ROB PRANGE/AFP/PROFIMEDIA Rob Prange/Afp/Profimedia
SELFIE NAKON TEŠKE PREMIJERE

Donna Vekić nakon iscrpljujućeg meča u zagrljaju Ive Majoli, s tribina se spustila i Kolinda

U svom olimpijskom debiju Donna Vekić je pobijedila Carolinu Garciju (WTA 73) sa 6:2, 6:7(2), 6:3
Piše: Davor Burazin, HinaObjavljeno: 25. srpanj 2021. 11:01

Bila je to očekivano teška premijera za 24-godišnju Osječanku, koja se još vraća u formu nakon operacije desnog koljena obavljene u veljači, a meč je trejao dva sata i 50 minuta. I to protiv suparnice s kojom se jako dobro poznaje. Njihov deveti međusobni meč i peta pobjeda za Donnu, ali i treća u Japanu.

Prethodne dvije su bile na turnirima u Tokiju 2018. godine (6:3, 6:4) kad je Francuskinja bila četvrta igračica svijeta, te u Osaki 2019. godine (7:5, 6:2). Bio je ovo i test izdržljivosti za našu tenisačicu, jer je mogla dobiti lakše, možda već i u dva seta da je kod 4:4 iskoristila jednu od dvije break-lopte. No, break-lopte su joj bile najveća slabost, realizirala je tek pet od 19 prilika. Nema veze, najvažnije je da je sve dobro završilo, da je Donna ostala čvrsta nakon gubitka drugog seta i da se nakon deset minuta stanke zbog vrućine vratila pred treći set jednako odlučna.

Vekić je zakoračila prema pobjedi oduzetim servisom za 4:2, a kod 5:3 je forhend winnerom spasila break-loptu i dočekala pogrešku Francuskinje na meč-loptu. Lijepa pobjeda, vrlo teška pobjeda. Donna je ispustila reket čim je lopta Garcije otišla izvan granica terena. Nije imala snage radovati se, ali osmijeh joj se pojavio na licu, a ubrzo su se s malih tribina spustili čestitari – izbornica Iva Majoli, suigračica u paru Darija Jurak, bivša predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, sada članica MOO-a, te liječnik i fizioterapeut hrvatske reprezentacije. Donna je izvukla mobitel i snimila selfie za uspomenu.

image
Statistika meča Vekić - Garcia
SOFASCORE

Grafika: SofaScore za SN

U 2. kolu Vekić će igrati protiv jedne od favoritkinja, treće igračice svijeta Arine Sabalenke, koja je sa 6:2, 6:1 sredila Magdu Linette. Bjeloruskinja je nedavno igrala u polufinalu Wimbledona, poražena je od Karoline Pliškove. Bit će to peti meč Vekić i Sabalenke, Osječanka vodi s 3-1.

"Četiri puta sam slavila protiv Garcije, od čega čak triput u Japanu. Izgleda da je Japan moja sretna zemlja kada igram sa Garcijom, mada su uvjeti danas bili strašni. Bilo je stvarno fizički teško, morala sam se prilagoditi i srećom sam pobijedila", kazala je Donna, koja će u 2. kolu igrati s Bjeloruskinjom Sabalenkom.

"Težak meč, sigurno. Moram se prvo oporaviti, imam parove kasnije, tako da imam vremena misliti o Sabalenki". Bit će to peti međusobni dvoboj Vekić i Sabalenke, prvi nakon 2019., a hrvatska tenisačica ima prednost od 3-1.

Osječanka je prvi puta na Olimpijskim igrama i ostvarila je djevojački san.

"Priznajem, sanjala sam kako nastupam na Olimpijskim igrama, no ja sam dosta dvojila hoću li nastupiti. Koljeno mi još boli, ali sada mi je drago što sam ipak odlučila doći. Šteta što ne mogu ići na druge sportove, sasvim sigurno bi išla na gimnastiku, koja je moja prva sportska ljubav", kazala je Donna.

Linker
27. travanj 2024 09:46