Đokovićev intervju za RTS

 SCREENSHOT: RTS
INTERVJU ZA RTS

Đoković otvorio dušu pred Srbijom: ‘Postavio sam se sebično i nemam problem reći da sam pogriješio...‘

Nakon razgovora za BBC koji je glasno odjeknuo Novak Đoković dao je intervju za RTS
Piše: SNObjavljeno: 17. veljača 2022. 20:26

U razgovoru za srpsku državnu televiziju koji je snimljen unaprijed, progovorio je o mnogim zanimljivim temama poput događanja u Australiji i cijepljenju.

"Osjećam se bolje nego što je to bio slučaj dok sam boravio u Australiji. Život ide dalje. Imam dvoje djece i to je ono što me raduje. Doživljam čudan osjećaj koji nisam imao ranije ", rekao je Đoković u uvodu razgovora emitiranog u emisiji 'Oko'.

Upitan hoće li Australiju pamtiti po lijepim stvarima, Đoković je rekao:

"Uvijek ću je se sjećati po lijepim stvarima, puno sam nezaboravnih trenutaka doživio tamo. Nemam ništa protiv naroda Australije. Želim se vratiti u Australiju i tamo igrati idući Grand Slam", objasnio je Đoković.

Jeste li gledali finale Australian Opena?

"Nije mi bilo lako jer sam želio biti u finalu, ali morao sam pratiti zbog okolnosti koje sam imao kod kuće, iako nisam želio gledati. Sin i supruga su zdušno navijali, svaki za drugog igrača, pa sam morao s njima gledati. Ja sam se emotivno distancirao od meča, a oni su srčano navijali."

Jeste li se čuli s Medvjedevom nakon finala?

"To je jako dobar dečko s kojim imam jako pozitivan i prijateljski odnos. Dosta sam s njim trenirao kada se probijao iz juniorskih u seniorske vode. On mi je 45 minuta nakon meča s Nadalom poslao poruku, ali ne bih želio ulaziti u sadržaj, to je ipak nešto privatno. U svakom je slučaju bila riječ o podršci s njegove strane meni i obratno. Sviđa mi se što je Medvjedev svoj, a to će uvijek zasmetati mnogima.

Imali ste ponudu da nastupate pod zastavom Velike Britanije kada ste imali 14 godina. Bi li se išta od ovog događalo da se u Melbourne došli pod zastavom Velike Britanije?

"Ne bi se sada bavio time. Ne žalim što sam prolazio određene golgote u svom životu. Znam puno ljudi koji su prolazili puno toga gorega. Svatko nosi križ kojeg može podnijeti. Zahvalan sam na svemu što mi život i Bog daju. Naučit ću lekcije i postati bolja verzija sebe i kao čovjek i kao tenisač."

Jeste li pogriješili što ste pozitivni otišli na intervju za L'Equipe?

"Je, to je bila pogreška. Poštujem novinara L'Equipea koji je sa mnom radio intervju i zato sam otišao na razgovor s njim. Saznao sam da sam pozitivan na dan kad je novinar došao u Beograd, razmišljao sam što da radim i na kraju otišao na intervju. Cijelo sam vrijeme imao masku i poštovao distancu. Postavio sam se sebično i nemam problem reći da sam pogriješio. Poštujem sve i imam razumijevanja da smo svi drugačiji. Bezgrešan čovjek ne postoji. Ne očekujem da mi svi oproste."

Uvjeti u Australiji u onom ozloglašenom hotelu za imigrante?

"Ne bih se previše osvrtao na to. Naravno, nisam ništa slično doživio u životu kao ono tamo, ali tu bih se prije svega osvrnuo na sve ostale ljude koji su tamo. Mojih sedam dana je ništa naspram njihovih devet godina. Nisam mogao izlaziti iz sobe. Njima je tamo izuzetno teško. To je jedan sveopći problem za sve nas."

Možete li vidjeti Ronalda ili LeBrona na svom mjestu na aerodromu u Melbourneu?

