je opet prvi do breaka stigao prvi svjetski reket, u trećem gemu, ali je odmah u sljedećem izgubio servis. Francuski 27-godišnji tenisač je, kao i u prethodnom setu, napravio break u 12. gemu za vodstvo 2-1 u setovima.

Tsonga je drugi, treći i četvrti set na krilima podrške s krcatih tribina odigrao izvanredno, to je bilo daleko iznad njegove uobičajene razine na zemlji, njegovoj najlošijoj podlozi. Pucao je od samopouzdanja, igrao duboke i čvrste lopte i forhendom i bekhendom i konstantno je stavljao na muke prvog nositelja. Pri vodstvu 5-4, Tsonga je izborio prve dvije meč-lopte, ali se Đoković sjajno izvukao i pod jakim pritiskom ipak držao servis. Ista priča bila je dva gema kasnije, kada je Francuz imao nove dvije meč-lopte, ali je Srbin još jednom pružio svoj maksimum kada je bio na jedan poen od poraza i eliminacije.

Tie-break je također bio vrlo dramatičan i pun preokreta. Đoković je otvorio s 2-0, pa je Tsonga dobio četiri uzastopna poena za vodstvo 4-2. Srbin je uzvratio istom mjerom, sa četiri poena u nizu za 6-4 i dvije set-lopte. Niti tada nije bilo gotovo, Tsonga se vratio na 6-6, ali je zadnja dva poena dobio Đoković. Ostvario je novu veliku pobjedu u ratu živaca i peti set je nalikovao prvom u kojem je Đoković bio dominantna figura na terenu.

- Niti sam ne znam kako sam izvukao te četiri meč-lopte. Tsonga je veći dio meča bio bolji igrač, ali ja sam nekako ipak uspio izvući pobjedu. Nažalost, tenis je igra u kojoj samo jedan može pobijediti, želim čestitati Tsongi na sjajnoj igri – izjavio je odmah na terenu Đoković, koji je dobio četvrti uzastopni meč protiv Tsonge i sada je poveo sa 6-5 u međusobnim susretima.

Iako su i on i Roger Federer imali vrlo teške ispite u četvrtfinalu, ipak ćemo u polufinalu vidjeti njihov međusobni susret. Federer je lani slavio u polufinalu u četiri seta, što je Đokoviću tada bio prvi poraz u sezoni. Ovo mu je bila 26. uzastopna pobjeda na Grand Slam turnirima.

Federer ima 14-11 u pobjedama protiv Đokovića. Ove godine su igrali samo jednom, u polufinalu Rima gdje je Srbin slavio u dva seta.

Roland Garros, tenisači, četvrtfinale:

Đoković (1) – Tsonga (5) 6-1, 5-7, 5-7, 7-6(6), 6-1

Federer (3) – Del Potro (9) 3-6, 6-7(4), 6-2, 6-0, 6-3

Stosur i Errani u polufinalu

Australka Samantha Stosur i Talijanka Sara Errani izborile su međusobni ogled u polufinalu Roland Garrosa.Samantha Stosur, šesta tenisačica svijeta koja je prije dvije godine igrala finale French Opena, svladala je u četvrtfinalu Slovakinju Dominiku Cibulkovu 6-4, 6-1 za 85 minuta igre. Bio je to drugi susret ovih tenisačica i druga pobjeda Stosur.

Bilo je vidljivo da Australka ima puno više iskustva u ovakvim mečevima. Bila je puno mirnija i preciznija, zabila je 30 izravnih poena uz samo 13 neforsiranih pogrešaka. Cibulkova je imala dobar plan igre, ali je naprosto previše griješila, napravila je 28 neforsiranih pogrešaka. Imala je i 19 izravnih poena, ali protiv tako kvalitetne igračice kao što je Stosur nije mogla računati na pobjedu s toliko pogrešaka, da ne govorimo o realizaciji break-šansi, iskoristila je samo jednu od 10.

Stosur je u petom gemu došla do prvog breaka u meču. U sljedećem gemu Cibulkova je propustila break-loptu, pa je još jednom izgubila servis i Stosur je povela s 5-2. Ipak, Cibulkova je nadoknadila jedan break zaostatka, a umalo se i potpuno vratila u prvi set. No, propustila je kod vodstva Stosur 5-4 tri break-lopte.

U drugom setu je Slovakinja držala servis u prvom gemu, u drugom je propustila 0-40, tri break-šanse. Stosur je uzela šest gemova zaredom 16. tenisačici WTA ljestvice.

Talijanka Sara Errani, 24. tenisačica svijeta, u četvrtfinalu je pobijedila desetu igračicu na WTA ljestvici, Njemicu Angelique Kerber 6-3, 7-6(2) nakon jednog sata i 39 minuta igre.

Errani je prvi set riješila s dva breaka, u drugom su gledatelji vidjeli čak osam breakova, šest uzastopnih, a tie-break je Talijanka odigrala puno bolje. Ukupno je napravila samo 14 neforsiranih pogrešaka u meču, 11 manje od svoje protivnice kojoj nije pomoglo osam izravnih poena više (33-25).

Errani je, tako, u 29. pokušaju upisala svoju prvu pobjedu u karijeri protiv jedne top 10 igračice, te je dokazala da njezine pobjede protiv dvije bivše osvajačice ovog turnira, Ane Ivanović i Svetlane Kuznjecove, uopće nisu bile slučajne.

Errani do ove godine nikada nije prošla 3. kolo Grand Slam turnira, ali se to itekako promijenilo. Igrala je četvrtfinale Australian Opena, a sada je u polufinalu Roland Garrosa.

Ljevoruka Angelique Kerber, koja je u prethodnoj rundi izbacila našu Petru Martić, propustila je postati prva Njemica među četiri najbolje u Parizu nakon Steffi Graf 1999. godine.

Samantha Stosur je dobila svih pet dosadašnjih mečeva protiv Sare Errani. Samo jednom su igrale na zemlji i to je bio njihov zadnji meč i jedini ovogodišnji, nedavno u Rimu, gdje je Australka slavila 6-3, 7-5.

Roland Garros, tenisačice, četvrtfinale:

Stosur (6) – Cibulkova (15) 6-4, 6-1

Errani (21) – Kerber (10) 6-3, 7-6(2)

Linker
21. rujan 2024 00:31