WIMBLEDON

Đoković slomio Dimitrova nakon četiri seta borbe, Federer lako s Raonicem

Očekivao sam puno od sebe, igrao sam sve bolje. Đoković? Igrali smo dosta u posljednjih nekoliko mjeseci, svatko će vidjeti svoju priliku - kaže Federer
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 04. srpanj 2014. 19:46

Stara garda se još ne misli otjerati, u polufinalu Wimbledona su Roger Federer i Novak Đoković obuzdali najezdu mlađih tenisača u njihovom pohodu na titule i slavu. Pogotovo to vrijedi za Švicarca koji će za mjesec dana proslaviti 33. rođendan i posljednji put je u finalu Grand Slam turnira bio točno prije dvije godine na istom mjestu. Tada je i pobijedio Andyja Murrayja za rekordnu 17. titulu među tenisačima.

Čudo jedno je taj Federer, njegova dugovječnost definitivno je ogroman uteg na njegovu stranu kad se govori o izboru najvećeg tenisača svih vremena.

Federeru je meč s Milosem Raonicem bio deveti u polufinalu Wimbledona, svih devet je dobio. I sada će u lov na osmu krunu, jednu više od Williama Renshawa i Petea Samprasa s kojima dijeli rekord.

Kanađanina, pulena Ivana Ljubičića sredio je rutinski, ponio se kao lisac u kokošinjcu. Raonic sigurno nije zamišljao da će u prvom gemu izgubiti servis koji je držao 84 od 86 puta (98 posto) tijekom turnira. Možda ga je iznenadio izbor Švicarca, on je izabrao stranu i primanje servisa, što apsolutno nije njegov običaj. Od toga šoka na startu Raonic se baš nije oporavio, Federer je i dalje držao svoje (ukupno 88 od 89 gemova u šest mečeva!) i čekao novu priliku, te dočekao u 9. gemu drugog seta. Još jedan majstorski break, drugi set u džepu. U trećem je sve ponovio, break u devetom gemu i kraj. Jednom riječju, fantazija!

- Fokusiran sam bio na svaki poen, vrlo pažljiv na servisu, pritom sam bio vrlo efikasan u rijetkim prilikama koje sam imao – rekao je Federer. – Očekivao sam puno od sebe, igrao sam sve bolje. Đoković? Igrali smo dosta u posljednjih nekoliko mjeseci, svatko će vidjeti svoju priliku.

Đoković je izdržao još jedan opasan test, prvi nositelj je nakon Marina Čilića u pet setova eliminirao i Grigora Dimitrova u četiri seta, posljednja dva u tie-breaku. Pritom, drugi tenisač svijeta je spasio četiri set-lopte, jednu na 4:5 i još tri vezane (3:6) u tie-breaku četvrtog seta. Bio je to dvoboj s dosta obrata, ali i nikada više padova na suhoj, prašnjavoj i skliskoj podlozi. Pogotovo je 23-godišnji Bugarin često padao, sve više kako je meč odmicao. Oba su tenisača u nadi da će manje padati tijekom meča promijenili tenisice. I to je dio All England Cluba, lošiji dio. Srećom, nije bilo ozljeda.

Đoković je u trećem finalu Wimbledona, 14. na Grand Slam turnirima i lovit će sedmi naslov.

- Izgubio sam nekoliko posljednjih finala na Grand Slam turnirima i zato se nadam da ću to promijeniti. Veliki je to izazov, veliki meč. Finale Wimbledona je najveće što imamo u tenisu – rekao je Đoković.

Nije pretjerano slavio ulazak u finale, za njega je to nešto normalno, nešto oko čega ne misli stvarati dramu. Zanima ga posljednji korak, kako popraviti omjer u završnim mečevima na četiri najveća turnira, a trenutno je na 6:7. S tim da je izgubio posljednja tri, lani u Wimbledonu (Murray) i na US Openu (Nadal), te ove godine u Roland Garrosu (Nadal).

Samo su nijanse dijelile pobjednika od poraženog, preokret u drugom setu sugerirao je neizvjesnost i to se dogodilo. Naime, Đoković je ekspresno, za samo 27 minuta riješio prvi set i poveo s 3:1 u drugom. Činilo se da je najveći trenutak u karijeri sputao Bugarina, više taj trenutak nego neugodni vjetar. Ipak, od 1:3 Dimitrov je nanizao pet gemova za izjednačenje u setovima, dodao je više slajsa u igru i bolje se postavljao na terenu, bolje je čitao Đokovićeve namjere. I sve je to bilo u redu do tie-breaka trećeg seta u kojemu je zaredao s pogreškama i praktički pao bez otpora u novi zaostatak. Kad je s tri duple pogreške i jednim forhendom metrima izvan terena ostao bez servisa u ranoj fazi četvrtog seta, činilo se da je sve gotovo, da se neće oporaviti od horror gema. Ali se oporavio, odmah, bez čekanja i prijetio odlaskom u peti set. Sitnice, samo sitnice su presudile. Četiri lopte za peti set je imao, Đoković je odigrao hrabrije i zaslužio 14. finale na Grand Slam turnirima.

- Igrao sam protiv buduće zvijezde, on je već vrhunski igrač nakon što je svladao Murrayja i zaslužio je respekt zbog toga. Mislim da se dobro borio u prvom polufinalu. I njemu sam kao i Čiliću dopustio povratak u meč, najvažnije je da sam prošao – komentar je Đokovića.

Jednom pobjednik u Wimbledonu (2011), jednom finalist (2013). Što će biti u nedjelju, što će nedjelja donijeti 27-godišnjem Srbinu? Vjerovali ili ne, od 34 meča koliko su odigrali, samo je jedan bio u Grand Slam finalu. Prvom Đokovićevom na US Openu 2007. godine. Federer je dobio u tri seta.

TENISAČI, polufinale: Federer (4) – Raonic (8) 6:4, 6:4, 6:4.

Linker
22. rujan 2024 23:25