AP
ATP ŠANGAJ

Čilić ispao: Bez servisa teško se mogu dobiti i puno lošiji igrači od Rogera Federera...

Hrvatski tenisač je iskazivao stare boljke koje se javljaju u ogledima s velikim dečkima: nesigurnost u izmjenama, nedovoljna agresivnost nakon servisa
Piše: Tomislav PoljakObjavljeno: 12. listopad 2012. 18:33

Marin Čilić u četvrtfinalu Masters 1000 turnira u Šangaju nije imao većih šansi protiv Rogera Federera (6-3, 6-4).

Zapravo, bilo je break lopti, prilika za staviti prvog igrača svijeta pred test, ali po već mnogo puta viđenom scenariju u sudaru s najboljim igračima svijeta, Čiliću nije “kliknulo”. Izgubio je servis u prvom gemu meča nakon 40-15 i još jedne prednosti, vratio se na 2-2 da bi ekspresno izgubio servis. Otvorio je i set s 15-40, ali je “prvu krv” isisao Švicarac za 3-1. Spasio je Marin i meč-loptu kod 5-3 i breaknuo za 5-4, ali po starom principu, nakon breaka je uslijedio gubitak servisa, peti u meču.

Četiri puta ‘u ništa’

Sve do tih posljednjih trenutaka, zapravo do gema na 5-3 koji je odigrao najbolje u meču, Marin je iskazivao stare boljke koje se javljaju u ogledima s velikim dečkima: nesigurnost u izmjenama, nedovoljna agresivnost nakon servisa (samo 54 posto osvojenih servisa nakon prvog servisa), i pasivnost u rijetkim trenucima kada je Federer nudio priliku za napad. Dok god te šanse neće koristiti, pobjeda nad najuspješnijim tenisačem u povijesti ostat će sanak pusti. Marin se u to uvjerio već četiri puta...

Dobar tjedan za Marina

Ipak, bio je to dobar tjedan za Marina. Na drugom Mastersu u nizu je dobio sve što je trebao i došao do rampe u četvrtfinalu. U Cincinnatiju je to bio Đoković, a sada Federer. Čilić i dalje uglavnom dobiva što mora, ali i pruža preslab otpor kada pobjeda nije imperativ.

Čilić u polufinalu parova

Nakon poraza od Rogera Federera u četvrtfinalu pojedinačnog dijela ATP Masters 1000 turnira u Šangaju, hrvatski tenisač Marin Čilić se utješio ulaskom u polufinale parova.

Čilić i Brazilac Marcelo Melo su u četvrtfinalu svladali Amerikanca Erica Butorca i Nijemca Philippa Petzschnera 6-3, 7-6(5). U prvom je setu "naša" kombinacija napravila jedan break, te ujedno spasila sve četiri break-lopte koje su imali suparnici. U drugoj je, pak, dionici svaki par po jednom oduzimao servis suparnicima, tako da je odluka pala u tie-breaku u kojem su Čilić i Melo iskoristili prvu meč-loptu. Inače, Butorac i Petzschner su kolo ranije izbacili prve nositelje, Amerikance Boba i Mikea Bryana.

Za ulazak u finale Čilić i Melo će igrati protiv četvrtih nositelja, Indijca Leandera Paesa i Čeha Radeka Štepaneka.

ATP Šangaj, četvrtfinale parova:

Čilić / Melo - Butorac / Petzschner 6-3, 7-6(5)

Linker
21. rujan 2024 19:21