Dino Prižmić

 Jb Autissier/panoramic/profimedia
HRVATSKI WUNDERKIND

Deset stvari koje trebate znati o Prižmiću: po čemu je slavna njegova teta iz vrtića i kako ga je upoznao Agassi

Dečko koji će 5. kolovoza postati punoljetan u Parizu je nastavio trofejnu tradiciju
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 10. lipanj 2023. 19:53

Hrvatska opet ima juniorskog osvajača Grand Slama. Dino Prižmić u Roland Garrosu je ispunio svoju misiju radnog naslova "veni, vidi, vici" i na efektan način okrunio juniorsku karijeru.

Dečko koji će 5. kolovoza postati punoljetan nastavio je trofejnu tradiciju koju su dosad njegovali Marin Čilić, Borna Ćorić i Mili Poljičak. Prižmić je već i među seniorima, preciznije na Challengerima i Futuresima, najavio da je spreman za velike pothvate, a ovdje donosimo deset stvari koje treba znati o novom hrvatskom "wunderkindu".

1. Menadžer mu je bivši tenisač Dino Marcan, koji je preuzeo brigu o njemu nakon što je Prižmić šest godina proveo pod paskom Ivan Ljubičića. Treneri su mu Darko Klaić i Luka Kutanjac.

2. Drugi je najmlađi tenisač u prvih 300 na ATP ljestvici. Među igračima koji su mlađi od 18 godina, od njega je bolje plasiran samo Čeh Jakub Menšík (ATP 228.).

3. Kao 12-godišnjak je sa sugrađaninom i prijateljom Milijem Poljičkom osvojio europsku juniorsku titulu u parovima. Sada obojica imaju juniorski Grand Slam; Poljičak je prošle godine osvojio juniorski Wimbledon.

4. Prije četiri godine je s obitelji iz Splita zbog boljih uvjeta preselio u Zagreb i učlanio se u HTK, popularni Metalac. U Zagrebu je upisao i Upravnu školu.

5. Sva trojica splitskih talenata - Prižmić, Poljičak i Luka Mikrut - išli su u isti vrtić "Mimoza". U njemu kao odgajateljica radi teta Snježana, majka Mate Pavića, za koju kažu da je "najpoznatija teta na svijetu". Dino je inače dijete kultnog kluba s Firula, koji je Hrvatskoj dao poker teniskih velikana: Pilića, Franulovića, Ivaniševića i Ančića.

6. U Umagu je prošle godine odigrao svoj prvi ATP meč, u kojem je zbog ozljede trbušnog zida predao Španjolcu Zapati Mirallesu u drugom setu. Izgledno je da će i ove godine dobiti pozivnicu za glavni ždrijeb.

7. Neko je vrijeme trenirao u Bordigheri kod legendarnog Riccarda Piattija s kojim ga je spojio njegov bivši menadžer Ivan Ljubičić. Piatti je u to vrijeme bio i trener Borne Ćorića, još jednog tenisača čije stope Prižmić prati u probijanju na Touru.

8. Još jedan važan trenutak teniskog odrastanja dogodio se u Umagu: tamo je 2016. bio na istom terenu s Andreom Agassijem, kao sudionik u ekshibicijskom meču u kojem je "veličanstveni ćelavac" došao na otvaranje stadiona Gorana Ivaniševića.

image

Prižmić na ekshibicijskom meču s Agassijem i Ivaniševićem u Umagu 2016.

GORAN ŠEBELIĆ/CROPIX

9. Teniskih uzora ima nekoliko. U jednom je intervjuu otkrio da se divi Novaku Đokoviću i njegovoj mentalnoj snazi, a u drugom da mu se najviše sviđaju stilovi igre Federera, Tsitsipasa i Thiema.

10. U ljeto 2020. godine briljirao je na juniorskom prvenstvu Hrvatske (uzrast do 18 godina), iako je tada imao samo 15 godina. Nakon što prethodno na turniru nije izgubio nijedan set, finale je dobio sa 6:1, 3:6, 6:3. Suparnik? Mili Poljičak.

Linker
10. svibanj 2024 13:57