"Razumijem vaše pitanje, ali moramo razumjeti da je u tijeku globalna pandemija i da su pravila apsolutno ista za sve. Nisam želio ništa koristiti činjenicu da sam najbolji tenisač svijeta ili bilo što takvo da bih imao privilegiran status."

Je li problem napravila vaša objava na Instagramu da ste imali liječničko izuzeće?

"Odgojen sam u kući u kojoj se vjeruje u iskrenost i otvorenost. Trudio sam se zadržati svoj stav i status o cijepljenju za sebe jer nikad nisam mislio da će mi to biti problem za igranje tenisa. Objavio sam to u želji da budem iskren i transparentan. Ne žalim zbog toga."

Mislite li da bi u Australiji osvojili deseti pehar pobjednika?

"Ništa vam to ne može garantirati, ali sviđale su mi se šanse koje sam tamo imao. Što više pobjeđujete negdje imate više samopouzdanja. Ali iz poštovanja prema Nadalu i ostalim natjecateljima neću reći da bih sigurno osvojio, mada sam imao dobre šanse osvojiti pehar."

Zbog svega ste se suočili s medijskom lavinom?

"Želio sam biti na svjetskoj razini, ali i poslije za Srbiju iznijeti svoju stranu priče. Jako mi je žao i krivo što sam pažnju s Australian Opena odvukao na sebe, ali takve su bile okolnosti."

Komentar na reakcije vaših kolega na sve?

"Izuzetno poštujem svoje kolege. Razumijem ih. Bila je teška situacija i svi sportski, a i drugi mediji su pričali o tome. Dobivali su puno pitanja vezanih za moju situaciju. Imam razumijevanja i za one koji su negativno pričali o meni. Kyrgios me najviše iznenadio jer smo u prošlosti imali neko nerazumijevanje. Podržali su me i neki tenisači iz vrha, kao i tenisačice, prije svega Alize Cornet. Neki su mi poslali privatne poruke, a nisu me podržali javno, što opet poštujem."

Nervira li vas kad vas nazivaju Novax?

"Zalažem se za to da svaki čovek mora da biti slobodan i donositi odluke hoće li će da se cijepiti ili ne. Ne dopada mi se što me etiketiraju i stavljaju u rang s nekim zajednicama. Nikada nisam rekao da podržavam neke zajednice. Nazivaju me raznim imenima."

Vaš plan za nastavak sezone?

"Trenutno ništa ne zavisi od mene već od pravila turnira. Znam da mogu ići u Dubai, vrijedno treniram i imam veliku želju da igram na Grand Slamovima i Mastersima. Pravila se konstantno mijenjaju, otvorenog sam uma i nisam isključiv. Trudim se sve razumjeti. Trostruko provjeravam šta unosim u svoj organizam i čim nešto promijenim, to osjetim. Obazriv sam i uzimam vrijeme za sebe da vidim šta trebam napraviti. Željan sam igrati. Držim otvoren um, sve je u životu moguće! Trenutno se neću cijepiti i spreman sam snositi posljedice svoje odluke! To je odluka koju sam doneo svjesno i savjesno!"

Naredni ciljevi, olimpijsko zlato, grand slamovi...?

"Olimpijska medalja, pogotovo zlatna medalja, uvijek je velika želja i to ne skrivam. Nažalost, nisam imao priliku boriti se za zlatnu medalju za Srbiju na Olimpijskim igrama. Radit ću na tome da budem što spremniji i da dam svoj maksimum u Parizu, ukoliko dođe do njega."

Neki su vas usporedili s velikim Muhammadom Alijem kojem su njegova sloboda i osobni intergritet bili ispred njega. Nije želio služiti obvezni vojni rok i sudjelovati u ratu u Vijetnamu. Pet godina nije boksao. Nemate baš luksuz da se pet godina ne natječete, iako imate vremena...

"Ne bih volio doći u istu situaciju. Teško mi je zamisliti da se ne natječem pet godina, pa se vratim, ali sve je moguće."

Linker
18. travanj 2024 06:28